Česko-moravský vrabec (sparrow)
Ochutnejte tradiční specialitu z šťavnatého pečeného masa podávanou s knedlíkem a dušeným zelím. Tento pokrm, plný bohatých chutí a vůní, je skutečnou klasikou české a moravské kuchyně, která potěší každého milovníka domácího jídla.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 143 kJ / 2 902 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 209,91 g |
Tuky | 210,22 g |
Vláknina | 18,86 g |
Cholesterol | 761 mg |
Sodík | 2,13 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 39,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na centimetrové plátky a naklepeme.
Krok 2: Potřeme česneko-rajčatovou pastou, opepříme, svineme do balíčku a spojíme párátkem.
Krok 3: Vložíme do misky, potřeme zbytkem pasty, popřípadě posolíme a opepříme. Zastříkneme olejem a dáme na noc odležet do lednice (nebo pečeme hned).
Krok 4: Druhý den vložíme do kastrolu a na sádle s pokrájenou slaninou prudce osmahneme.
Krok 5: Vyjmeme a na výpeku zpěníme cibuli. Balíčky dáme zpět do kastrolu a vložíme přikryté do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 30 minut.
Krok 6: Poté zkontrolujeme hladinu šťávy, popřípadě podlijeme vřící vodou. Přidáme rozmačkané a pokrájené stroužky česneku a pečeme ještě asi 10-15 minut přikryté.
Krok 7: Pakliže se potom maso zdá měkké, odkryjeme a pečeme dále ještě asi 20 minut s občasným obracením.
Krok 8: Pak dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy. Setřeme výpek ze stěn, promícháme a pokud se nám zdá šťáva řídká, můžeme přidat 1 lžíci hotové jíšky. Většinou není potřeba zahušťovat - z cibule je dostatečně hustá.
Krok 9: Podáváme výhradně s moravským zelím (na špeku!) a bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 9. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Česko-moravský vrabec (sparrow)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWok
Moje poznámka
Česko-moravský vrabec (sparrow)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWok
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 11 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 12 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 12 hodinami
Tématické fráze:
moravský vrabec kluci v akci,
moravsky vrabec,
vepřový vrabec kluci v akci,
vepřový vrabec - nejlepší recept,
moravský vrabec se zelím video,
nejlepší moravský vrabec,
kluci v akci moravský brabec,
mor.vrabec,
moravky vrabec,
video recepty moravský vrabec,
recept na moravské vrabce,
česnekorajčatová směs,
šťáva k moravskému vrabci,
moravský vrabec recept,
moravský vrabec se zelím výborný,
moravský brabec video,
moravský vrabec recept video,
mor vrabec,
mor%vrabec,
zelí k moravskému vrabci
Suroviny:
plecko vepřové,
slanina uzená,
cibule,
česnek,
sádlo,
olej,
pepř mletý,
kmín celý,
sůl,
jíška
Komentáře (25)
Izák asi viděl závitek - u vrabců netradiční - tak ho to tak popletlo; no pták jako pták, ať je to vrabčák nebo španělák.
Ještě tu pastu od Jany R. dávám rozklikávací:
http://www.toprecepty.cz/recept/28774-cesnekovo-ra...
...někdo si tu cintá pentli.
Moravsky vrabec je z hoveziho, vzdy jen a pouze z hoveziho !
kokam zadne vejce, zadna okurcicka .... takhle nejak to vypada, kdyz moravskeho vrabce dela cech ... no to me uz definitivne utvrdilo ze delam dobre, ze jezdim na jidlo zasadne do SAPA.
Coz mi pripomina me problemy s restauracemi, ze si clovek da zizoto za 300kc v praglu, nekolikrat se pta, zda si rozumime, reknu jim jak se rizoto dela a co myslite ... donesou mi parboled ryzi paremzan mixly ementalem a do toho zadna cibilka, zadne vino a ani ten vyvar to nevidelo, natoz aby byla parmezanova omacka ... mel jsem hlad a ten s kym jsem tam sel je pry nejak znal, ale mel jsem 100 chuti jim to jit vratit ... no popravde mel jsem 100 chuti jit zastrelit toho deb* co si hraje na kuchare a jeste za to chce penize.
Takze ted vim, ze ani moravskeho vrabce si nemam v bohemii kupovat, protoze bych dostal veprove