

Očkovaný chleba
Suroviny
- 20 g žitného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 320 g vody
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli
Postup přípravy receptu
Ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme všechny ostatní suroviny a promísíme v těsto, které necháme zakryté kynout asi 10 hodin - po téhle době musí mít viditěně zvětšený objem.
Těsto z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak zformujeme bochník, který necháme vykynout v pomoučené ošatce - cca 2 hodiny v teple nebo přes noc v lednici.Vykynutý bochník opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (230 °C/40-45 minut).
Poznámka od kuchařky
Prvním takovým chlebem asi byla páně Cuketkova nehnětená šumava. Mouky lze téměř libovolně kombinovat (až do 50% podílu žita), při použití celozrnných mouk a velké části žita bude potřeba více vody.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Očkovaný chleba
-
cathleen: Vodu jsem přidávala a určitě ještě upeču
-
mysulka: krásný chlebík, Leni
a děkuji za fotku!
Pokud budeš ještě zkoušet, přidej k celozrnce maličko více vody -
Ivi přidala jsem fotku
, nemám tak velká očka - namíchala jsem si i celozrnné mouky. Chlebík je moc dobrý
, děkuji za recept
.
-
Je to možné, porovitý byl a dobrý taky. Ale člověk jí i očima
Budu zkoušet dál. Děkuji moc za Vaše rady
-
KUKI1: pokud byl nízký a přesto pórovitý, nemohl být jen překynutý?
-
Děkuji za odpověď. Ještě mám dotaz ohledně stupní pečení. Měla jste v některém receptu nebo článku pěkně popsané, na kolik stupňů péct kváskový chléb (nemohu ho najít
). Většinou peču 10 min na 230-240, pak snížím teplotu na 200 a dopeču podle barvy. Stalo se mi u pečení "denního chleba", že byl nízký a kůrka pořád světlá. Neporadila byste mi, kde je chyba? Děkuji
-
KUKI1: ne, není. Záleží na hustotě těsta, jaké uděláte. Přeložením těsta na lince mu také pomůžete udržet tvar a konečnou tečkou je pak vysoká teplota při pečení
-
Tento chléb peču dost často, je jednoduchý a moc dobrý. Vždy jsem ho ale pekla ve skleněné nádobě (podle původního receptu) - nejdříve 10 minut přikrytý, dopéct odkrytý. Tady v receptu je sázený rovnou na plech, takže nádoba není třeba? Děkuji
-
Tez se na nej chystam
-
Určitě vyzkouším