Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou

Eliza Kuchařka: Eliza

Zeleninová jídla 14 názorů

Suroviny

1 lilek
100 g šunky (případně pancetty nebo anglické slaniny)
100 g pórku
150 g sýru brie (případně hermelínu nebo hermaduru)
sůl
na marinádu:
4 lžíce sladko ostré chilli omáčky
2 lžíčky v prstech promnutého sušeného tymiánu
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Lilek podélně nakrájíme na tenké (necelý centimetr silné) plátky, posolíme a necháme vypotit - asi 15 minut z každé strany.

  2. Suroviny na marinádu promícháme a polovinou množství potřeme vrchní stranu vypocených a osušených lilků.

  3. Párátkem nebo jiným ostrým předmětem propícháme lilek, aby marináda pronikla i do jeho vnitřku.

  4. Po deseti minutách lilek přendáme na plech marinovanou stranou dolů, zbytek marinády naneseme na nepotřenou - nyní vrchní - stranu, opět propícháme a necháme odstát.

  5. Šunku i pórek nakrájíme na proužky, promícháme a zakapeme lžící olivového oleje (pokud použijeme slaninu, olej vynecháme).

  6. Směs poklademe na plátky lilku a zapékáme v troubě vyhřáté na 200°C 15 minut.

  7. Poté poklademe tenkými plátky sýra brie a zapékáme dalších 15-20 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Lilek v tymiánové chilli marinádě s brie a šunkovo-pórkovou peřinkou

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Těší mě, že chutná...a děkuji za komentáře.:-K

    Odpovědět

  • jitca jitca(neregistrovaná)

    Výborné ! Akorát místo brie jsem dala Nivu a do marinády navíc přidala stroužek česneku a trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru. ;-)

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Eli,večer som si dala jeden plátok ešte na toust a bolo to tiež moc dobré:-*Je to naozaj jedinečná úprava a aj priateľ,ktorý baklažán inak nemusí si chválil;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ivanko:-K, jsem moc ráda, protože tohle je speciálně recept, na který jsem pyšná. Chutná naprosto každému a naučil jíst lilek i děti (když se chilli trochu ubere). V létě na chalupě jsem ho jednou udělala a od té doby mi ti, co ochunali, vozili lilky nejméně jednou týdně a musela jsem s malými obměnami stále připravovat...:-8;-). Děkuju za bod, pěkné obrázky a vyzkoušení. Měli jste to krásné:-K.

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Eli,pridávam 12.bod a pár fotiek.Výborné:-!Mám rada ostré jedlá a tento rok som mala nečakane veľkú úrodu baklažánov,tak stále vymýšlam ako ho pripraviť.Už som skúšala vysmážaný,šalát aj kaviár,ale toto jedlo mi chutilo najviac.Pridala som cesnak a polovicu som urobila z cukety.Namiesto brie som dala eidam a balkánsky syr:-8,aj keď mám doma 3 camemberty,tie sa ale chystám zajtra opekať.Určite budem opakovať:-K:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Migun :-), jsem ráda, že jsi si k lilkové premiéře vybral zrovna tento recept a navíc sis pochutnal...:-)

    Odpovědět

  • migun migun

    Tak dnes jsem poprvé v životě vařil a jedl Lilek.A musím říct,že byl vynikající a Všem moc chutnal.Děkuju za recept s krásnými fotkami a názvem:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Včera jsem dělala k večeři. Plátky jsem měla asi moc tenké, speklo se to a trochu připeklo díky sladké omáčce k plechu, takže na fotku to nebylo ani náhodou:-8:-8 Ale dobré to bylo moc a to jsem ještě neměla brie, jen zrajícího Pepina. I můj muž, ačkoliv nad mými lilkovými pokusy ohrnuje nos, tentokrát baštil a chválil. Takže příště jedině s papírem na pečení, aby mi té dobroty nezůstalo přilepeno k plechu tolik:-D

    Odpovědět

  • aja.g aja.g

    Tak to určitě vyzkouším. Zapékanou zeleninku milujeme a marináda vypadá mooooc dobře:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Janko, já bych to prubla i s cuketou. Ta marináda je tak skvěle chuťově vyvážená - no, snažila jsem se, abych ji co nejdokonaleji připodobnila té z restaurace :-p - že se uplatní na různé druhy mas i plátky zeleniny... Jen bych dodržela čas marinování (klidně překročila) a nevynechala fígl s propichováním párátkem....;-):-p

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    No Eli, je to lákavý recept. Uložím si ho a co nejdřív udělám. Dnes jsme měli k obědu také lilek. Jak jinak, fotky krásné. +:yes::-))

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Šlo by to i z cukety:-? Ty mám na zahradě, takže to prubnu;-) Podle fotek už slintám:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Mirčo, děkuju :-). Ta marináda je skvělá i na maso, například na roštěnou - měla jsem ji nedávno na obědě v restauraci ("marinovaná roštěná v tymiánu a chilli")a tak mi chutnala, že jsem se ji doma hned pokusila zhotovit - dokud jsem ji ještě měla v "chuťové paměti" :-p. Nerada se chválím, nakonec jsem jen obšlehla skvělou kombinaci koření, ale tahle marináda se mi povedla...:-8

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)snad ani nemusím psát jak to vypadá nádherně a že na to mám chuť;-):-p.Je to velká paráda a tudíž ti náleží právem první boďka:-).A další bych ti nejradši poslala i za ten vábící název:-p,je tu určitě ten nejdelší;-):-)).No a fotečky?Jsou:yes::-)

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: marinada na lilek vysmazany lilek pepina 29 @ seznam cz pečený lilek marináda pepina hermelín recept lilek v marinádě lilek hermelín v troubě a lilek obrázek lilku jak se dela caj z lilku caj z lilku camembert v marinádě marinada na grilovaný lilek lilek pepino grilovaný lilek s tymiánem timianova marinada cuketa sýr brie lilek recept s fotkou jak na to brie recept pórková omáčka s lilkem

Zapomněl/a jsem heslo