Rakytníkový sirup zastudena
Rakytník je nadupaný vitamíny a sirup připravený šetrným způsobem zastudena jich většinu uchovává. Pokud máte tento keř na zahradě nebo v blízké přírodě, určitě si jeho léčivou sílu nenechte ujít a vyrobte si s námi rakytníkový sirup zastudena.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 29 036 kJ / 6 940 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,00 g |
Tuky | 60,00 g |
Vláknina | 20,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 70 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 580,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rostlina rakytníku se využívá skoro celá, ale plod je nadupaný kdejakými vitamíny (skoro všemi) a v kůře a trnech údajně přítomný alkaloid hippopein má protinádorovou aktivitu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Na rostlině se vyskytuje mnoho trnů, jejichž špičky se po dostatečně hlubokém zabodnutí odlomí tak, aby z vás nekoukaly ven, ale je fakt, že vám dost rozptylují specifickou bolestí pozornost na cokoliv jiného. Trnů obdržíte obvykle značnou zásobu při sklizni a při jakémkoliv přiblížení se na nepozorný dosah. Musíte si uvědomovat, že se tak vlastně léčíte, neboť kůra trnů se léčebně využívá také. Rakytník vás ve svém křoví umí pěkně a nezapomenutelně odlovit, i když nemá trny zahnuté jako přítulnější kolega šípek. Má je ale delší – až 8 cm. Je vám určitě jasné, jak jsem nabrala tyto životní zkušenosti.
Plody lze sklízet po dozrání, ale jsou velice kyselé a trpké. Při sklizni začerstva získáte malé množství plodů a velké množství bolestivých šrámů bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Někdo plodonosné větve i ořezává a vkládá do velkých mrazáků, nedodá-li mráz příhodně příroda. Chce to alespoň mínus 10 °C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Já použila metodu č. 1 - o sklizni po zmrznutí jsem dosud nevěděla, ale zcela jistě nezapomenu příští rok :)
Poslední fotografie keře je zkopírovaná z internetu, zapomněla jsem neotrhaný vyfotit, jen pro vaši informaci, jak keř s plody vypadá. Pokud to někomu vadí, odstraním ji, koneckonců si může obrázek kdokoliv "vygooglit".
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 6. 2022 13:19
výborná šťáva, píchance nevadí, říkám si, že to dělám pro naše zdraví
6. 11. 2019 22:33
Dneska jsem udělala tuto šťávu a je super,jsem spokojená
10. 10. 2017 17:45
Ja mam rakytniky 3 samice a jednoho samce, odrudu Lekora, take z Lyse nad Labem. Pestuju je jako stromy cca 3 m vysoke a prubezne orezavam bocni vyhony. Kdyz se plody trhaji u mladeho stromku kolmo sa stopku a dle bobulek postupne od konce vetvicky, tak se trhaji relativne dobre. Kdyz je stromek vetsi a starsi tak vetvicky striham,mrazim a pak oklepavam. Je to pohodlnejsi. Zasadne delam vsechno v latexovxch rukavicich a ostny pak nevadi. Jinak bych porad vytahovala zbytky ostnu, protoze se kuze kolem nich zanuti.
18. 9. 2017 15:20
Jiří Novotný: pozdní podzim - začátek zimy, kdy jsou plody krásně vybarveny, ještě je čas , zkuste se na googlu seznámit se metodami sklizně - ale všechny jsou dost "náročné"
15. 9. 2017 10:22
Ferry: Dobrý den, prosím o radu kdy Rakytníkové plody jsou již zralé a kdy je začít sklízet. Mam poprvé letos úrodu.
Díky JN
Díky JN
7. 9. 2017 09:17
Jarda: tak to je dobrá vychytávka
7. 9. 2017 08:39
Moje žena plody rakytníku češe vidličkou! Krátká silnější. Větvičky nastříhá na cca 20 cm. Jde to dobře.
27. 7. 2017 07:16
Tak se zase letos chystáme sklízek rakytník. Už se těšíme na trhání. To zase bude píchanců. Ale určítě to za to stojí. Letos vyzkoušíme váš recept.
10. 3. 2016 06:50
cadilka: Také to tak dělám. Je to lepší než jíst samotné plody.
19. 2. 2016 10:55
Zdravím všetkých súčasných aj budúcich pestovateľov rakytníka!
Pestujeme ho niekoľko rokov a spočiatku sme s ním mali viac problémov ako osohu.Vlani som sa na výstave AX Nitra porozprával s jednou milou zástupkyňou veľkopestovateľa /PD Tvrdošovce/, ktorá mi poradila ako nato.Keďže u nás na dolniakoch (a pri mojom polievaní)
rastie rakytník ako vŕba, nie je problém aby bola za dva roky výška kríka okolo dvoch metrov. Tak krásne zarodené konáriky ostrihám a v truhlicovej mrazničke nechám premrznúť. Potom stačí oklepať, rýchlo prebrať a šup naspäť do mrazničky, alebo po rozmrazení spracovať.
Samozrejme sušíme aj listy na čaj. Aj napriek ostňom, je to storočiami vyskúšaný dar prírody, len ho treba užívať a pestovať.Prajem veľa úspechov! Andrej
Pestujeme ho niekoľko rokov a spočiatku sme s ním mali viac problémov ako osohu.Vlani som sa na výstave AX Nitra porozprával s jednou milou zástupkyňou veľkopestovateľa /PD Tvrdošovce/, ktorá mi poradila ako nato.Keďže u nás na dolniakoch (a pri mojom polievaní)
rastie rakytník ako vŕba, nie je problém aby bola za dva roky výška kríka okolo dvoch metrov. Tak krásne zarodené konáriky ostrihám a v truhlicovej mrazničke nechám premrznúť. Potom stačí oklepať, rýchlo prebrať a šup naspäť do mrazničky, alebo po rozmrazení spracovať.
Samozrejme sušíme aj listy na čaj. Aj napriek ostňom, je to storočiami vyskúšaný dar prírody, len ho treba užívať a pestovať.Prajem veľa úspechov! Andrej
24. 10. 2015 07:54
Rakytník každý podzim sklízím tak, že vezmu malou stoličku, velký lavor a manikurní nůžky. Usadím se a pak už jen odstřihávám bobulky z větviček, občas se píchnu o trn, ale alespoň vím, že nejsem šípková Růženka a tohle mě spíše probere. Těch pár píchanců za tu zdravou pochoutku stojí.
Zatím jsem bobulky jen zmrazovala a užívali jsme je jen tak rozmražené, ale letos už jsou keříky větší a bobulek více, tak udělám rakytníkovou šťávu s medem. Jsem zvědavá na tu chuť.
Zatím jsem bobulky jen zmrazovala a užívali jsme je jen tak rozmražené, ale letos už jsou keříky větší a bobulek více, tak udělám rakytníkovou šťávu s medem. Jsem zvědavá na tu chuť.
15. 10. 2014 01:32
Miluše Dzubová: máte naprostou pravdu, je to neotrhatelné. O beztrných odrůdách slyším poprvé. My letos něco s ostříhanými větvemi dali zmrznout, pak oklepali. Jinak nelítostně vykopáváme všechny odnože samců, velmi prořezáváme, i samice vysoké větve. Při sběru mám pocit, že údajný zdravý účinek je neúměrný vynaložené námaze
14. 10. 2014 22:16
Také jsem podlehla slibovanému zázraku rakytník,zakoupené sazenice
v Lysé nad Labem na výstavě.Samec má jakési pupeny podobné kočičkám,
objevují se už v lednu jako na lísce jehnědy.Samice je štíhlejší a
roste mnohem pomaleji, květy jsou drobné zelenavé ani si jich často nevšimnu až bobulí.Dlouho nijak nerostli jen samec,samice dlouho byla
zakrslá až najednou vyrazila jako topol má skoro 4m.děsně se rozrůstá
a ty trny,děs a hrůza.Obírala jsem je pinzetou a proklínala se že jsem si takovou hrůzu dala dobrovolně na zahradu(nyní jsou beztrné
odrůdy)známá mi poradila rozmačkat zralé bobule smíchat s vodou ,
procedit a dát tolik medu aby se dala pít vzniklá limonáda.Marmelá
da mi chutnala koupená,nemám odvahu otrhat takové množství na výrobu marmelády.Letos mám rakytník obvzlášť obalený a jímá mně hrůza až ho budu muset otrhat,ani mráz mi nepomohl.Bobule při zběru děsně praskají a příšerně smrdí a ruce jsou jak od slupek z
ořechů.Otec mi vyhrožuje že je vykope,neboť se rozrůstají jako mali
ny a ostružiny.PS:neví někdo recept na jablešné víno,dříve
se dalo běžně koupit(8kčs) ale dnes jen mošt.Děkuji Dzubová.
v Lysé nad Labem na výstavě.Samec má jakési pupeny podobné kočičkám,
objevují se už v lednu jako na lísce jehnědy.Samice je štíhlejší a
roste mnohem pomaleji, květy jsou drobné zelenavé ani si jich často nevšimnu až bobulí.Dlouho nijak nerostli jen samec,samice dlouho byla
zakrslá až najednou vyrazila jako topol má skoro 4m.děsně se rozrůstá
a ty trny,děs a hrůza.Obírala jsem je pinzetou a proklínala se že jsem si takovou hrůzu dala dobrovolně na zahradu(nyní jsou beztrné
odrůdy)známá mi poradila rozmačkat zralé bobule smíchat s vodou ,
procedit a dát tolik medu aby se dala pít vzniklá limonáda.Marmelá
da mi chutnala koupená,nemám odvahu otrhat takové množství na výrobu marmelády.Letos mám rakytník obvzlášť obalený a jímá mně hrůza až ho budu muset otrhat,ani mráz mi nepomohl.Bobule při zběru děsně praskají a příšerně smrdí a ruce jsou jak od slupek z
ořechů.Otec mi vyhrožuje že je vykope,neboť se rozrůstají jako mali
ny a ostružiny.PS:neví někdo recept na jablešné víno,dříve
se dalo běžně koupit(8kčs) ale dnes jen mošt.Děkuji Dzubová.
30. 8. 2014 21:05
je to ok, ze neco takoveho je. Dnes jsem trhala a budu delatsirup. pak napisu.
24. 11. 2013 21:21
Rakytnik by mal zacat rodit v siestom roku,niekedy sa stava,ze zarodi uz v tretom roku,tak zizala pockaj,uvidis.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 36 minutami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 51 minutami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 52 minutami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 1 hodinou
Brokolice zapečená s oříšky a směsí sýrů
martinslovak uvařila před 1 hodinou
Domácí noky s kuřecím masem a špenátem na smetaně
Panova uvařila před 1 hodinou
Špenátové palačinky
Macek13 uvařila před 1 hodinou
Velikonoční beránek
Axaaxa2005 uvařila před 1 hodinou
Špenátová polévka se zakysanou smetanou a nivou
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: recepty z rakytniku rakytnik recepty rakytníkové výrobky recepty rakytníková štáva výroba kdy se sklízí rakytník šťáva z rakytníku recept rakytnikova stava recept domácí štáva z rakytníku rakytníkové výrobky rakytník v medu recept domácí recepty z rakytníku domácí rakytníková šťáva rakytníková šťáva za studena rakytnik recept výroba rakytníkového sirupu stava z rakytniku šťáva z rakytníku za studena rakytníkový sirup recept na imunitu šťáva z rakytníku výroba co z rakytniku recepty
Suroviny: rakytník, cukr krupice, kyselina citronová
Rakytníkový sirup zastudena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mkvA
36 názorů