

Opilá štola
Suroviny
- • 400 g hladké mouky
- • 42 g čerstvých kvasnic
- • 1 láhev bílého vína
- • 50 g cukru
- • 150 g změklého másla
- • 1 žloutek
- • špetka soli
- • citronová kůra
- • vanilkový cukr
- • 200 g rozinek
- • 100 g hrubě sekaných loupaných mandlí
- • 120 g (nebo více) marcipánu
- • práškový cukr na obalení štoly
Postup přípravy receptu
Rozinky dopředu namočíme v troše vína. Ve 100 ml vlažného vína rozmícháme kvasnice. Smícháme prosátou mouku s cukrem, vanilkou, kůrou, špetkou soli, změklým máslem a žloutkem. Vmícháme ve víně rozpuštěné kvasnice a uhněteme těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout.
Mandle a vymačkané rozinky vmícháme do vykynutého těsta. Necháme ještě asi 30 minut znovu kynout. Těsto rozválíme na obdélník, uložíme na ně z marcipánu vytvořený váleček a uděláme štolu.
Pečeme na papíru při 180°C asi 1 hodinu. Štolu necháme trochu vychladnout, napojíme ji vínem (cucne si odhadem do 2 dl) a posléze obalíme v mletém cukru, zabalíme do folie a necháme asi 14 dnů uležet (ale je prudce jedlá již na druhý den, třeba i nepocukrovaná).
Poznámka: Kdo chce, přidá i barevné kandované ovoce. Rozinky, které nejsou kryté těstem jsou náchylné ke spálení, tak jsem je raději "vyzobal". Zvažte, jak velkou štolu upečete (dávka je na štolu přes celý plech) abyste měli dost velkou nádobu ve které ji budete moci „vykoupat“. Můžete ji ale také napájet vínem poléváním, či potíráním např. štětcem. Mějte na paměti, že mokrá štola je choulostivá při manipulaci (snáze se rozpadne).
Poznámka od kuchařky
Zdroj:
http://www.labuznik.cz/recept/opila-stola/
Původní rcp je tak perfektně napsaný, že jsem jej doslova skoro do slova opsal
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do
komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Opilá štola
-
Dnes jsem zakrojil do štoly, kterou jsem před mlsouny 6 týdnů pečlivě strážil
Ani pokročilý věk se na ní nepodepsal
No, nevím zda rcp nepřekřtít na "Nesmrtelná štola" -
priznam sa, ze som sa pozrela do slovnika, co znamena adjustace...
niekedy som ozaj clovek rozumu mdleho
a myslim, ze v suvislosti s uvedenym, sedi ako spravna zaplata, na spravnu dieru.
pf 2015 -
spagetka:
Proč mě ani nemrzí, že jste jídlo předem zatratila… Patrně byste na té vláčné, nacucané štole nenechala nit suchouAle možná se mýlím...
No, mýliti se jest lidské a přinatrefit se to může každému, že?
Je s podivem ale, proč s přáním adventu jste i chvíli nerozjímala o významu slov
Nu což, třeba vám už bylo naděleno, či alespoň slovníček byl pod stromečkem nalezen
Hezký zbytek roku. -
spagetka: Jsem si jistá, že casino zná význam obou slov a ví, proč napsal, co napsal
-
spagetka: nebylo by lepší psát takové věci do soukromých zprav? Recept od Lydie je výborný a vaše napadání některých uživatelů (nejen casina) je už únavné.
-
casino: souhlas, DEGUSTACE vína fakt patří ke kultuře, k vinařům, znalcům vína, znalcům cizích slov, což evidentně nejste, ale za to nemůžete.. Ovšem v receptech o vaření a Vaší "Opilé štoly" jde přece surovinu, nikoli o DEGUSTACI. O ADJUSTACI se fakt nebavím
Čímž tuto debatu končím, nejste schopen napsat nic konkrétního, odpovědět na jednoduchý dotaz. Zůstanu u své oblíbené štoly a kazit ji napájením vína fakt nebudu. Hezký advent. -
casino:Toz kazdy mame ty normy jine, ze
Pro mne je lahev vina sedmicka, i kdyz je mi jasne, ze jsou i jine normy a standardy..
Pivo je pro mne pullitrova lahev, i kdyz uznavam, ze obcas jsme na grilovacce meli i sud o padesati litrech...
-
tejaja:
V původním rcp autorka píše:"Zbytek vína vypijeme..."
Nikdo po mně nemůže chtít, abych používal podobná klišé
spagetka:
Asi jsem si spletl fórum, ale už samotná adjustace vína patří ke kultuře...
No, položte se na otázku:
Pokud by v rcp místo 1 lahve vína byla 1 lahev piva, pak byste se taky tak ... ptala, zda jde o třetinku, jedenapůllitrovou či dokonce o 2litrovou PETku, he?
Hádat se nebudu, ale ani hádat nebudu... -
casino: poviedka o love podnapitých bažantov patrí (aj autor) k mojim obľúbeným...
-
Prečítala som komentár spagetky a nikde ani zmienka o nejakom krabičáku.
Fľaša vína môže mať rôzny objem. V surovinách máte napísanú 1 láhev vína, v postupe spotrebujete cca 3 dl vína. Tak vyvstáva logická otázka, kam sa dá zvyšok.
-
casino: jakej krabičák?
, lahve vína mají přece různý objem - od 250 ml po 1 litr, v Domě vína u nás i kvalitní 2 litry, nemluvě o skleněných demižonech až 5 l. Proto jsem se ptala, jak velký objem
Komentík máš mimo mísu, na normální dotaz každý čeká normální odpověď, teda kromě tebe, to je fakt. -
Vlasta Dostálová:
zde prosím: http://www.toprecepty.cz/recept/39756-marcipan---v...
Pokud nebazírujete na světlé barvě marcipánu, pak nemusíte ani používat loupané mandle...
Ale no tááák, spagetka: spagetka:píšu o víně a ne o krabicáku
A jaké že použít? Já se napájím suchým, ale zde můžete dát jaké zrovna máte a kliďánko i to sladké.
A pokud by se vám do té štoly podařilo nacpat vína jak se domníváte, tak by patrně byla na dvě věciNo a ještě tak, v čase předvánočním, i na krmení kaprů
To mi připomnělo, jak jsem kdysi lovil bažanty: po zahradě jsem pohodil kukuřici řádně nacucanou slivovicí. Přilítli, napásli se a ještě stihli zaparkovat na noc v jabloních...Pak už stačilo sesbírat je jako přezrálé hrušky
(díky za připomínku; v postupu jsem se pokusil množství vína přibližně specifikovat) -
Rozumím tomu dobře, že zbylými 900 ml napojíš štolu? Teda pokud lahví vína myslíš 1000 ml a ne třeba 750 ml. Zkrátka, písni radši, jak velkou lahev myslíš na tento poměr surovin a jaký druh upřednostňuješ - suché, polosladké, sladké......
-
Sdělte nám, prosím, ještě recept na vlastní marcipán. Díky.