Dvojbarevná vánočka
Těsto na vánočku, které je z části obarveno kakaem, vytvoří nádhernou dvoubarevnou mozaiku. Pokud do těsta přidáte kandované ovoce, rozinky, máslo a trochu citronové kůry, budete překvapeni, jak výbornou vánočku se vám podařilo upéct.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 373 kJ / 4 391 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 111,49 g |
| Tuky | 137,54 g |
| Vláknina | 31,47 g |
| Cholesterol | 1,10 g |
| Sodík | 415 mg |
| Sůl | 0,85 g |
| Sacharidy | 661,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do rumu.
Krok 2: Z mouky, cukru, vanilkového cukru, mléka, droždí, vajec, másla, soli a nastrouhané kůry vypracujeme hladké, vláčné těsto. Do těsta zapracujeme vymačkané rozinky. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a do jedné zapracujeme kakao.
Krok 4: Z každé poloviny utvoříme 6 válečků a z nich pak pleteme vánočku. První díl pleteme ze 4 pramenů (dva bílé, dva hnědé), druhý ze 2 bílých a 1 hnědého, třetí díl ze dvou hnědých a jednoho bílého a poslední z jednoho bílého a jednoho hnědého.
Krok 5: Na plech dáme díl ze 4 pramenů, uděláme rukou žlábek, potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme na něj druhý díl, zase uděláme důlek, potřeme vejcem a dáme třetí díl. Nakonec dáme poslední díl ze dvou pramenů a konce zahneme pod vánočku.
Krok 6: Necháme na plechu 30 minut nakynout. Potřeme celou vánočku vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 15 minut. Poté stáhneme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 40 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí, na kterou se po vpíchnutí a vytažení nesmí nalepit zbytky těsta.
Zveřejněno 17. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojbarevná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O2Rp
Moje poznámka
Dvojbarevná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O2Rp
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vánočka
JanaPav před 24 minutami
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 42 minutami
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 11 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 12 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 12 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 13 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 14 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 17 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 18 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 19 hodinami
Tématické fráze:
vanocka ladi hrusky,
vanocka ze sesti od ladi hrusky,
vanočka ládi hrušky poslední díl,
videorecepty podle ládi hrušky vanocka
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
máslo,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
kakao,
vejce
Komentáře (1)