Bezlepková maková bábovka s rybízovým přelivem

vylizanytalir Kuchařka: vylizanytalir

Doba přípravy: 45 1 porce Moučníky , Bábovky 1 názor

Suroviny

1 hrnek pohankové mouky
1/2 hrnku rýžové mouky
250 g másla
180 g hnědého cukru (plus moučkový na pocukrování)
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
100 g mletého máku
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
1 balení (215 g)smetany
Na přeliv:
1/2 kg červeného rybízu
200 g hnědého cukru
1/2 vanilkového lusku
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Uždíbneme kousek másla a vymažeme formu na bábovku. Vysypeme pohankovou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  2. V míse důkladně vyšleháme změklé máslo spolu s hnědým cukrem a žloutky.

  3. Přidáme mák, obě mouky a kypřící prášek (mouky s práškem je lepší přesít přes cedník). Důkladně zamícháme a přilijeme smetanu. Znovu důkladně vymícháme.

  4. Bílky vyšleháme do pevného sněhu (poznáme to tak, že když mísu otočíme dnem vzhůru, ani se nehne, jak je pevný). Vzniklý sníh opatrně vmícháme do těsta.

  5. Vlijeme těsto do vymazané formy, uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 45 minut.

  6. Zkontrolujeme upečení klasickým testem špejlí - zapíchneme a vytáhneme-li ji čistou, bábovka je upečená. Já jsem teď upgradeovala své kuchyňské vybavení a zakoupila termometr na pečení - vypadá to take jako špejle, ale zabarvením ukáže, je-li těsto hotové či ne. Šikovná věc!

  7. Bábovku podávám nejradši s rybízovým přelivem- vůbec to ale není potřeba, je sama o sobě vlahá, vláčná a nadýchaná. Nicméně:

  8. Rybíz očistíme, opereme a dáme do kastrolu spolu s cukrem a trochou vody (tak, aby pokryla dno kastrolu). Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 2 minuty.

  9. Hrnec z ohně odstavíme a přes cedník/síto rybíz propasírujeme. Pecek a šlupek se zbavíme, vzniklou rybízovou tekutinu vrátíme na sporák. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyndáme zrníčka a přidáme je k rybízu.

  10. Vaříme na mírném ohni zhruba 5 minut. Neměl by nám příliš zželírovat, naopak, ať nemáte marmeládu - je důležité, aby byl stále tekutý. Takže je třeba ho hlídat a případně stáhnout dříve. Servírujeme spolu s bábovkou.

Poznámka

Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro "bezlebkace," ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 163 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepková maková bábovka s rybízovým přelivem

  • Olga Urválková Olga Urválková(neregistrovaný)

    Krásný tvar bábovky:-))
    Co to je v poznámce?"bezlebkace" ????:-(( Asi bylo myšleno "bezlepkaře" ? Opravte prosím, toto je hrozné slovo:-S

    Odpovědět

Tématické fráze: makové buchty z pohanky makova babovka s jablky bez lepku bábovka bezlepkova bezlepova maková bábovka pohankov makov buhta bezlepkova makova bichta makova bezlepkova buchta bezlepková maková maková bábovka z rýžové mouky jogurtová bábovka z pohankové mouky

Zapomněl/a jsem heslo