Masové šišky v zeleninovo - vínové omáčce

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do 60 minut 4 porce Pro začátečníky 16 názorů

Suroviny

Na masové šišky budeme potřebovat :
600 g mletého vepřového masa
50 ml smetany na vaření ( stačí 10% )
1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
5 lžic Solamylu
2 lžíce nasekané zelené petržele
sůl
mletý pepř
podle potřeby na dohuštění strouhanku
dále budeme potřebovat :
150 g Gazdovské slaniny
150 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel )
300 ml polosladkého bílého vína ( použila jsem Pálavu )
1 lžíci oleje
3 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
na naředění sladkou smetanu ( 10% )
na dochucení podle potřeby sůl
cca 5 lžic oleje (pod slaninu a na osmažení masových šišek)
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso důkladně promícháme s uvedenými surovinami a necháme alespoň půl hodiny uležet.

  2. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  3. V širším kastrolu na lžíci oleje orestujeme slaninu. Přidáme nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, sůl, kuličky koření a bobkový list. Promícháme, cca 3minuty restujeme a poté odstavíme na chvíli stranou.

  4. Z uleželé masové směsi vytvarujeme větší “šišky“, které ze všech stran prudce na pánvi s trochou oleje osmažíme.

  5. Osmažené maso naskládáme do kastrolu na zeleninu, pánev vypláchneme troškou horké vody a nalijeme k masu.

  6. Přidáme víno, promícháme ode dna a přikryté poklicí dusíme slabým varem 15 minut.

  7. Masové šišky ze zeleniny vyndáme na talíř, koření vybereme a vyhodíme.

  8. Ponorným mixérem rozmixujeme celý obsah v kastrolu. Podle potřeby dochutíme solí, naředíme smetanou na námi požadovanou hustotu a necháme převařit.

  9. Maso dáme nazpět do kastrolu, prohřejeme a podáváme. Jako příloha se hodí vařené brambory, knedlík, nebo rýže.

Poznámka

Z mletého masa můžeme použít i mix-vepřové a hovězí. Také můžeme použít mleté kuřecí, nebo krůtí.

Pokud nechceme podlévat vínem, použijeme vývar, nebo vodu.

Omáčku není třeba zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina ji dostatečně zahustí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Masové šišky v zeleninovo - vínové omáčce

  • tejaja:Terezko,jelikož nevím,jak chutná"pravá"Gazdovská,tak mi ani nepříjde,že kupuji a jím něco jako náhražka;-)Ale za komentář děkuji:-K

    Dana61:Dani díky:-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    tak tohle můžeme také:yes::-D a o docel často:-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Anna Kocikova: Anička, ja som nenapísala, že gazdovská slanina je u nás novinkou, dostať ju v obchode hodne dlho. ;-) Novinkami som myslela všeobecne akékoľvek kvázi slaniny a podobné výrobky, ktoré s pôvodnými výrobkami majú málo spoločné. ;-)

    Odpovědět

  • Paul Sulc NY:To"něco"co se jmenuje Gazdovská slanina vypadá taktohttp://akce.najdislevu.cz/440570-gazdovska-slanina...a odkud pochází název opravdu nevím:-)
    Používám ji hlavně z toho důvodu,že je chutná a je pro mě cenově přijatelnější 89,-kč/kg(zásadně kupuji ve slevně do zásoby),než špek za 120,-kč/kg,nebo Anglická slanina 140,-kč;-)
    Uvádím suroviny,které používám já,ale nikoho nenutím,aby je používal také.
    Klidně si dejte zauzený,nebo Debrecínský špek,Anglickou,nebo jakoukoliv Vámi oblíbenou uzeninu:-)

    tejaja:Děkuji za komentář,byť mi nic k tomuto receptu neřekl:-)Jen to,že je tento druh slaniny u Vás novinkou.U nás je už opravdu hodně dlouho:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Paul Sulc NY: Aj u nás dostať čosi, čo sa volá Gazdovská slanina. Ale ja bez problémov odolávam takýmto novinkám, ktoré v podstate s poriadnou slaninou majú toho málo spoločné. Kupujem klasickú poctivú slaninu a je najlepšia. Ale neviem, či aj tej neodzvoní, a nielen jej, pretože únia tlačí na nás, aby sa neúdilo klasicky, ako po stáročia, ale studeným dymom, zatiaľ máme výnimku. Neviem, ako sú na tom Čechy. ;-)

    Odpovědět

  • Paul Sulc NY Paul Sulc NY(neregistrovaný)

    Prosim vas, nemuzete nevedomci vysvetlit pojem "gazdovska slanina"? Je to neco od gazdu na Slovensku? Co takhle anglicka slanina ci proste praobycejny cesky spek, ten by nefungoval? Proc se rozmaha v posledni dobe varit z nejakych problematickych tatarskych primesi. Aha, uz vim, lepe to vypada.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Angel 666::-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    To vypadá parádně :-p;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    hosta:Jituško,ano,něco jako sekaná svíčková,pečená v troubě:-)Toto je trošku kratší verze v kastrolu na sporáku:-))

    Danca:Danuško,s tím vínem to bylo moc dobré:-p:yes:

    radiator:Míli,děkuji:-K

    chocolate:Lucinko,díky:-KUrčitě i s tím hovězím by to bylo chutné;-)

    Všem velice děkuji za milé komentáře i hodnocení:-*:-K

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Tak to bych si Drahuško určitě pochutnala:-p:yes: a s tím foto postupem to opravdu zvládnou i začátečníci;-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Drahuško, já jsem tedy pro to víno!!!!:-D Hezký receptík!:yes::yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Moc hezka variace Drahusko, pro nas bych pouzila mlete hovezi, ale jinak se mi tva verze zda byt velmi luxusni:yes:.

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Krása:-K:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Uloženo;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: výrobky ze šišek vínová omáčka masove sisky výrobky z šišek výrobky ze šišek a listů mlete sisky v omacce mlete sisky v rajske omacce mleté šišky v onacce výrobky ze šišek fotografie knedlíčky do polévky masové knedlíčky do polévky mleté maso ke svíčkové omáčce zeleninova omacka vínová omáčka recept omacka recept směs masa a zeleniny ny gril vinova omacka priloha zelenina co.vypada jak siska šišky z mletého masa v rajské omáčce akce.najdislevu