

Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou
Suroviny
- 1 lilek
- 100 g šunky (případně pancetty nebo anglické slaniny)
- 100 g pórku
- 150 g sýru brie (případně hermelínu nebo hermaduru)
- sůl
- na marinádu:
- 4 lžíce sladko ostré chilli omáčky
- 2 lžíčky v prstech promnutého sušeného tymiánu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
Lilek podélně nakrájíme na tenké (necelý centimetr silné) plátky, posolíme a necháme vypotit - asi 15 minut z každé strany.
Suroviny na marinádu promícháme a polovinou množství potřeme vrchní stranu vypocených a osušených lilků.
Párátkem nebo jiným ostrým předmětem propícháme lilek, aby marináda pronikla i do jeho vnitřku.
Po deseti minutách lilek přendáme na plech marinovanou stranou dolů, zbytek marinády naneseme na nepotřenou - nyní vrchní - stranu, opět propícháme a necháme odstát.
Šunku i pórek nakrájíme na proužky, promícháme a zakapeme lžící olivového oleje (pokud použijeme slaninu, olej vynecháme).
Směs poklademe na plátky lilku a zapékáme v troubě vyhřáté na 200°C 15 minut.
Poté poklademe tenkými plátky sýra brie a zapékáme dalších 15-20 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou
-
Těší mě, že chutná...a děkuji za komentáře.
-
Výborné ! Akorát místo brie jsem dala Nivu a do marinády navíc přidala stroužek česneku a trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru.
-
Eli,večer som si dala jeden plátok ešte na toust a bolo to tiež moc dobré
Je to naozaj jedinečná úprava a aj priateľ,ktorý baklažán inak nemusí si chválil
-
Ivanko
, jsem moc ráda, protože tohle je speciálně recept, na který jsem pyšná. Chutná naprosto každému a naučil jíst lilek i děti (když se chilli trochu ubere). V létě na chalupě jsem ho jednou udělala a od té doby mi ti, co ochunali, vozili lilky nejméně jednou týdně a musela jsem s malými obměnami stále připravovat...
. Děkuju za bod, pěkné obrázky a vyzkoušení. Měli jste to krásné
.
-
Eli,pridávam 12.bod a pár fotiek.Výborné
Mám rada ostré jedlá a tento rok som mala nečakane veľkú úrodu baklažánov,tak stále vymýšlam ako ho pripraviť.Už som skúšala vysmážaný,šalát aj kaviár,ale toto jedlo mi chutilo najviac.Pridala som cesnak a polovicu som urobila z cukety.Namiesto brie som dala eidam a balkánsky syr
,aj keď mám doma 3 camemberty,tie sa ale chystám zajtra opekať.Určite budem opakovať
-
Migun
, jsem ráda, že jsi si k lilkové premiéře vybral zrovna tento recept a navíc sis pochutnal...
-
Tak dnes jsem poprvé v životě vařil a jedl Lilek.A musím říct,že byl vynikající a Všem moc chutnal.Děkuju za recept s krásnými fotkami a názvem
-
Včera jsem dělala k večeři. Plátky jsem měla asi moc tenké, speklo se to a trochu připeklo díky sladké omáčce k plechu, takže na fotku to nebylo ani náhodou
Ale dobré to bylo moc a to jsem ještě neměla brie, jen zrajícího Pepina. I můj muž, ačkoliv nad mými lilkovými pokusy ohrnuje nos, tentokrát baštil a chválil. Takže příště jedině s papírem na pečení, aby mi té dobroty nezůstalo přilepeno k plechu tolik
-
Tak to určitě vyzkouším. Zapékanou zeleninku milujeme a marináda vypadá mooooc dobře
-
Janko, já bych to prubla i s cuketou. Ta marináda je tak skvěle chuťově vyvážená - no, snažila jsem se, abych ji co nejdokonaleji připodobnila té z restaurace
- že se uplatní na různé druhy mas i plátky zeleniny... Jen bych dodržela čas marinování (klidně překročila) a nevynechala fígl s propichováním párátkem....
-
No Eli, je to lákavý recept. Uložím si ho a co nejdřív udělám. Dnes jsme měli k obědu také lilek. Jak jinak, fotky krásné. +
-
Šlo by to i z cukety
Ty mám na zahradě, takže to prubnu
Podle fotek už slintám
-
Mirčo, děkuju
. Ta marináda je skvělá i na maso, například na roštěnou - měla jsem ji nedávno na obědě v restauraci ("marinovaná roštěná v tymiánu a chilli")a tak mi chutnala, že jsem se ji doma hned pokusila zhotovit - dokud jsem ji ještě měla v "chuťové paměti"
. Nerada se chválím, nakonec jsem jen obšlehla skvělou kombinaci koření, ale tahle marináda se mi povedla...
-
Elizo
snad ani nemusím psát jak to vypadá nádherně a že na to mám chuť
.Je to velká paráda a tudíž ti náleží právem první boďka
.A další bych ti nejradši poslala i za ten vábící název
,je tu určitě ten nejdelší
.No a fotečky?Jsou