

Šťavnatá kuřecí roláda
Suroviny
- 1 větší kuře
- 50 g vepřové šunky
- Kořenová zelenina (200-300 g):
- 2 mrkve
- 1/2 petržele
- 1 kousek celeru
- zelená petrželka
- 50 g másla
- sůl
- bílý pepř
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
Kuře vykostíme, jemně naklepeme (přes igelit. sáček), osolíme, popřípadě opepříme.
Na pánvi rozpustíme 1/2 dávky másla, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, restujeme, osolíme, podlijeme trochou vody a podusíme - zelenina musí zůstat šťavnatá, ale nesmí pod ní být po vypnutí "loužička".
Na připravený plát masa, poklademe plátky šunky, na ně rozetřeme vychladlou směs a posypeme sekanou zelenou petrželkou.
Roládu pevně svineme, převážeme nití, osolíme a vložíme do pekáčku.
Přidáme zbytek másla, roládu opečeme ze všech stran, podlijeme horkou vodou nebo vývarem - do 1/3 výšky masa - přiklopíme a pečeme v troubě do měkka. Při pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a dle potřeby mírně podléváme.
Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou nebo moukou rozmíchanou ve vodě.
Necháme provařit, dle potřeby dosolíme a hotovou šťávu zjemníme kouskem másla.
Měkké maso nakrájíme na plátky, přeléváme šťávou a podáváme s rýží, vařenými brambory, bramborovou kaší.
Můžeme doplnit hlávkovým či zelným salátem, nebo kompotem.
Poznámka od kuchařky
Fotky vykostění nedávám, jsou ve skvělém provedení u Žížaly http://www.toprecepty.cz/recept/3910-pikantni-kure... a Výbušné http://www.toprecepty.cz/recept/1899-vykostovanie-....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šťavnatá kuřecí roláda
-
-
tapotka: Děkuji a jsem ráda že chutnalo
-
Vynikajici napad s mrkvi
-
Jednoduchá kombinace chutí a výsledek je naprosto skvělý!
Díky za recept a samozřejmě posílám bodíka!
-
-
+4
-
Já teda vykošťovat neumím vůbec, tak mi celkem vyhovuje ten srnčí hřbet. Ale mrknu se na ty odkazy, někdy se i volovi pak rozsvítí!
Máš plusík mirca75
-
-
Já tedy taky vykošťuji od hřbetu
,maso je pak hezky uprostřed a může se klidně naříznout a přemístit na potřebné místo,ale nedělá mi ani problém kostit od prsou-myslím že je to jen věcí cviku a zvyku
a důležité je že z toho nakonec vyjde to príma a voňavé jídlo
-
Já jsem zpočátku taky vykosťovala od prsou, ale pak jsem zjistila, že obráceně to jde skoro lépe a hlavně se udělá lepší plát masa, nejvíc ho je uprostřed, lépe se roláda balí. Ale asi záleží na zvyku
-
jj.
Někdo začíná na hřbetě, někdo kolem prsní kosti, mi osobně to jde lépe, když začnu jako Vybusna, vpředu.
-
Nóó
tak to je bombička
.Merylas-úplně mi to ušlo a můžu říct že kdo doteď neuměl,tak po nastudování práce výbušné už jisto jistě umět bude
.Jak z profi kuchařské knihy
-
Vím ještě o jednom fotopostupu, tady je
http://toprecepty.cz/recept/1899-vykostovanie-kurc...
-
Tak tady je ta krásná práce rukou při vykošťování
http://toprecepty.cz/recept/3910-pikantni-kureci-r....A bibinko děkuji za bodík i ta tvá roládka láká k vyzkoušení
-
Mirco75, takhle jí dělám já, ale dušenou a z krůtího, je pak taky hodně šťavnatá-http://toprecepty.cz/recept/3585-kruti-rolada-duse...
Jasnej bodík, rolády jsou bezvadný a dobrý