Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

3. 8. 2018 17:02

Suroviny

Porce: 2 až 3 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 422 kJ / 340 kcal
Bílkoviny14,68 g
Tuky7,86 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 117 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy49,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Je spousta možností, jak halušky můžeme dochutit.

Já mám nejraději halušky s kysanou smetanou,stačí jen maličko přisolit a ňamka je hotová...

Fantazii a chutím se meze nekladou.

Jak jsem k tomu receptu přišla? Moje maminka i táta byli z východního Slovenska.

Po 2. světové válce se přistěhovali do Čech a maminka nám vařila tak, jak byla zvyklá.

No a později jsem i já začala její slovenská jídla vařit... Výborné jsou i vařené pirohy s povidly.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Trinka

4. 8. 2018 09:02

Casino,
své komentáře mazat nemusíte, ale já opravdu nevím jak to v receptu opravit,
nevím jak se tam dostat, když tam není v pravém rohu nahoře ta tužtička. :-O

casino casino

4. 8. 2018 08:47

Trinka:
No, pokud stran délky vaření se do postupu vloudila chybička, tak ji lze opravit, že :-)
(předpokládám, že znáte možnost autorova vstupovat do svého rcp :-K a pak souhlasím s vymáznutím mých komentářů)

Trinka

4. 8. 2018 08:25

Máte pravdu Casino , ale už se stalo...

Ale se špekem a brynzou si je můžete udělat, já je jako holka nemusela,
ale s anglickou slaninkou, proč nééé???

casino casino

4. 8. 2018 08:17

Mně mezi pěti oblíbenými chybí klasika, i k vůliva které jsem jezdíval na Slovensko: bryndza, špek :-K
***
No, halušky nedělávám, ale když jejich vaření porovnám s vařením např. ovocných knedlíků, tak mi přijde, že věta: "Když halušky vyplavou na hladinu, nejdéle 5 minutek je necháme vařit a pak je vyndáme" je poněkud nešťastně formulovaná...

Trinka

4. 8. 2018 08:17

Díky Cathleen,
tento recept na halušky mi zde kuchaři nepřijali vůbec jako recept, měli zato že jsem si ho poslepovala
z různých receptů halušek zde uváděných.?! No, nechala jsem to bez povšimnutí a dobře jsem udělala...

Ale já hlava děravá, jedno jsem přeci jen zapomněla, když si dáte ty halušky s tou kysanou smetanou je
nutné je opět dochutit, opět solí, dle své vlastní chuti.

No, mamka dělala i výborné východňarské holůbky, ale ty se mi nikdy nepovedly tak dobré, jako je
dělala ONA. To by bylo lepší aby je zde uvedl někdo z Porůbky. Na svatbách tam dělají Slováci mini holůbky,
když si na ně vzpomenu, no prostě ňamka...

Ale pirohy plněné povidly, vařené ve vodě, ty jsou lehké a hlavně moc chutnají dětem!
Ale nejsem vyučená kuchařka, musela bych je nejdříve udělat, už jsem je několik let nedělala,
děti odrostli, vše odvážit a pak teprve napsat.

Ty halušky jsem psala taky jen tak z jedné vody načisto a jak to dopadlo...

cathleen cathleen (moderátorka)

4. 8. 2018 07:21

Trinka: omlouvat se netřeba - někdo vejce dává, jiný ne ;-) (já třeba také ano, i hladkou mouku - recept mám od vyučené kuchařky, tak jsem se ho vždy držela). A vařím je stejně, jako ty, s tím, že když vyplavou - zkusím ochutnat - a hned vyndávám. 5 minut to opravdu netrvá. Časového údaje se drží hlavně ti, co budou dělat halušky poprvé, a mohli by je převařit, když se to tady dočtou.
Těším se na další recepty po mamince, pokud přidáš!:-8

Trinka

4. 8. 2018 06:03

Paní tejaja,
omlouvám se, ale někdo vajíčka dává, někdo ne, já jen napsala jak halušky
dělala moje mamka.

Paní Magdalenka,
recept na těsto na halušky je psán tak jak ho dělali v Porůbke.
No já tu dobu vaření jen odhadla, já si vždy vyndám jednu halušku a
ochutnám zda je uvařená, když je tak vypnu plyn a dám ostatní do misky
s trochou oleje, atd.
Nejlepší bude když si je zkusíte udělat, já když je dělám tak neodolám a
musím si přidat další. Kupodivu, většinou je dělám bez masa s kysan.
smetanou, je to nejrychlejší a manžel si na ně za ty roky taky zvykl. On jí
nejraději jídla s masem.
Masová jídla ale vařím vždy až každý 3 den, žaludku trvá totiž tak dlouho
než jej stráví. Mě to vyhovuje, neleze to tolik do peněz a bezmasá jsou
dříve hotová, nakonec i zdravější...

magdalenka magdalenka

3. 8. 2018 21:57

Ja dávam múku polohrubú. Pri vyplávaní na povrch ich vyberám z vody, 5 minútový var sa mi zdá dlhý.

tejaja tejaja

3. 8. 2018 21:51

Do halušiek sa nedáva vajíčko. :-K A prosím, ako nastrúham bryndzu? :-K

hadravovaa

3. 8. 2018 18:46

u nás doma jsme halušky měli i k paprikáši nebo gulášu<3

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: halušky recept východňarské slovenské halušky jak udělat nejlepší halušky vichodnarske pirohy aby halušky netmavly rcp na halušky se s kysaným zelím rcp na halušky se s kysaným zelím už jsem aj zapomnel na vichodnarske jasi udělat halušky domácí rcp na na halušky halušky s brynzou recept vychodnarské holubky nejrychlejsi a nejlepsi halusky východňarské pirohy s povidly halusky s vajickem a smetanou bramborové halušky halušky producer cz

Suroviny: brambory, mouka hladká, vejce, pepř mletý, sůl, smetana zakysaná, sůl

TopRecepty.cz

Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XOxW