

Chléb s příchutí cibulky
Suroviny
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce oleje na smažení
- Na potření:
- 0,5 hrnku vody
- 1 lžíce octa
- Těsto:
- 1 lžička cukru krupice
- 1 kostka droždí
- 2 hrnky vlažné vody
- 1 velká cibule
- 800 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
Nejprve cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se lehce zbarvila dozlatova. Poté připravíme kvásek z vlažné vody, cukru, droždí, trochu mouky a necháme jej vzejít. Připravíme prosátou mouku a smícháme ji se solí a kmínem.
Potom přidáme kvásek, vlažnou vodu a osmaženou cibuli. Vypracujeme v tužší těsto, které na válu ještě zpracujeme s trochou mouky, aby se nelepilo. Necháme 1-1,5 hodiny na teplém místě pod utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě přiměřeně stejné části a každou ještě jednou propracujeme. Vytvarujeme dvě šišky nebo bochánky, které položíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut pod utěrkou kynout.
Mezitím zapneme troubu a vyhřejeme ji na maximum. Asi na 220°C (může být i víc).
Těsně před vložením chleba do trouby obě šišky (bochánky) zlehka potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a dopékáme dalších 40 minut. Během pečení chléb pravidelně každých 10 minut potíráme octovou vodou, bude mít pak krásnou zlatavou kůrčičku.
Chléb se po vytažení z trouby ještě uvnitř dopéká. Proto je dobré jej před krájením nechat dobře vychladit. Tak cca 2 hodiny. Ale i tak mám zkušenosti, že chléb i přes dobré vychlazení se v papírovém sáčku zpotí.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chléb s příchutí cibulky
-
Chlebík som upiekla, ochutnala. Nie je zlý, ale tej cibule by to chcelo ozaj viac, v chlebe ju necítiť, ani čuchovo, ani chuťovo. Treba pridať viac cibule.
-
Smažená cibuľa v chlebe je báječná, robím napr. aj bulky. Cibule na 800 g múky by som však dala oveľa viac. Tvoja fotka ma zaujala...