

Babka njagre
Moučníky , Ostatní, Řezy 7 názorů
Suroviny
- Těsto:
- 10 vajec
- 200 ml slunečnicového oleje
- 400 g polohrubé mouky
- 500 ml mléka
- 1 pl jedlé sody
- 300 g cukru moučky (já dala krupici a taky to fungovalo)
- 250 ml kefíru
- 25 ml vodky
- Na vymazání formy:
- máslo
- strouhanka
Postup přípravy receptu
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sodu, cukr a promícháme. Přidáme olej a promícháme.
Do vzniklé směsi pomalu šlehačem zašleháme mléko a kefír.
V jiné nádobě vyšleháme vejce (celá) do pěny, Zašleháme do směsi a nakonec přilijeme vodku. Promícháme šlehačem. Těsto má mít konzistenci asi jako palačinkové.
Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Použijeme nejlépe pekáč na kachnu nebo jinou silnostěnnou formu. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 170-180° 1 hod, pak zmírníme na 100°a pečeme další 2 hodiny.
Poznámka
Tento koláč pochází z moldavské kuchyně, má karamelovou chuť, je měkoučký a pórovitý. Je to trochu kalorická bomba, ale zase je sytý, tak ho nesníte moc.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 29 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Babka njagre
-
Lenunka: taky už jsem našla, dík za odkaz....
-
Eja57: jo, to je príma, taky to mám:
https://www.heureka.cz/?h[fraze]=Syp%C3%A1tko%20na...
používám to i na kakao do těsta, aby v něm nebyly hrudky -
Lenunka: dík za odkaz - 10 vajec do toho asi nevrazím, ale polovinu v odpovídající velikosti formy asi ano...ale co je pecka v tom videu - to udělátko na prosátí mouky ! jdu to hledat na netu, to nutně musím mít do příští adventní neděle než začnu péct
-
Eja57: já vlastně nevím, obecně má alkohol v těstě odlehčovací funkci, ale tady s tím olejem těžko říct
, prostě to bylo v receptu, tak jsem to tam dala. Přidávám odkaz na video, které jsem našla na youtube, jestli Vám to pomůže v rozhodování, zda těch 10 vajec vyplácat nebo ne
, taky jsem hledala všechny možné odkazy, než jsem to vyzkoušela
https://www.youtube.com/watch?v=aPtyHuQsg2E
a tou houbičkou máte pravdu, i na tom videu je vidět, že ta buchta je pružná -
Lenunka: Má tam ta vodka nějakou speciální funkci? Jako pomocné kypřidlo nebo tak nějak? Ten recept je tak zvláštní, že mne láká to zkusit - já bych si do těsta ještě nastrouhala citronovou nebo spíš pomerančovou kůru, to by nemělo vadit, s chutí karamelu nejsem moc kamarád, ale ta konzistence na fotce je úžasná
jak houbička na nádobí
- to myslím v žertu a v dobrém
-
Frantiska: je to takové zvláštní, není to klasická buchta, spíš takový veliký karamelový lívanec
, je to měkké, ale nedrobí se to, voní to karamelem a je to dobré , ale hodně syté
-
a jak chutnal? ja o nem premyslim uz asi 4 mesice, prosla jsem si kvuli nemu spustu blogu a ruskych stranek o vareni. Vyskocil na mne na pinestru a od te doby na nej porad myslim. Jen nekteri meli tu vyslednou konzistenci jeste vic porovitou, bublinek mnohem vic a mensi.