

Chlebové pečivo (ušatý chléb)
Suroviny
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g chlebové žitné mouky
- 1,5 kostky droždí + špetka cukru
- lžička soli
- drcený kmín
- 2 lžíce olivového oleje
- 350 ml teplé vody
- žloutek (na potření)
Postup přípravy receptu
Droždí rozdrobíme, přidáme špetku cukru a trošku vlahé vody, necháme vzejít. Vlijeme do mouky, přidáme olej, kmín, vodu a dobře těsto propracujeme. Přendáme na pracovní plochu a ještě 3 minuty propracováváme.
Pak rozdělíme na 4 části a každou ještě prohněteme 2 minuty. Vyválíme je do tvaru veky a dáme na plech s pečícím papírem, na plech dáme vždy 2 vedle sebe. Fólii namažeme olivovým olejem a natřenou stranou přikryjeme veky. Necháme hodinu kynout.
Pak opatrně odstraníme fólii a nůžkami nastříháme. Stříháme šikmo dolů, zástřihy děláme vždy po 4 cm. Každý zástřih otočíme jeden doleva a druhý doprava a tak dál střídavě. Tvar pečiva by měl připomínat klas.
Opět přikryjeme fólií a necháme ještě 20 minut kynout. Pomažeme žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. asi 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem kdesi našla v časopise, ale již nevím v jakém asi Apetit nebo Food, ale nevím přesně.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chlebové pečivo (ušatý chléb)
-
Podobný recept na chleba jsem viděla kdysi dávno na TV Paprika, pekla ho tam Lorraine Pascale
Ta ho myslím nazývala "klas"
Občas ho peču, je dobrý a krásně se odlamuje -
RubyRom: Taky občas nahlídnu přímo v obchodě, projedu to a nechám to tam ano,drahé je to ,jinak si kupuji jen "Ty naše", hodně mi ale posílají lídé díky tomu na email nebo na fb
Recept je povedený, krásný -
Ivace64: Tenhle recept jsem objevila náhodou, ale je to již dávno, takže ani nevím kde jsem k němu přišla a zda to vůbec bylo z těchto časopisů. Ale ano, jsou tam recepty, občas někde v supermarketu prolistuji, ale nevařím podle nich a nekupuji je. Časopisy jsou drahé a většinou mě nic nezaujme. toto byla náhoda.
-
RubyRom:
takže to je z Foodu nebo z Apetitu?? Jsou tam pěkné recepty?
-
Wikki: Děkuji
-
To vypadá pěkně
-
RubyRom: není divný, jen legrační.
magdalenka: stejně tak já při stříhání klasu dávám jedno zrnko doprava, druhé doleva... -
magdalenka:
-
jedno uško do ľava, jedno do prava...prečo nie?
-
cathleen: Proč ušatý ? Divný název že ? Tento recept mám z nějakého časopisu, již nevím z jakého, Apetit nebo Food. No a bylo to pod tímto názvem.
-
Romčo, proč "ušatý" ?
Mám tu něco podobného (tedy - z jiného těsta), říkáme tomu podle tvaru "klas" - jako ty v poznámce u postupu.