Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sodra (Chrzonica, Krzonowina, Święcelina)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

gmptop gmptop

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 433 kJ /
1 298 kcal
Bílkoviny125,97 g
Tuky68,04 g
Vláknina2,28 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 2,61 g
Sůl5,63 g
Sacharidy44,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny kousky mas z výpeků, co kde zbylo, pokrájíme na kousky, nakrájíme vařená vejce, přidáme zelené a čerstvě nastrouhaný křen. Krok 2: Všechno promíchat a smíchat s kyselým mlékem a zakysanou smetanou. Nejlépe sodru připravit večer, na snídání. Rozumí se, že všechno maso, klobásy a vejce jsou posvěcené.

Zveřejněno 30. 3. 2015

Poznámka autora gmptop

Velikonoční křen na Slezsku:

Velká noc byla svátkem, kdy se nevařilo. Jedli se pouze pokrmy svěcené, nebo již dříve připravené.

Pravdou je, že do kostela ke svěcení nechodili hospodáři (ať sedláci či chalupníci – žádní farmáři) s košíčkem. Jezdilo se s plnými vozy. Vyzdobené vozy byla naložené vším, co dala zem, co hospodářství dalo. Bylo toho svěceného přeci jen o něco víc než v časech dnešních (symbolický košíček).

Nehodilo se, o tomto svátku, chrastit hrnci a stát u plotny. Ale polévka byla vždycky grunt. Proto také taková tradice chlodniků. Hospodářům i čeledi bylo třeba nachystat něco pořádného, jarního, v čem byla síla. Odtud tedy křenové sváteční chlodniky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sodra (Chrzonica, Krzonowina, Święcelina)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2oZj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sodra (Chrzonica, Krzonowina, Święcelina)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2oZj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
klobása, maso vařené, křen, mléko, smetana kysaná, petrželka, vejce

Přidat fotografie receptu