Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hot Pot (Zapečené brambory)

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 2. 2013 13:02

Suroviny

Porce: 4 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 248 kJ / 1 493 kcal
Bílkoviny117,29 g
Tuky53,64 g
Vláknina25,28 g
Cholesterol 352 mg
Sodík 397 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy125,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry.

V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

evosheek evosheek

24. 2. 2013 17:29

jarda Kadic: Jardo, vidím, že dějiny gastronomie máš zmáknuté stejně jako já. Díky za podporu!;-)

jarda Kadic jarda Kadic

24. 2. 2013 17:27

evosheek: Mě to nevadilo,alespoň jsem si mohl vymyslet nějakou blbůstku:yes::yes:

evosheek evosheek

24. 2. 2013 17:21

rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!:-K

evosheek evosheek

24. 2. 2013 17:21

rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!:-K

rebeka rebeka

24. 2. 2013 14:50

jarda Kadic::-D:-D:-D:-D Jaroušku.. díííky.. aspoň jsem zase chytřejšííí:-D:-D:-D;-)
hezkou neděli;-):-)

jarda Kadic jarda Kadic

24. 2. 2013 14:48

rebeka: Holanďané je dělají na kostky, Nizozemci na kolečka a Britové na hvězdičky,proto si myslím, že autor kolaboruje s prvními dvěma národy a neuznává vítězství Britů.:-)):-)):-)):-)):-D:-D

rebeka rebeka

24. 2. 2013 14:38

v surovinách píšeš brambory na kostičky, v postupu na kolečka, na fotce jsou kolečka brambor.. jak teda:-O:-?:-D:-D
jinak to vypadá :-p:-p:yes::yes:;-)

tejaja tejaja

24. 2. 2013 14:04

evosheek: áno, vidím :-D teraz je to ok :yes::-D ;-)

evosheek evosheek

24. 2. 2013 14:02

tejaja: Foto v receptu na jehněčí jsem již vyměnil:-8

tejaja tejaja

24. 2. 2013 13:48

Len by som sa chcela spýtať, čo je vlastne na tej fotke? Hot Pot alebo Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou? Asi si sa pomýlil, nie? :-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: hot pot vaření hot pot zapečené brambory hot pot recept co je hot pot hot pot recepty zapečené brambory recepty hovězí hot pot recept na hot pot recepty hot pot hot potatoes recept horký kotlík hot pot co je to vareni hot pot co to je čínský hot pot recepty zapečené brambory recept čínský hot pot co to je hot pot co je to hot pot zapékané brambory podle pana černého

Suroviny: plec vepřová, mouka hladká, sůl, tymián, koriandr sušený, pepř mletý, fazole s kukuřicí, vývar hovězí, brambory, cibule, mrkev, sádlo

TopRecepty.cz

Hot Pot (Zapečené brambory)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/17Rm