Domácí šunka z vepřového plecka
Opravdu poctivou šunku, plnou masa, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. S naším podrobným receptem to zajisté zvládnete, není to tak složité, jak se na první pohled může zdát.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 912 kJ / 1 174 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 199,00 g |
Tuky | 42,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 650 mg |
Sodík | 3,70 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřovou plec nakrájíme na kostičky (ne moc velké, ne moc malé). Kostičky smícháme s Pragandou, se solí a vodou.
Krok 2: Hněteme zhruba půl hodiny v kuchyňském robotu nebo promačkáváme ručně. Po uhnětení dáme do chladu na 24 hodin.
Krok 3: Druhý den plníme buď do šunkovaru, nebo můžeme silně vmačkat do tlačenkového sáčku.
Krok 4: Takto připravené "vaříme" ve větším hrnci, aby se do něho šunka ponořila celá na 1,5-2 hodiny. Hlídáme stupně. Voda se musí pohybovat kolem 70-80 °C (nesmí dojít k varu!).
Krok 5: "Uvařenou" šunku vytáhneme na talíř a necháme vychladit. Poté se šunka může konzumovat.
Zveřejněno 6. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
Moje poznámka
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 9 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 9 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 9 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 9 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 10 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 11 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 13 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 15 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 15 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 15 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 16 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 16 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 17 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 17 hodinami
Tématické fráze:
řeznická nakládací sůl,
řeznická solící nakládací směs,
domácí šunka bez pragandy,
domaci sumka,
řeznická nakládací solící směs,
řeznická nakládací solící směs,
kde koupit pragandu,
řeznicka sul kde koupit,
řeznická sůl,
domácí sunka recept,
domácí šunka,
řeznická sůl praganda,
domaci sunka s pragandou,
recept na domácí šunku,
kde koupit reznickou sul,
zavarena sunka,
paštika ze šunkovaru,
domaci sunka se syrem,
kde koupit řeznickou nakladací sůl,
řeznická solící směs
Suroviny:
plec vepřová,
praganda,
sůl,
voda
Komentáře (26)
Zdraví Vás Milan P.
Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.
No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
Šunce zdar
Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe.
"... přidáváme lžičku moučkového cukru..."
Pokud používám PRAGANDU (obsahuje cukr), tak už cukr nepřidávám...
Já to párkrát dělal v ŠUNKOVARU a měl jsem to ještě trošku víc děravější než jsou tady prezentované domácí šunky...
Ale když říkáte že v té nohavici to bylo OK, tak jsem jako hrob
To máte odzkoušené (a pokud ano, chutnalo, chutnalo?) nebo nás jenom zkoušíte...