Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 5. 2009 19:36
Holky, já nevím,co se tady včera semlelo a co za príspěvky se tady pořád řeší. Vybušná tady nepíše nic o rodinném receptu, tak proč se zdůrazňuje, že se ji věří Já si to opravdu pamatuju z dětství, že to dělala teta ale maminka to nedělala a tu chuť si už opravdu nevybavím. Nějak více jsme měli doma ten sirup z divizny, tak na ten si vzpomenu.
1. 5. 2009 18:46
Janka, živica = pryskyřice
1. 5. 2009 18:40
Robila nám to babička v detstve, mám už nejaký ten rok za sebou, ale tá chuť je taká výnimočná, že ju mám doteraz na jazyku. Nedá sa zabudnúť. Verím Výbušnej, je vidieť, že to nepozná a nerobí sa, že je to ich starý rodinný recept. Proste sa pýta na chuť, pretože to skutočne nepozná. Má to príjemnú citrónovosladkú chuť s jemnou vôňou ihličia, ale nie starého ihličia, ale tých jemných výhonkov. Rozhodne sa to nepridáva ako šťava do vody ani čaju. Používa sa ako liek, ráno a večer jednu lyžicu priamo do pusy. Teda žiadny čaj.
1. 5. 2009 13:12
no tak nie alpa...ale lesana a zivica je vlastne ta smola......boze...pryskyrice
1. 5. 2009 11:53
vybusna, nevím, jak si přišla na "alpu" voní to přímo lesem a copak je zivica, to já "čechoslovák" neznám, ale ten sirupek si dáš např. do čaje - jen lžičku, nebo do půllitru - více, jak kdo chce, nebo jen do vody místo šťávy sladké, Terezko, také máš pravdu, já hledala včera příspěvky - ale byly mimo , nevím proč, se maže diskuze Bylo to přání někoho
1. 5. 2009 09:42
Vybušná, já ti opravdu neodpovím, je to už strašně hodně let, byla jsem malá a tu chuť si už opravdu nevybavím, abych ti ji popsala. Určitě ji někdo popíše, kdo to dělá pořád
1. 5. 2009 09:37
merylas
a okrem pocitu z alpy...necitit v tom zivicu?
a okrem pocitu z alpy...necitit v tom zivicu?
1. 5. 2009 09:27
Výbušná, Ty máš něco proti Alpě? Já mám tento recept taky spojený s dětstvím, sirup dělala moje teta, vždy podělila rodinu, ale tu chuť si už nedovedu vybavit je to dlouho. Ještě si vzpomínám, že tak nějak podobně prosypávala cukrem květy divizny. Každý den sbírala květy a přidávala do té láhve. Tu chuť u té divizny si ještě vybavím.
1. 5. 2009 07:13
Nechcem nikoho uraziť, ale fakt si niekto myslí, že mazaním príspevkov bude kvalita tohto webu na vysokej úrovni ?
1. 5. 2009 00:10
prosim vas pekne ludia, ako toto chuti....ja by som mala pocit, ze pijem alpu....
30. 4. 2009 22:36
Odpoledne jsem si větvičky naložila. Nemusela jsem jít ani do lesa, protože jednu boční stranu zahrady máme ze smrků, jako živý plot-rovnou jsem to nafotila a dala sem
30. 4. 2009 16:08
Tak to já jsem o tom slyšela a proto ho sem Bibinka dala. Jsem moc ráda, už je v oblíbených a myslím, že každému se může hodit. Terezko, tobě jsem za tenhle recept jedničku dala i na receptech.cz a tady patří Bibince už za to, že byla tak hodná a dala ho tady
30. 4. 2009 09:56
Recept znám už hodně dlouho, stejný a z Receptů.cz ho tedy rozhodně nemám.....
Dělávala ho naše sousedka, mohla by být mou babičkou...takže bude asi hojně rozšířený.
Dělávala ho naše sousedka, mohla by být mou babičkou...takže bude asi hojně rozšířený.
30. 4. 2009 09:24
Dělávaly už naše babičky a prababičky. Musí se použít mladé výhonky, světle zelené do těch 5 cm, jak píše Bibinka. V dřívějších dobách se myslím nedával citron, ale tím nic nepokazíme, spíš naopak.
30. 4. 2009 08:34
To znám, je výborný
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 3 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 7 minutami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 25 minutami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 32 minutami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 41 minutami
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 42 minutami
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 43 minutami
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 59 minutami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 1 hodinou
Jablková bábovka
Eliska_d uvařila před 1 hodinou
Další recepty
Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med
Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio
Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j25R
226 názorů