Rumaki

Suroviny

kuřecí játra
anglická slanina
vodní kaštany
Marináda:
Soya souce
olivový olej
chilli pasta
strouhaný zázvor
může a nemusí být česnek
alternativně místo zázvoru hnědý cukr

Postup přípravy receptu

  1. Očištěná kuřecí játra pokrájená na menší kousky naložíme na minimálně půl hodiny do marinády a potom spolu s půlkou vodního kaštanu zabalíme do anglické slaniny.

  2. Upevníme párátkem a v troubě pečeme tak, aby byla slanina opečená a játra nevysušená.

Poznámka od kuchařky

Rumaki je chuťovka havajského původu. Jeho složky a způsob přípravy se liší, ale obvykle se skládá z vodních kaštanů s kousky jater ve slanině a marinované v sójové omáčce zázvorem nebo hnědým cukrem.

První záznam o rumaki pochází z r.1940.

Rumaki se staly jedním z populárních předkrmů z roku 1950 a 1960. To byly podávány nejen v restauracích tiki (restaurace v hawaisko-polynézském stylu), kde to začalo, ale také je domácí kuchaři začali připravovat pro večírky a přátelská setkání. Někdy v této době se rumaki začaly objevovat i jako součást oficiálních menu v čínských restauracích v Americe.

I když nejsou tak populární, jak to kdysi bylo, jsou rumaki stále k nalezení v obou jeho tradičních podobách (zázvor nebo cukr). Některé inovované recepty používají krevety místo kuřecích jater nebo ananasy místo vodních kaštanů. Existují i vegeariánské recepty, které zase používají houby a sojovou slaninu místo vepřové. Zatímco přesné recepty se často liší, společné téma marinády, křupavého balení a napichování na párátko, zůstávají

Vodní kaštany prodávají specializované asijské prodejny, jejich chuť mi připomíná něco mezi ředkvičkou a makadam ořechem :)))Hezky křoupou.

Komentáře k receptu Rumaki

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :yes::yes::-K:-p super rcp

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Já jsem si pod názvem"Rumaki"představovala nějakou krajovou specialitu z Ostravy a okolí:-D:-Da ono je to z Havaje:-))
    Jituš,krásně jsi to připravila i naaranžovala:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Vodní kaštany;-);-)to jsem nikdy neslyšela:-8Musí to b ýt ale dobrůtka:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Díky za přidané, ale díky kaštanům a chuti, kterou to dostane, to spolu souvisí jen párátkem nebo jako nadívané kuře a kuře na paprice - vždycky je to kuře:-))

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    hosta: Znam, kde ziji ja, mozno koupit i cerstve(pestuji je tu). Jedla jsem v ruznych upravach, nejradeji grilovane. Jsou tak trochu jako jedle kastany (+-). Ja osobne bych si s radosti dala tu sekanou, no-nic. Recept se mi libi!!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    isindy:ty si teda dopadla!:-D
    Za recept:yes:. Vodné gaštany som videla a nevedela som, čo s nimi...;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    jo...tak když jsem na chalupě, je štrůdl a sekaná :-8...ale jak nepřijedeme, tak vytáhnete s dědou z podpostele husu nebo z trouby rumaki :-S:-S příště přijedeme neohlášení :-8:-D:-D:yes: a můžou být i s krevetami :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Vodni kastany neznam, ale urcite bych vyzkousela, vypada to moc chutne..:yes::yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jsem z toho div živ. Ty kaštany slyším poprvé. Taky bych to ale ochunal. Zatím nevím co si představit.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hm, zajímavé :-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: vodní kaštany původ anglické slaniny mořská dobrůtka podobna kaštanu jatra rumaki vodní kaštany v asijské v kuchyni recept čínské kaštany kureci kousky s ananasem jako z čínské restaurace recept na kuřecí játra zabalené ve slanině chilipasta recept (v čínských restauracích) játra s kaštany a pivem kureci kousky s ananase marinovaná játra se zázvorem vodní kaštan v a americe kuře slanina sýr párátko sekaná s kaštany souce recept vegeariánské,pokrmy havajské pivo recept slanina a játra a chuťovka recept na čínu