Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krenex

Z křenu mixovaného spolu se solí, octem, olejem, cukrem a trochou vody vytvoříme výborné a pořádně ostré dochucovadlo, které skvěle doplní klobásku, pečené maso nebo dodá říz omáčce.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

17. 3. 2009 13:09

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie1 877 kJ / 449 kcal
Bílkoviny6,00 g
Tuky12,20 g
Vláknina10,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,52 g
Sůl8,00 g
Sacharidy73,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento krenex je na rozdíl od kupovaného ostrý (křenem) tak, že mi při prvním ochutnávání vyhrkly slzy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Katerina Valigurova Katerina Valigurova

14. 11. 2012 23:08

tak zítra jdu na to...a budu poctivě (ale nedobrovolně) strouhat ručně...tak ještě abych našla potápěčské brýle :-D bo u cibule jsem nateklá a zpuchlá hodinu!...což teprv křen udělá,no nevim!! :-D

andreaj

11. 11. 2012 18:24

Naprosto brutálně silné, ale excelentní. Dávám trochu více soli i ostatních ingrediencí... Opravdu stačí olíznout prázdnou lžičku vytaženou z tohoto superkřenu a máte slzy v očích !
Díky za supr recept.

Bohuna

25. 3. 2012 12:12

zrovna jsem dodělala, brečím už půl hoďky :-D:-D
Teda jen tak, nesterilovat...
posílám ti bodíka:yes:

Věrka R.

14. 1. 2012 10:35

Recept se mě moc líbí, určitě ho letos vyzkouším. Už jsem jednou dělala něco podobného, to jsem sterilovala, ale to mě moc nechutnalo a tak zkusím tohle, myslím, že to bude bezva. Křen nám roste na zahradě a tak nemusím dělat víc jak 1-2 dávky.

cathleen cathleen

13. 1. 2012 09:48

Hanka: je pravda, že se musí mixovat opatrně, ale teda - mlít to zmrzlé ručně?:-Oto musela být děsná makačka pro děsného siláka:-D
A je také pravda, že jedna dávka je málo, děláváme běžně dvě......křen máme moc rádi a také se něco rozdá na košt;-)

Hanka

12. 1. 2012 22:24

tak já to zkusila jinak našla jsem recept už nevím kde asi byl staršího data...okrájený křen jsem dala zmrznout do druhého dne a pak jsem zapřáhla manžela..a on ho ještě zmrzlý UMLEL na klasickém ručním masovém strojku...makačka to je ale neničí se ETA a nežere to elektřinu..a je to i posilovna pro ruce....a pak už jen jsem vše smíchala a už nic nemixovala...mam ho už 5 měsíců a stále je jak čerstvý...no ta jedna dávka je malo chce to dvě...;-)

Jiri V. Jiri V.

25. 8. 2011 07:57

cathleen: Musím přiznat, že nevydržel i prstík na levé ruce. Přes zaslzené oči jsem při krájení křenu zajel nožem, kde jsem nechtěl.
Utěšit mě mohly jedině slzičky v očích manželky. Jen doufám a utěšuji se, že ty její slzičky byly z lítosti a ne z ochutnávky křenu.:-):-D:-K Slzili jsme vydatně, s kupovaným křeníkem se nedá srovnávat.
Děkujeme za receptík. A nápad - mixovat....to mě nikdy nenapadlo.:yes::-K Moc to usnadnilo práci.:yes:

cathleen cathleen

24. 8. 2011 16:47

Jiri V.::-D:-DJirko, znám moc dobře:yes:A vzpomínám, jak si brácha hrdinně, přes naše varování, nabral půl lžičky, polknul a pak už jen rudnul, slzel a lapal po dechu....:-D

Jiri V. Jiri V.

24. 8. 2011 08:55

:yes:Odzkoušeno,naše stará Eta vydržela,ale očička ;-(:-D

Jana Pá

17. 3. 2009 14:52

Gábi, tak "vejmrdu "jsem dělala doma často, ale jak jsem zjistila, že máme křen "vedle" u domu a jablíčka doma, tak jsem to dělala. Dnes už ne, není čas i když je to moc dobré, např. ve špajzce schované a bereme to jak, to potřebujeme, no , jo , život jde tam a dále:-))

Gabina

17. 3. 2009 14:48

Janko, křenu s jablkama se u nás říká "vejmrda" :-D

Jana Pá

17. 3. 2009 14:29

Jo, ještě někdy udělám např. s jablíčkem, musí se to namixovat a dát do skleniček a potom vydrží dloüho, nemusíme zavařovat, ale to už je jiný recept,že :-?:-D

zizala zizala (moderátorka)

17. 3. 2009 13:38

Já mám taky křenu plnou zahradu, taky většinou strouhám čerstvý nebo mrazím nastrouhaný s citronovou šťávou. Tohle ale zkusím;-)

Jana Pá

17. 3. 2009 13:33

Holky zkuste dát do mrazáku křen, který očistíme-oškrábeme:-? a potom šoupnu do sáčku a zamrazím, potom jen vytáhnu kousek křena,který zrovna potřebuji - omáčka, polévka,atd. A když ho vytáhneš z mrazáku a strouháš, tak to jde-balada, zbytek se musí uchovat zase v mrazáku.Jinak už nekecám, protože máme "křeny" hned u plota na zahradě :-p

cathleen cathleen

17. 3. 2009 13:31

:-D:-D:-DNee, já měla načištěno skoro dvě kila křenu, u nás je ho veliká spotřeba....jedna dávka je těch 300g. Dáš do mixéru tekutiny, pak ostatní a křen přihazuješ za chodu po troškách.(malých hrstkách) Kdyby se to mixéru nějak nelíbilo, uslyšíš to. Ale jak říkám - na své Etě jsem ho dělala hodně roků.
Je s tím trochu práce, ale výsledek stojí za to. :yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: uchování křenu krenex domácí křenex jak uchovat křen krenex domaci recept jak uchovat nastrouhaný křen jak uchovat strouhaný křen zavařování křenu recept na křenex jak vyrobit krenex jak zavařit kren uchování nastrouhaného křenu uchovávání křenu křenex recept křenex domácí křen uchování jak uchovat čerstvý křen křen zavařování vejmrda křen strouhaný recepty

Suroviny: křen, voda, sůl, ocet, olej, cukr

TopRecepty.cz

Krenex

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR7B