Dvojbarevná vánočka
Těsto na vánočku, které je z části obarveno kakaem, vytvoří nádhernou dvoubarevnou mozaiku. Pokud do těsta přidáte kandované ovoce, rozinky, máslo a trochu citronové kůry, budete překvapeni, jak výbornou vánočku se vám podařilo upéct.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 373 kJ / 4 391 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,49 g |
Tuky | 137,54 g |
Vláknina | 31,47 g |
Cholesterol | 1,10 g |
Sodík | 415 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 661,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu.
Krok 2: Z mouky, cukru, vanilkového cukru, mléka, droždí, vajec, másla, soli a nastrouhané kůry vypracujeme hladké, vláčné těsto. Do těsta zapracujeme vymačkané rozinky. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a do jedné zapracujeme kakao.
Krok 4: Z každé poloviny utvoříme 6 válečků a z nich pak pleteme vánočku. První díl pleteme ze 4 pramenů (dva bílé, dva hnědé), druhý ze 2 bílých a 1 hnědého, třetí díl ze dvou hnědých a jednoho bílého a poslední z jednoho bílého a jednoho hnědého.
Krok 5: Na plech dáme díl ze 4 pramenů, uděláme rukou žlábek, potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme na něj druhý díl, zase uděláme důlek, potřeme vejcem a dáme třetí díl. Nakonec dáme poslední díl ze dvou pramenů a konce zahneme pod vánočku.
Krok 6: Necháme na plechu 30 minut nakynout. Potřeme celou vánočku vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 15 minut. Poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 40 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí a vytažení nesmí nalepit zbytky těsta.
Zveřejněno 17. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojbarevná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O2Rp
Moje poznámka
Dvojbarevná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O2Rp
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 1 hodinou
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 8 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 8 hodinami
Krenex
dragomirac před 10 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 10 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 10 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 11 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 11 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 11 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 12 hodinami
Tématické fráze:
vanocka ladi hrusky,
vanocka ze sesti od ladi hrusky,
vanočka ládi hrušky poslední díl,
videorecepty podle ládi hrušky vanocka
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
máslo,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
kakao,
vejce
Komentáře (1)