Cheesecake "čokoládový trojboj"

Suroviny

Korpus:
140 g máslových sušenek (karamelové sušenky "Lotus")
60 g drcených mandlí
60 g rozpuštěného másla
3 lžíce mléka
1 lžíce medu
Náplň:
250 g sýru Ricotta
250 g sýru Philadelphia
180 g kysané smetany (Chef de créme)
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce
100 g krupicového cukru
200 g hořké čokolády
200 g bílé čokolády
200 g mléčné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Sušenky s mandlemi rozmixujeme, přidáme máslo a mléko a smícháme do konzistence drobenky. Pokud by se drobila, přidáme ještě trochu mléka, nakonec zapracujeme med. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem a sušenkovou směs rovnoměrně vmačkáme po celé ploše formy (můžeme rozprostřít i do stran - cca 1 cm vysoko). Dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na cca 180 stupňů. Korpus po upečení necháme vychladnout.

  2. Náplň: Nejdříve si vyrobíme mléčný ganache. Smetanu ke šlehání si přivedeme k varu, vložíme na kostičky nalámanou mléčnou čokoládu a pomalým promícháváním necháme rozpustit. Metličkou pořádně prošleháme, aby ve smetaně nezůstaly čokoládové hrudky. Dáme stranou a necháme za občasného promíchnutí vychladnout.

  3. V míse si rozetřeme cukr s Philadelphií, ricottou a kysanou smetanou a přidáme vejce, které pořádně rozmícháme do směsi. Do půlky náplně vmícháme ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu, do druhé půlky směsi vmícháme ve vodní lázni rozpuštěnou bílou čokoládu.

  4. Lze rozpustit ale i v mikrovlnce, jen doporučuju hlídat, aby čokoláda nezhrudkovatěla. Na vychladlý korpus nejdříve nalejeme náplň z hořké čokolády, uhladíme a poté nalejeme náplň z bílé čokolády a též uhladíme. Správně by se měl cheesecake péct ve vodní lázni, ale bohužel i po obalení dortové formy alobalem se může stát, že voda do formy zateče a dort zničí, proto peču tak, že dort dám na mřížku a těsně pod ní dám hluboký plech s vařící vodou. Pokud ale chcete dodržet postup vodní lázně, tak formu pořádně obalíme alobalem, dáme do pekáče a zalejeme vařící vodou tak, aby voda dosahovala do 2/3 formy.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 160 stupňů, cca 45 minut. Troubu se snažíme po dobu pečení neotvírat :) Cheesecake by měl být po vytažení z trouby na krajích pevný, ale ve středu ještě stále rosolovitý (ne tekutý!!!), po mírném zatřesení s formou by se střed měl ještě mírně klepat. Pokud se zdá být střed ještě tekutý, vrátíme do trouby a chvíli ještě pečeme. Po upečení necháme vychladnout, na vrch rozetřeme mléčný ganache a dáme odležet do lednice, nejlépe přes noc.

Poznámka od kuchařky

Inspiraci jsem našla v kuchařce Ivety Fabešové "Iveta a sladká Francie", ale upravila jsem si postup trochu podle svého a podle rad z jiných webů....

Komentáře k receptu Cheesecake "čokoládový trojboj"

Tématické fráze: čokoládový cheesecake cheesecake čokoládový čokoládový cheesecake recept recepty dort chesse cheesecake na plech jak správně rozpustit čokoládu cheesecake cokoladovy recept čokoládový cheesecake pečený cheesecake na plechu korpus z drcených sušenek dort z drcených sušenek pečený čokoládový cheesecake čokoládový cheesecake s ricottou vánoční cheskake cheesecake doba pečení čokoládový chessecake cheesecake recept čokoládový cheesecake top recepty zákusek z drcených sušenek cheesecake