Halászlé - maďarská rybí polévka
Tento recept oceníte zejména pokud máte ve svém okolí rybáře, který vás často zásobuje různými druhy právě ulovených ryb. Tuto polévku si navíc zvládnete připravit i venku v kotlíku nad ohněm.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 690 kJ / 404 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,10 g |
Tuky | 9,98 g |
Vláknina | 16,40 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 143 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 54,20 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Halászlé - maďarská rybí polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lyR
Moje poznámka
Halászlé - maďarská rybí polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lyR
Nejnovější recepty
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Švestkový džem
Přidáno před 15 hodinami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 18 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno před 21 hodinami
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno 15. 8. 2025 15:20:45
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno 15. 8. 2025 15:12:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hubník s anglickou slaninou
kacaba10 před 6 hodinami
Jednoduché Margot řezy
Petreli před 7 hodinami
Nekynuté šátečky
Bohunka37 před 7 hodinami
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
majka-24 před 8 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Lucia81 před 9 hodinami
Slaný cuketový koláč
ihrdlick před 9 hodinami
Kuře na leču
Ivet88 před 10 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Lelekovicero před 10 hodinami
Vynikající langoše
pazderka83 před 11 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
karel_koutnik před 11 hodinami
Tématické fráze:
halasle,
halászlé recept originál,
halaszle,
halaszle recept,
halasle recept,
halasle polevka,
rybí polévka halasle,
maďarské halasle,
halásle madarská polévka,
polevka halasle,
maďarská polévka,
recept na halasle,
rybí halaslé,
rybí polévka,
recept halaslé,
madarska polevka halasle,
recept halaszlé,
madarské polevky,
recept na halaszle,
rybí halazsle
Suroviny:
cibule,
olej,
rajče,
paprika čerstvá červená,
paprika sušená sladká,
feferonka,
česnek,
sůl,
smetana zakysaná,
voda,
vejce,
mouka hrubá,
sůl
Komentáře (46)
Já tuto polévku, která by se správně měla nazývat rybářská polévka ne rybí polévka, znám nejen z "halászcsárdy", ale jedl jsem ji v mnoha domácnostech v Maďarsku, naučil mě ji můj otec, který se kousek od řeky Tisza narodil. Vařil jsem ji i u Dunaje s rybáři (ne sportovními ale s profesionály) a to v kotlíku na ohni. Ti by mě ukřižovali, kdybych chtěl cibulku smažit.
Smažená cibulku jako základ s dušenými kousky rybího masa je dle maďarské gastronomie jiné jídlo. Buďto "halpaprikás" nebo "pörkölt". Třeba "harcsapörkölt" ze sumce. A tam už se může přidat i trocha té slavné smetany.
(Mivel nem csak én, hanem az egész családom igazán ért a magyar konyhához, szívesen rendelkezésre állok egyéb témák pontosításánál is.)
Pozerala som teraz maďarské stránky, pri viacerých receptoch sa najpr. cibuľa osmaží. Mám v rodine rybárov (aj), varia tak aj pri vode v kotlíku. Môžete mi veriť, alebo nemusíte. Ja gastroodborník nie som, maďarskú kuchyňu milujem, naučila som na ňu aj manžela.
Názov "rybí polévka" som zvolila preto, aby čitateľovi bola hneď jasná východisková surovina, nechcela som preložiť slovo "halászlé".
Zdravím, pekný deň želám!
(A magyar konyháról valamit tudok én is. Ha nem is vagyok szakértő.)
To není výtka, doma tomu můžete říkat jak chcete, ale v Maďarsku Vám nebudou rozumět, když si objednáte halašle.
http://aprosef.hu/halaszle_recept
Môžeš si nájsť aj iné recepty na porovnanie.
A keď už budeš hľadať na internete, nájdi si aj niečo zo spoločenskej konverzácie.
Na nete sa dajú nájsť rôzne obmeny a varianty, každá oblasť má svoj recept.
Obě jsou výtečné, ale musí se udělat silný rybí vývar, což se z jedné hlavy kapra u vánoční polévky neudělá. Já u naší polévky nešetřím. Vaříme ji z několika hlav (4-5), odřezků masa, ocasy
s masem, páteří s masem, nebo celého lína.Vůně máslové jíšky a kořenové zeleniny se druhý den rozprostře do rybího vývaru a je to koncert chuti.
S rohlíčky osmahnutými na másle - no lahoda.
To je pravda česká bílá rybí polévka se nadá jíst,ale tato - Halászlé to si dávám s chutí a ani není cítit moc rybinou.
Je to gurmánská polévka.