Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto francouzské

Z listového těsta připravíme jak sladké, tak i slané pochoutky. Těsto můžeme jednoduše koupit v supermarketu nebo si jej s tímto receptem připravit i doma. V základu potřebujeme jen mouku, vodu, máslo a spousta času na zpracování v těsto.

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min bez doby chlazení

35 min (35 min příprava, bez doby chlazení )

13. 2. 2016 20:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

asi 500 g těsta

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie10 181 kJ / 2 433 kcal
Bílkoviny26,84 g
Tuky184,80 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 561 mg
Sodík 1,61 g
Sůl4,00 g
Sacharidy162,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Pečeme na vodou vypláchnutém plechu nebo vyloženém fólií či papírem na pečení vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.

Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.

Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.

Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (pâte feuilletée), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, abych ho odlišila od toho octového :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

yanull yanull

14. 2. 2016 07:43

zizala: Před mnoha lety jsem ochutnala trubičky od hodné paní sousedky. Toto těsto si dělala a vnitřní sádlo si schovávala pouze na pečení. Kremrole se doslova rozplývaly v puse, tak byly dobré :-p:yes: Já kupuji zatím listové těsto od p. Slámy, ale díky Tobě jsem už správně "nahlodaná" ho zkusit též ;-)

zizala zizala

13. 2. 2016 22:49

magdalenka: U nás se mu říká vnitřní sádlo a babička ho taky používala do různých buchet. Byly jako peříčko ;-)

magdalenka magdalenka

13. 2. 2016 22:35

zizala: na sádlové listové sa používalo to brušné sádlo (namleté), také do ružova sfarbené...nie to, čo sa bežne škvarí a sú pri tom oškvarky.
Ja mám voči nemu skôr psychické zábrany :-D, ale mamka robila z neho báječne krásne nadýchané veci - jej krémeše boli poézia. Alebo šatôčky orechové...

zizala zizala

13. 2. 2016 22:18

magdalenka: Anuše Kejřová dává do těsta syrové, nevyškvařené sádlo, naškrabané. Jako zajímavost fajn, ale máslo je máslo:yes: Už asi nikdy nebudu kupovat listové těsto, domácí voní i chutná skvěle :-p:-p

Inka1 Inka1

13. 2. 2016 22:14

Nikdy jsem listové těsto nezkoušela , vždy se mi zdálo složité . Ale tohle vyzkouším :-)):yes:

zizala zizala

13. 2. 2016 22:09

:-) Děkuji za zájem o recept.

Když jsem to zvládla já, zvládne to každý. Snažila jsem se to popsat a nafotit srozumitelně. V sekci Pro začátečníky je to schválně - je to recept pro ty, kdo listové těsto ještě nikdy nedělali ;-):-)

Já jsem vídala dělat to octové těsto moji matku (a jen trošku asistovala) před mnoha lety a až teď jsem se odhodlala udělat ho sama:-8, takže se nebojte, tohle je můj druhý pokus, první bylo to kakaové ;-):-8

Hella: Já peču na pečící fólii, ale díky za připomínku, doplním to do receptu :-K

hosta: :-)) Klidně přijeď ;-)

pipre pipre

13. 2. 2016 21:52

Já to nikdy nezkoušela, ale tentokrát to zkusím :yes::yes:+

Hella Hella (moderátorka)

13. 2. 2016 21:48

No já bych to taky nedávala do kategorie Pro začátečníky. Tomuto těstu se brání i zkušené pekařky. Já bych to osobně hledala v kategorii Moučníky. Jsem moc ráda, že se tady tento - navíc tak dobře popsaný recept objevil, moc tu scházel. Jen bych nesměle podotkla, že se peče na vodou vypláchnutém plechu. Já osobně ještě dávám na dno trouby kastrůlek s vodou.

magdalenka magdalenka

13. 2. 2016 21:42

Ja som robila doma lístkové cesto asi dvakrát. Mamka robievala, do vodánku tiež dávala vajce a ocot...robila s maslom, ale v zime aj so sádlom - využívalo sa vnútorné sádlo z prasaťa.
Žižu, si šikula!:yes:

yanull yanull

13. 2. 2016 21:32

Ač jsem zkoušela již pečení mnohých těst, výroba tohoto šla vždy kolem mne, zdá se mi pracné, s nejistým výsledkem, ale děkuji moc za skvěle zpracovaný postup, třeba najdu někdy odvahu ;-):-K +3:yes:

hosta hosta

13. 2. 2016 21:19

Pro začátečníky? To jsem nikdy nezvládla, ani nezkoušela - koneckonců to k tobě nemám tak daleko:-p;-):yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: francouzské těsto pečivo z listového těsta recepty top recepty listové těsto vyroba listoveho těsta vodánek pečivo z listového těsta listové těsto recepty vyrobky z listoveho testa listové těsto recept jak se dela listove testo listové těsto bez vajec jak vyrobit listové těsto listové těsto výroba domácí listové těsto listové těsto postup recepty z listového testa listové těsto lístkové těsto výroba francouzke těsto recept na francouzské těsto

Suroviny: mouka hladká, voda, máslo, sůl, máslo, mouka hladká, mouka hladká

TopRecepty.cz

Listové těsto francouzské

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9N8z