Koláč "na zahřátí"

jahoda Kuchařka: jahoda

Doba přípravy: 50min. pečení Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 10 názorů

Suroviny

Křehké těsto:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2-3 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
2 větší hrušky (oloupané na malé kostky)
4-5 jablek (oloupaných na tenké plátky)
1 hrst dětských piškotů podrtit (např. válečkem na těsto)
1 balení perníčků ( 2 hrsti podrtit - rozdrobit)
3-4 lžíce přírodního třtinového cukru
trochu mleté skořice
50 g másla
3 lžíce meruňkového džemu
l lžíce dobré slivovice
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu vyhřát na 200°C.

  2. Těsto: Vypracujeme na vále těsto, zabalíme do fólie a dáme na min.1/2hod. odpočinout do ledničky. Toto těsto je bez cukru, tak nemusíme spěchat při zpracování (jako u klasického křehkého těsta), že zteplá a po upečení není tak tvrdé.

  3. Náplň: Mezitím si nakrájíme ovoce a dáme zatím do citrónové vody, aby neztmavlo.

  4. Do pečící formy můžeme, ale nemusíme dát pečící papír.

  5. Postup: Těsto vyválíme válečkem na větší formát, než je kulatá forma (Ø 26cm), aby zbylo asi do poloviny stěny formy. Těsto propícháme vidličkou a poklademe ½ podrcených piškotů+perníčků, na to dáme nakrájené hrušky a zasypeme druhou ½ piškotů+perníčků. Nahoru poskládáme plátky jablek. Posypeme třtinovým cukrem, skořicí a poklademe plátky másla.

  6. Závěr: Pečeme při 200°C (horkovzduch 180°C) asi 50minut, potom přepneme troubu na gril a necháme ještě 3-5minut pod grilem (HLÍDÁME, protože gril dovede nemile překvapit).

  7. Pod grilem třtinový cukr ještě zkaramelizuje a koláč dostane krásnou barvu (pokud ovšem uhlídáte gril!)

  8. Ještě horký koláč potřeme meruňkovou zavařeninou, kterou jsme v mikrovlnce rozpustili spolu se slivovicí. Koláč bude možná pro někoho málo sladký, tak je může upečený více pocukrovat(třtinový cukr tak nesladí).

Poznámka

Zdroj:Apetitonline(recept je upravený o piškoty+perníčky+hrušky)

Zdroj doporučuje použít dobrou slivovici/nejlépe calvados. Kvůli dětem ale můžete použít např. Amaretto. Ale rum naopak v tomto případě vůbec nepatří.Slivovice se bát nemusíte, jen krásně ovoní celý koláč. Vůně začne v mikrovlnce a provoní také kuchyň (začíná proces zahřátí…)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláč "na zahřátí"

Tématické fráze: top recepty.cz barva cukru po zahřátí jak podrtit jablka letní jablka zpracování koláč na grilu zpracování letních jablek koláč se slivovice zahřátí mouky koláčky s pudinkem a s meruňkami apetitonline meruňkovy koláč apetitonline top recepty apetitonline kolace do lednicky těsto poklademe plátky jablek koláče z ledničky koláč na gril upeču koláč ve grilu kalvados z letních jablek apetitonline mřížkový koláč jablkový koláč apetitonline mikrovlnka a slivovice