Suroviny pro 20
20
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 33 624 kJ / 8 036 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,41 g |
| Tuky | 370,22 g |
| Vláknina | 24,30 g |
| Cholesterol | 1,41 g |
| Sodík | 3,96 g |
| Sůl | 1,52 g |
| Sacharidy | 1 044,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hladkú múku preosejeme na pracovnú dosku, pridám štipku soli. Do rajnice dám maslo, cukor, med a nad parou nechám roztopiť. Keď sa hmota roztopí, pridám do nej sódu, smotanu a napokon aj vajcia a všetko zmiešam, túto hmotu pridávam a zamiešavam do múky a napokon všetko spolu zmiesim. Dôležité je cesto dobre vypracovať, aby sa nelepilo.
Nie je potrebné cesto nechať odpočívať, ihneď som ho priamo na pečiacom papieri rozvaľkala na veľkosť plechu 27x37 cm. Vyvaľkané časti cesta ukladám aj s papierom na seba, aby sa nevysušili, kým ich budem piecť. Až keď mám všetky vyvaľkané, zapínam rúru a nechám vyhriať na 180 st. Pečiem postupne 7 min., nikdy sa nesmie prekročiť pečenie ani o minútu, lebo cesto bude lámavé a nevsaje do seba krém. Upečené pláty ukladám opäť na seba aj s papierom, pokiaľ ich naplním. Krok 2: Kým sa pláty chladia, pripravím krém. V mlieku vymiešam Zlaté klasy, pridám vanilkový cukor a uvarím hustú kašu, ktorú nechám vychladiť. Maslo s cukrom vymiešam do peny a postupne po lyžici pridávam vychladnutý puding. Napokon spolu všetko ešte vyšľahám. Krém rozdelím na dve časti a jednu časť vrátim do robota a pridám k nemu kakao a vymiešam. Krémy dám stuhnúť do chladničky. Krok 3: Zostavím koláč. Na spodný plát natriem horúci lekvár, keď lekvár stuhne, natriem naň kakaový krém a položím druhý plát. Teraz dám na sporák lekvár rozohriať. V deci vody rozmiešam jeden balík Zlatého klasu, pridám ho k lekváru a uvarím hustú kašu a ešte za horúca ju lejem na druhý plát a ihneď zakryjem tretím plátom. Tretí plát natriem tenkou vrstvou horúceho lekváru a natriem bielym krémom. Zostavený koláč zakryjem papierom, položím naň krájaciu dosku a zaťažím 4 kg cukru a uložím na celú noc do chladničky. Krok 4: Druhý deň pripravím polevu. Bielu čokoládu nechám roztopiť nad parou a pridám zbytok lekváru, potom polejem vrch a opäť uložím do chladničky stuhnúť. Vychladnutý koláč krájam na rezy horúcim nožom.
Nie je potrebné cesto nechať odpočívať, ihneď som ho priamo na pečiacom papieri rozvaľkala na veľkosť plechu 27x37 cm. Vyvaľkané časti cesta ukladám aj s papierom na seba, aby sa nevysušili, kým ich budem piecť. Až keď mám všetky vyvaľkané, zapínam rúru a nechám vyhriať na 180 st. Pečiem postupne 7 min., nikdy sa nesmie prekročiť pečenie ani o minútu, lebo cesto bude lámavé a nevsaje do seba krém. Upečené pláty ukladám opäť na seba aj s papierom, pokiaľ ich naplním. Krok 2: Kým sa pláty chladia, pripravím krém. V mlieku vymiešam Zlaté klasy, pridám vanilkový cukor a uvarím hustú kašu, ktorú nechám vychladiť. Maslo s cukrom vymiešam do peny a postupne po lyžici pridávam vychladnutý puding. Napokon spolu všetko ešte vyšľahám. Krém rozdelím na dve časti a jednu časť vrátim do robota a pridám k nemu kakao a vymiešam. Krémy dám stuhnúť do chladničky. Krok 3: Zostavím koláč. Na spodný plát natriem horúci lekvár, keď lekvár stuhne, natriem naň kakaový krém a položím druhý plát. Teraz dám na sporák lekvár rozohriať. V deci vody rozmiešam jeden balík Zlatého klasu, pridám ho k lekváru a uvarím hustú kašu a ešte za horúca ju lejem na druhý plát a ihneď zakryjem tretím plátom. Tretí plát natriem tenkou vrstvou horúceho lekváru a natriem bielym krémom. Zostavený koláč zakryjem papierom, položím naň krájaciu dosku a zaťažím 4 kg cukru a uložím na celú noc do chladničky. Krok 4: Druhý deň pripravím polevu. Bielu čokoládu nechám roztopiť nad parou a pridám zbytok lekváru, potom polejem vrch a opäť uložím do chladničky stuhnúť. Vychladnutý koláč krájam na rezy horúcim nožom.
Zveřejněno 22. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Holandské řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/40Yk
Moje poznámka
Holandské řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/40Yk
Nejnovější recepty
Extra pistáciový Paris-Brest podle Heleny Fléglové
Přidáno před 5 hodinami
Bezlepkové rohlíčky
Přidáno před 8 hodinami
Krkovice na černém pivu se zeleninou a nivovou přikrývkou
Přidáno před 8 hodinami
Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční vídeňské dortíčky
Přidáno před 18 hodinami
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno 27. 11. 2025 16:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
„Žitné“ rohlíky s omládkem
magdalenka před 43 minutami
Domácí houskový knedlík
Maestra před 1 hodinou
Štrúdlíci ze zakysané smetany
lecho před 2 hodinami
Čokoládové slzičky
malaneta před 3 hodinami
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
Filomenka před 4 hodinami
Valašské frgály
Radimjumbo před 4 hodinami
Nejlepší bublanina
Radimjumbo před 4 hodinami
Bramborák s masovou směsí
lenka.s.r před 5 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Mutsynka před 5 hodinami
Tématické fráze:
top recepty rezy,
holandský rez,
recept na orlandske rezy,
holandsky krém,
holanské řezy,
4 pl medu
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
med,
soda jedlá,
smetana,
mléko,
zlatý klas,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
kakao holandské,
čokoláda bílá,
máslo,
džem
Komentáře (2)