Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 5. 2012 21:48
Iva: Ivčo, ta šťáva nijak hustá není, tak to je vpořádku a ten výluh těch výhonků+cukru+citron, může mást a může být podobný ten fletor alkoholu, to se taky nic neděje, ale když to máš hotový, tak si nalej nějakej hlt a ochutnej to, pokud to bude třeba málo sladké, můžeš přivařit cukr-já to nedělám. Jo a ty už jsi to měla naložený tu celou dobu, co je psaná v receptu Já bydlím v Jižních Čechách
30. 5. 2012 21:23
Děvčata u nás už jsou výhonky přerostlé,já už další nenatrhám, vy musíte bydlet někde na horách. Bibi, ještě mám jeden dotaz, dnes jsem to slila, čekala jsem tu šťávu hustější je to dost řídké, tak nevím zda je to dobře. A bylo to cítit tak nějak po alkoholu, tobě taky? Má to tak být? Nebylo v tom nic plesnivého, ani to nešumělo, ani nebublinkovalo, tak myslím že to není zkvašené. Trošku jsem z toho zmatená, aby to nebylo zkažené, ještě nikdy nikde jsem to nechutnala a tak nevím jak tomá chutnat. Díky
30. 5. 2012 20:31
Bibinka:děkuji moc za odpověďbyla jsem na návštěvě u kamarádky a ta má živý plot ze smrčků,tak mi je tam synátor nastříhal
30. 5. 2012 20:29
marcelka395: Macku, já ten cukr vůbec nevážím, dám těch 5cm výhonků, cukr vezmu do dlaně a cukruju po celé ploše výhonků, někde třeba přidám a to až do naplnění sklenice, na něj citron a navrch dám citron a posypu cukrem-šup celofán a je to, včera jsem nakládala
30. 5. 2012 19:32
Bibinka:mám prosbu kolik dáváš cukru na tuto várku,děkuji
29. 5. 2012 22:29
Iva: Ivčo, do toho plátna to vylij všechno a ono ti to bude odkapávat i z těch větviček. Já je zrovna odpoledne naložila
29. 5. 2012 22:14
Díky Bibi za radu, ještě jsem se chtěla zeptat jestli mám výhonky odebrat a přecedit přes plátno jen tu tekutinu, nebo vylít do plátna všechno? Jsem zvědavá na chuť sirupu, ještě jsem smrkový nikdy nechutnala. Děkuji za tvůj čas. Přeji krásné dny.
29. 5. 2012 09:06
Iva:Ivo, to je správně, někomu vyjde téměř průhledný, někdo mírně zabarvený a obojí je dobře-důležitý je, že ti nic neplesnivý a máš ho čistý. SUPR
28. 5. 2012 21:39
Pěkný večer, letos jsem naložila podle vašeho receptu sirup poprvé, mám tři velké sklenice. Tu první bych měla slévat tento týden, po 3 týdnech louhování. Sirup je průhledný je to tak správně? Čekala jsem nahnědlou tekutinu. Děkuji za odpověď.
27. 5. 2012 21:28
Viktor: Viktore, žáddná voda se nedává, pustí to šťávu samo a takovou hustější, tak se neboj a tu pak sliješ do menší lahve. Kdyby si dal vodu, tak by ti to kysalo, nebo by to chytlo plíseň.Hlavně ty výhonky dobře omyj. Ať se ti podaří. Jdu zítra na výhonky
27. 5. 2012 17:07
Asi se to má zalít vodou. Citrón a jehličí šťávu nebytvoří, že?
20. 6. 2011 07:02
Jitka Bětíková: on Vám začne stejně kvasit, tak by se zkazil.. já měla jenom asi milimetrovou plíseň na jedný větvičce, která ani nebyla ponořená a stejně mi zkvasil a vylila jsem ho.. no na poprvý se nezadařilo...
14. 6. 2011 19:24
Simona Kucerova: Paní Kučerová, děkuji. Jdu vylévat.. A příští rok s chutí do toho.
Simona Kucerova:
Simona Kucerova:
14. 6. 2011 18:59
Jitka Bětíková:Jitko to bych neriskovala
14. 6. 2011 18:46
Dobrý den, minulý rok jsme jej dělali poprvé a byl vynikající, užívaly ho všechny tři naše děti a opravdu pomáhal. Letos nám chytly výhonky lehkou plíseň (v obou pětilitrových sklenicích), manžel sice sirup scedil a dal do sklenic, ale já pořád váhám, jestli ho uchovávat, když tam byla plíseň.
Používáte někdo takovýto sirup, prosím?
Děkuji za radu, Jitka B.
Používáte někdo takovýto sirup, prosím?
Děkuji za radu, Jitka B.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 39 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 1 hodinou
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 42 minutami
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 1 hodinou
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 12 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 12 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med
Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
226 názorů