Očkovaný chleba

Suroviny

20 g žitného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
320 g vody
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme všechny ostatní suroviny a promísíme v těsto, které necháme zakryté kynout asi 10 hodin - po téhle době musí mít viditěně zvětšený objem.

  2. Těsto z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme a necháme asi 15 minut odpočinout.
    Pak zformujeme bochník, který necháme vykynout v pomoučené ošatce - cca 2 hodiny v teple nebo přes noc v lednici.

  3. Vykynutý bochník opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (230 °C/40-45 minut).

Poznámka od kuchařky

Prvním takovým chlebem asi byla páně Cuketkova nehnětená šumava. Mouky lze téměř libovolně kombinovat (až do 50% podílu žita), při použití celozrnných mouk a velké části žita bude potřeba více vody.

Komentáře k receptu Očkovaný chleba

  • mysulka mysulka

    cathleen: Vodu jsem přidávala a určitě ještě upeču :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mysulka: krásný chlebík, Leni :-K a děkuji za fotku!:yes:
    Pokud budeš ještě zkoušet, přidej k celozrnce maličko více vody ;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Ivi přidala jsem fotku ;-), nemám tak velká očka - namíchala jsem si i celozrnné mouky. Chlebík je moc dobrý :yes:, děkuji za recept :-K.

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Je to možné, porovitý byl a dobrý taky. Ale člověk jí i očima:-p Budu zkoušet dál. Děkuji moc za Vaše rady

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    KUKI1: pokud byl nízký a přesto pórovitý, nemohl být jen překynutý?

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Děkuji za odpověď. Ještě mám dotaz ohledně stupní pečení. Měla jste v některém receptu nebo článku pěkně popsané, na kolik stupňů péct kváskový chléb (nemohu ho najít:-O). Většinou peču 10 min na 230-240, pak snížím teplotu na 200 a dopeču podle barvy. Stalo se mi u pečení "denního chleba", že byl nízký a kůrka pořád světlá. Neporadila byste mi, kde je chyba? Děkuji

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    KUKI1: ne, není. Záleží na hustotě těsta, jaké uděláte. Přeložením těsta na lince mu také pomůžete udržet tvar a konečnou tečkou je pak vysoká teplota při pečení ;-)

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Tento chléb peču dost často, je jednoduchý a moc dobrý. Vždy jsem ho ale pekla ve skleněné nádobě (podle původního receptu) - nejdříve 10 minut přikrytý, dopéct odkrytý. Tady v receptu je sázený rovnou na plech, takže nádoba není třeba? Děkuji

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Tez se na nej chystam <3

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    <3 Určitě vyzkouším :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: očkovaný kváskovy chleba chleba recepty jak upect provzdusneny chleba s očkama tvary chleba pšenično žitný kváskový chléb jak udržet chlebový kvásek recept na pečení chleba pečení chleba přikrytý nebo odkrytý nadoba kuki jak udržet tvar chleba