Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 237 kJ / 535 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,66 g |
| Tuky | 50,93 g |
| Vláknina | 2,04 g |
| Cholesterol | 3 mg |
| Sodík | 346 mg |
| Sůl | 0,86 g |
| Sacharidy | 8,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.
Krok 2: Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.
Krok 3: Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko.
Krok 4: Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.
Krok 5: Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.
Zveřejněno 25. 2. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šmakonéza a Šmatarka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9yN3
Moje poznámka
Šmakonéza a Šmatarka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9yN3
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 5 hodinami
Rychlovka ze staršího pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 52 minutami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 57 minutami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 1 hodinou
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 2 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 3 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 3 hodinami
Valašská kyselice
Topmoni před 3 hodinami
Tématické fráze:
smakoneza
Suroviny:
šmakoun přírodní aroma,
olej řepkový,
olej olivový,
hořčice dijonská,
mléko,
sůl,
pepř,
okurky sterilované,
cibule šalotka,
šťáva limetková
Komentáře (4)
Ale jinak dobry napad, zajimala by mne chut.Smakouna jsem kdysi do smesi pouzivala casto, ale nejak se mi zprotivil.Coz je ovsem muj problem.