Babka njagre

Lenunka Kuchařka: Lenunka

Moučníky , Ostatní, Řezy 7 názorů

Suroviny

Těsto:
10 vajec
200 ml slunečnicového oleje
400 g polohrubé mouky
500 ml mléka
1 pl jedlé sody
300 g cukru moučky (já dala krupici a taky to fungovalo)
250 ml kefíru
25 ml vodky
Na vymazání formy:
máslo
strouhanka
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sodu, cukr a promícháme. Přidáme olej a promícháme.

  2. Do vzniklé směsi pomalu šlehačem zašleháme mléko a kefír.

  3. V jiné nádobě vyšleháme vejce (celá) do pěny, Zašleháme do směsi a nakonec přilijeme vodku. Promícháme šlehačem. Těsto má mít konzistenci asi jako palačinkové.

  4. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Použijeme nejlépe pekáč na kachnu nebo jinou silnostěnnou formu. Těsto vlijeme do formy a pečeme na 170-180° 1 hod, pak zmírníme na 100°a pečeme další 2 hodiny.

Poznámka

Tento koláč pochází z moldavské kuchyně, má karamelovou chuť, je měkoučký a pórovitý. Je to trochu kalorická bomba, ale zase je sytý, tak ho nesníte moc.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 29 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babka njagre

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: taky už jsem našla, dík za odkaz....:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Eja57: jo, to je príma, taky to mám:
    https://www.heureka.cz/?h[fraze]=Syp%C3%A1tko%20na...
    používám to i na kakao do těsta, aby v něm nebyly hrudky:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: dík za odkaz - 10 vajec do toho asi nevrazím, ale polovinu v odpovídající velikosti formy asi ano...ale co je pecka v tom videu - to udělátko na prosátí mouky ! jdu to hledat na netu, to nutně musím mít do příští adventní neděle než začnu péct:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Eja57: já vlastně nevím, obecně má alkohol v těstě odlehčovací funkci, ale tady s tím olejem těžko říct:-D, prostě to bylo v receptu, tak jsem to tam dala. Přidávám odkaz na video, které jsem našla na youtube, jestli Vám to pomůže v rozhodování, zda těch 10 vajec vyplácat nebo ne:-D, taky jsem hledala všechny možné odkazy, než jsem to vyzkoušela:-)
    https://www.youtube.com/watch?v=aPtyHuQsg2E
    a tou houbičkou máte pravdu, i na tom videu je vidět, že ta buchta je pružná :-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: Má tam ta vodka nějakou speciální funkci? Jako pomocné kypřidlo nebo tak nějak? Ten recept je tak zvláštní, že mne láká to zkusit - já bych si do těsta ještě nastrouhala citronovou nebo spíš pomerančovou kůru, to by nemělo vadit, s chutí karamelu nejsem moc kamarád, ale ta konzistence na fotce je úžasná:yes: jak houbička na nádobí:-D - to myslím v žertu a v dobrém:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Frantiska: je to takové zvláštní, není to klasická buchta, spíš takový veliký karamelový lívanec :-), je to měkké, ale nedrobí se to, voní to karamelem a je to dobré , ale hodně syté :-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    a jak chutnal? ja o nem premyslim uz asi 4 mesice, prosla jsem si kvuli nemu spustu blogu a ruskych stranek o vareni. Vyskocil na mne na pinestru a od te doby na nej porad myslim. Jen nekteri meli tu vyslednou konzistenci jeste vic porovitou, bublinek mnohem vic a mensi.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo