Česko-moravský vrabec (sparrow)
Ochutnejte tradiční specialitu z šťavnatého pečeného masa podávanou s knedlíkem a dušeným zelím. Tento pokrm, plný bohatých chutí a vůní, je skutečnou klasikou české a moravské kuchyně, která potěší každého milovníka domácího jídla.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 143 kJ / 2 902 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 209,91 g |
Tuky | 210,22 g |
Vláknina | 18,86 g |
Cholesterol | 761 mg |
Sodík | 2,13 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 39,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na centimetrové plátky a naklepeme.
Krok 2: Potřeme česneko-rajčatovou pastou, opepříme, svineme do balíčku a spojíme párátkem.
Krok 3: Vložíme do misky, potřeme zbytkem pasty, popřípadě posolíme a opepříme. Zastříkneme olejem a dáme na noc odležet do lednice (nebo pečeme hned).
Krok 4: Druhý den vložíme do kastrolu a na sádle s pokrájenou slaninou prudce osmahneme.
Krok 5: Vyjmeme a na výpeku zpěníme cibuli. Balíčky dáme zpět do kastrolu a vložíme přikryté do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 30 minut.
Krok 6: Poté zkontrolujeme hladinu šťávy, popřípadě podlijeme vřící vodou. Přidáme rozmačkané a pokrájené stroužky česneku a pečeme ještě asi 10-15 minut přikryté.
Krok 7: Pakliže se potom maso zdá měkké, odkryjeme a pečeme dále ještě asi 20 minut s občasným obracením.
Krok 8: Pak dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy. Setřeme výpek ze stěn, promícháme a pokud se nám zdá šťáva řídká, můžeme přidat 1 lžíci hotové jíšky. Většinou není potřeba zahušťovat - z cibule je dostatečně hustá.
Krok 9: Podáváme výhradně s moravským zelím (na špeku!) a bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 9. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Česko-moravský vrabec (sparrow)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWok
Moje poznámka
Česko-moravský vrabec (sparrow)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWok
Nejnovější recepty
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 5 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 17 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 17 hodinami
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 5 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 6 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 6 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 6 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 7 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 7 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 9 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 9 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 11 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 11 hodinami
Tématické fráze:
moravský vrabec kluci v akci,
moravsky vrabec,
vepřový vrabec kluci v akci,
vepřový vrabec - nejlepší recept,
moravský vrabec se zelím video,
nejlepší moravský vrabec,
kluci v akci moravský brabec,
mor.vrabec,
moravky vrabec,
video recepty moravský vrabec,
recept na moravské vrabce,
česnekorajčatová směs,
šťáva k moravskému vrabci,
moravský vrabec recept,
moravský vrabec se zelím výborný,
moravský brabec video,
moravský vrabec recept video,
mor vrabec,
mor%vrabec,
zelí k moravskému vrabci
Suroviny:
plecko vepřové,
slanina uzená,
cibule,
česnek,
sádlo,
olej,
pepř mletý,
kmín celý,
sůl,
jíška
Komentáře (25)
Izák asi viděl závitek - u vrabců netradiční - tak ho to tak popletlo; no pták jako pták, ať je to vrabčák nebo španělák.
Ještě tu pastu od Jany R. dávám rozklikávací:
http://www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-ra...
...někdo si tu cintá pentli.
Moravsky vrabec je z hoveziho, vzdy jen a pouze z hoveziho !
kokam zadne vejce, zadna okurcicka .... takhle nejak to vypada, kdyz moravskeho vrabce dela cech ... no to me uz definitivne utvrdilo ze delam dobre, ze jezdim na jidlo zasadne do SAPA.
Coz mi pripomina me problemy s restauracemi, ze si clovek da zizoto za 300kc v praglu, nekolikrat se pta, zda si rozumime, reknu jim jak se rizoto dela a co myslite ... donesou mi parboled ryzi paremzan mixly ementalem a do toho zadna cibilka, zadne vino a ani ten vyvar to nevidelo, natoz aby byla parmezanova omacka ... mel jsem hlad a ten s kym jsem tam sel je pry nejak znal, ale mel jsem 100 chuti jim to jit vratit ... no popravde mel jsem 100 chuti jit zastrelit toho deb* co si hraje na kuchare a jeste za to chce penize.
Takze ted vim, ze ani moravskeho vrabce si nemam v bohemii kupovat, protoze bych dostal veprove