Fasolada - řecká fazolová polévka, jak ji vaří líná hospodyně

vybusna Kuchařka: vybusna

Polévky 22 názorů

Suroviny

1-2 konzervy velkých bílých fazolí (300 g bez tekutiny)
3 velke stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
3 lžíce petrželové natě
snítka rozmarýnu
1 velká cibule
5 stroužků česneku
1-2 lžíce rajčatového protlaku
1 rajče
1 dcl olivového oleje
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celer a cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a česnek překrojíme na poloviny. Rajče zbavíme slupky, vykrojíme a vyhodíme střed a semínka a nakrájíme ji na kostičky.

  2. Do vody (přibližně 6 dcl) vhodíme celer, cibuli, mrkev, česnek, rozmarýn, petrželovou nať a rajče. Osolíme a necháme vařit, až je zelenina měkká.

  3. Když je mrkev měkká přidáme rajčatový protlak a vlijeme olej. Necháme projít varem a nakonec přidáme i fazole s nálevem. Ještě jednou necháme prohřát, podle chuti ještě osolíme a opepříme.

Poznámka

http://www.toprecepty.sk/recept/2041-lupane-parada...

Tento recept som nasla na internete a vsade bez vynimky je pouzita velka biela fazula sucha...preto pisem, ze som bola leniva na to, aby som sa zabavala so suchou. Kto by chcel varit podla originalu, tak recept hovori, ze fazulu treba mocit 12 hodin, vodu zliat a dat varit do novej. ked voda zacne vriet, tak po 15 minutach ju znovu treba vyliat a dat novu. Ked zacne vriet, tak znovu po cca 20 minutach ju treba vyliat a dat znovu novu....v tej sa uz vari do konca....ale treba stale zbierat penu. Samozrejme voda sa vobec nesoli. Ked je fazula polomakka, tak vtedy sa pridava zelenina. Pretlak a olej sa pridava tesne pred dokoncenim.

Pri recepte bolo napisane, ze polievka fantasticky chuti s fetou a ciernymi olivami, takze som si ich kupila, ale ked som si vyguglila obrazky ako ma polievka vlastne vyzerat, tak z 5 stran plnych obrazkov...boli len dva, kde bola feta na vrchu na polievke, ked som ich otvorila, tak jeden obrazok bol od slovenskeho receptu a druhy obrazok od nejakeho australcana, takze predpokladam, ze to s tou fetou bol len nejaky turisticky vystrelok. Ja som si ako prilohu zvolila chrumkavy opeceny toast a kym bol este teply som nan podavala kusky fety, ze povolila a ja som to akokeby na tu hrianku natrela...a bola to uzasna kombinacia. Olivy som mala sterilizovane bez nalevu, takze som ich par dala do polievky na ozdobu a neadili mi tam, keby boli v naleve, tak by som to asi neriskovala.

Dost na tom.....trochu som sa bala....ale urcite sa tato polievka stane stalicou v nasom jedalnicku

moje dalsie recepty najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 73 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fasolada - řecká fazolová polévka, jak ji vaří líná hospodyně

  • rebeka rebeka

    jéžiš:-O:-O to je žravé foto:-8:-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Sára Sára(neregistrovaná)

    + nejsem si teď jistá, ale mám pocit, že jsem nikde nezahlédla nejdůležitější a finální ingredienci řecké fasolády:))- CITRÓN, který se vymačkává přímo do talíře a věřte, mi, že dokáže zachránit i nezachranitelné :)) dobrou chuť !!!:-)

    Odpovědět

  • Sára Sára(neregistrovaná)

    :yes:díky za recept,jen chci doplnit, že FETA opravdu není turistický výstřelek, Řeci to tak jí, dokonce i s čočkou a dalšími jejich hustými polévkami...prakticky nemusí být jen feta, ale jakýkoliv druh jejich sýrů. To, že jste ji nenašla na obrázcích může znamenat taky jen to, že si sýry dávají na jiný talířek a záleží na každém, zda si sýr dá přímo do polévky, či bude jen přikusovat, stejně jako olivy...;-)

    Odpovědět

  • ramona79 ramona79

    Jo ještě když vařim fazole, vodu rozhodně nevilivam, ani nedavam přes noc do vody. Dam do tlakače asi hodinku a je to.;-)

    Odpovědět

  • ramona79 ramona79

    Fazole, a všechny luštěniny miluju. Rozmarin do polevky nedavam, a dělam zvlašť řecky salat, rajce, cibule, olivy, okurek, balkansky syr, oregano a hodně olivoveho oleje. Je to velice mňam mňam, a pro tebe bodik:-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    paprika...a tam sa tiez leje olej do vody?

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Já jsem dostala vloni k vánocům kuchařku pro moderní kuchyni plnou receptů z polotovarů a konzerv. Podobná polévka je tam taky, ale já jsem podle ní ještě nic nevařila.:-8 Mám raději klasiku, ale v časové tísni se to určitě hodí.:yes::yes: +;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Teta Lena Teta Lena

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    jana r...ani keby si ma nepoznala, :-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já si říkám, tak obsáhlý recept a pro "línou ženu?":-O

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mňám:-p;-):yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    boze...a ja som sa cudovala, ze co som to za kucharku, ked sa to len mne zda cudne..dat vsetko surove do vody, vratane oleja....ja som sa s tym naozaj v zivote nestretla :-8

    Odpovědět

  • maris maris

    :-8 - přiznávám, že jsem si přečetla důkladně jen suroviny a ne postup - taky nejdřív podusím cibuli na oleji, ale tato verze bude zdravější a řekla bych, že víc vynikne chuť olivového oleje;-):-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: fazolová polévka s bílými fazolemi fazoláda řecká fazoláda jak dlouho se vari fazole jak dlouho mocit fazole řecká kuřecí polévka polévka fazoláda koláč líné hospodyně fasulada fazolova polevka recka fazolacka recept na červene fasole s konzervy recke bile fazole řecká polívka fazoláda recepty recept jak vaří fazole fazoláda recept recept na řecké fazole jak se vaří fazole jak se dlouho vari veprove maso

Zapomněl/a jsem heslo