

Americký jablečný pie (rychlý, jednoduchý a bez vajec)
Suroviny 6-8 porcí
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 180 g másla, Hery nebo Stelly
- 80 ml studené vody
- 50 g cukru krystal
- Náplń:
- 600-800 g jablek (je úplně jedno jakých)
- 1 polévková lžíce skořice
- cukr dle kyselosti jablek (když mám sladké, dávám 50 g, když mám kyselé, 100-200 g)
Postup přípravy receptu
Nejdříve zpracujeme těsto: přes jemné sítko prosejeme hladkou i polohrubou mouku a vařečkou lehce promícháme. Přidáme tuk, cukr, vodu a těsto rukou zpracujeme. Těsto zabalíme do igelitového sáčku nebo potravinářské folie a strčíme do lednice na minimálně 30 minut (ideálně na 1 hodinu).
Zatímco těsto odpočívá, můžeme se pustit do jablečné náplně.
Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. V míse smícháme jablka se skořicí a cukrem.Troubu předehřejeme na 220°C. Připravíme formu na koláč (nebo dortovou), kterou vymažeme máslem (nemusí být). Z poloviny těsta na pomoučněném vále vyválíme tenkou kulatou placku, kterou vyložíme dno a stěny formy na koláč. Do formy vsypeme jablečnou náplň. Z druhé poloviny těsta vytvarujeme mřížku navrch koláče, popřípadě popustíme uzdu fantazii a z těsta vykrájíme třeba květiny, ozdobný okraj apod.
Pečeme asi 25 minut, avšak stále kontrolujeme, každá trouba peče jinak. Povrch koláče by měl být krásně zlatavý.Podáváme ještě teplé, třeba se šlehačkou nebo hrnkem mléka. Američané si k tomuto dezertu přidávají ještě kopeček vanilkové zmrzliny. Záleží jenom na vás :)
Poznámka od kuchařky
Omrzela vás jablka? Vyzkoušejte třeba broskve, hrušky nebo třešně.
Za vyzkoušení stojí také puding, ale ovoce se mi zdá lepší.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Americký jablečný pie (rychlý, jednoduchý a bez vajec)
-
MisaP3: To jsem moc ráda, ať vám chutná :)
-
Neskutečně dobré. Jeden se dojedl a už pecu další
-
evula: neupečený korpus by se měl naplnit a dát péct co nejdříve,jinak nasákne tu jablečnou šťávu a koláč bude automaticky vlhký.V troubě se ta přebytečná voda vypaří a koláč bude fajn. (jinak ten řídký krém se jmenuje Custard, je to opravdu řídký pudink z vajec a mléka) Jinak díky za komentář :)
-
Nevím jak Američani, ale sestra přivezla z Anglie tento recept s tím, že ho polévají něčím jako řídkým vanilkovým pudinkem. Hooodně vlhký zákusek
-
casino: děkuji za palec nahoru. V receptu "chybu" opravím
-
Sůl tam být nemusí, ale recept určitě nepokazí????
-
Do testa patri urcite i spetka soli
-
No, běžně nepalcuji
leč za tu vzorně utkanou mřížku si palec zasloužíte
Aj tři
Kolika rukou bylo potřeba, he?
***
"...vyválíme tenkou, kulatou placku,kterou vyložíme dno formy na koláč."
Aj stěnu (ráfek, bok, obvod) vyložíme, že