Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 035 kJ / 3 594 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,91 g |
| Tuky | 232,66 g |
| Vláknina | 10,50 g |
| Cholesterol | 1,68 g |
| Sodík | 749 mg |
| Sůl | 1,95 g |
| Sacharidy | 304,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: V malé misce rozmícháme ve vlažném mléce droždí, spolu s cukrem krupicí a necháme cca 10 minut odstát.
Krok 2: Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.
Krok 3: Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujeme hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut).
Krok 4: Misku s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
Krok 5: Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujeme placičky.
Krok 6: Do středu každé placičky dáme 1–2 lžičky povidel, vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme.
Krok 7: Každý knedlík položíme na kousek pečicího papíru a necháme je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.
Krok 8: Knedlíky vaříme 18 minut v páře.
Krok 9: Po uvaření knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme je mletým mákem s moučkovým cukrem.
Krok 10: Vanilková omáčka:
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábeme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou.
Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme.
Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vratíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábeme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou.
Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme.
Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vratíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.
Zveřejněno 10. 1. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4nGJ
Moje poznámka
Domácí kynutý knedlík s mákem a vanilkovou polevou (Germknödel)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4nGJ
Nejnovější recepty
Kuřecí mleté kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 10 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 11 hodinami
Dort z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Krémová polévka z pečené zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Dýňové karbanátky
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové těsto na knedlíky univerzální
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Margot koláč s jablky
jestedka před 1 hodinou
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 1 hodinou
Řepánky
Jitkazmecka před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 1 hodinou
Jablkový křen
cookamater před 1 hodinou
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 12 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 13 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 13 hodinami
Jednoduchá jablečná buchta
MarcelaH. před 14 hodinami
Budapešťská pomazánka
Rennnie. před 15 hodinami
Tématické fráze:
rakouský kynutý knedlík,
germknödel,
germ knedl,
rakouský germknodel,
velký kynutý knedlík,
domácí kynutý knedlík,
germ knodel,
kynutý knedlík s vanilkovou omáčkou,
germknedl,
kublanka germ,
rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou,
rakousky sladký knedlík,
knedlík s vanilkovou omáčkou,
alpský knodel,
rakouský knodel,
rakouský kynutý knedlík plněný povidly,
rakousky plneny knedlik,
rakouský povidlový knedlík,
domácí kynuté knedlíky,
germknedl recept
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr krupice,
máslo,
vejce,
sůl,
povidla švestková,
lusk vanilkový,
šlehačka,
cukr krupice,
žloutek
Komentáře (11)
Stále patří k základní slušnosti k převzatému receptu přidat zdroj.
Ďakujem za palce nadol pri mojom komentári. Len by ma zaujímalo, čo zlé som napísala.