Postup přípravy
Krok 1: Než se dám do popisu receptu... Nedávno jsem byl s dcerou v restauraci Albero ve Valticích (jak máme cestu, vždycky se stavíme, opravdu luxusní kuchyně), a přemýšleli, co si dáme. Nakonez zvítězily telecí brzlíky nad řízkem z vemene nebo telecíma plíčkama. Ale myšlenka v hlavě zůstala. Tak jsem se v toto pondělí zeptal v masně Makovec, jestli je možné ještě vemeno sehnat. Paní odpověděla, že samozřejmě, ale je jenom na objednávku, že se nesmí prodávat zároveň s masem. Ale prý když si objednám balíček, druhý den si ho můžu vyzvednout. Objednal jsem. A druhý den jsem na kole, s malou igelitkou, vyrazil pro objednávku. Notně jsem zbledl, když mi po vynesení mé prosby přinesla prodavačka bednu plnou růžové nevábné třesoucí se hmoty se slovy - to je vaše, je toho 11,5 kila! Jsem koktal, že jsem chtěl jenom kilo, ale paní byla neoblomná. Prostě objednávka - balíček, je jeden kus, jedno vemeno. A prý mám štěstí, že je tak malé. No, při ceně osum korun za kilo, nebylo co řešit. Ovšem doprava domů, kdy jsem ten ranec v průhledném igelitu držel na štangli kola, toto vedl, a kličkoval přes město po Hlavní třídě, byla lahůdkou. Ty vyděšené pohledy kolemjdoucích mě doslova propalovaly. Vypadalo to, že vezu obrovskou, ještě se mrskající krvavou medúzu... Po příjezdu domů jsem z vemena odkrájel čistý lůj, kterého byly skoro dvě kila (ptáčci v zimě budou mít radost), odřezal "neestetické" kusy. Těma podělil psy. Ostatní naporcoval do mražáku, jako další krmení pro hafany. Nejhezčí kousek jsem dal vařit, do osolené vody, se špetkou tymiánu a bobkového listu.
Krok 2: Vařil jsem víc jak tři hodiny, na mírném ohni. Upozorňuju - mléčný pach je hrozný, a prostoupí celým barákem.
Krok 3: Po třech hodinách jsem uvařený kus vyndal - dost ztratí na objemu, pokrájel na plátky, posolil, posypal chilli, klasicky v trojobalu obalil a ve friťáku usmažil. S oblohou, a česnekovýma hranolkama, a pivem, luxusní večeře! Jenom malý dodatek, je třeba jíst teplé, kdy se to úplně rozplývá na jazyku. Po vychladnutí se hmota stává tužší a gumová..
Zveřejněno 6. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kadlíkovy řízky z vemínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NnN6
Moje poznámka
Kadlíkovy řízky z vemínka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NnN6
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 4 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 5 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 6 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 7 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 7 hodinami
Maková náplň
mismi před 8 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 9 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 10 hodinami
Žampionovo-kuřecí guláš
Jan Nemec před 10 hodinami
Tématické fráze:
smažené vemínko,
hovězí vemínko recepty,
hovězí vemínko,
hovězí vemeno recept,
hovězí vemeno recepty,
veminko,
smažené vemeno,
vemeno recept,
vemínko recept,
veminko recepty,
hovězí vemínko recept,
recepty z vemínka,
hovezí vemeno,
rizky z vemene,
smažená vemínka,
řízek z vemínka,
řízek z vemene,
vemena,
recept na hovezi vemeno,
veminka
Suroviny:
vemeno hovězí,
sůl,
pepř,
chilli,
tymián,
bobkový list,
vejce,
mouka,
strouhanka
Komentáře (24)
Smažené vemínko jsem dělala naposledy cca před 30lety
Ale už hodně dlouho jsem ho nikde neviděla