Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Slané pečivo 11 názorů

Suroviny

Těsto:
1000 g hladké výběrové mouky
3 středně velké uvařené studené brambory
0,45-0,50 l vlažné vody
4 lžičky soli (dávám rovné)
2-3 lžičky kmínu a 3 zrnka fenyklu
obojí rozemleté nebo utlučené
kvásek
Kvásek:
40 g droždí
5 kávových lžiček vlažné vody
1 kávová lžička sypkého cukru
1 lžička hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme kvásek: vše dáme do mírně nahřátého porcelánového hrnečku, zamícháme a necháme 10 až 15 minut zkvasit.

  2. Do mísy rozstrouháme 3 studené, oloupané vařené brambory. Potom přidáme hladkou mouku (dát jen 900 g, zbytek nechat na podsypání nebo dát celý 1 kg ale dát o malinko více vody), sůl, utlučený kmín, fenykl, přilijeme vzešlý kvásek a necelý půllitr vlažné vody. Vše spojíme a těsto na vále dobře propracujeme. Možná, že se vám bude zdát těsto příliš tuhé, ale nemějte obavy, po vykynutí je pružné.

  3. Na připravený plech dáme 1,5 cm vysokou vrstvu mouky ve tvaru dvou šišek. Vypracované chlebové těsto zvlhčenou rukou ztvarujeme na dvě šišky, které položíme na silnou vrstvu mouky na plech a necháme tři čtvrtě hodiny kynout v teplé místnosti. Po vykynutí smeteme z plechu mouku mimo chléb a pomocí štětky nebo plátýnka zvlhčíme mírně osolenou vodou povrch šišek a dáme péci na 15 minut do maximálně rozpálené trouby (250 st. C) v její horní části, nikoliv spodní. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu (200-220 st. C) a pečeme dalších 30 minut. Opět chléb potřeme vodou a dáme jen na 5 až 10 minut dopéci.

  4. Nakonec chléb z trouby vyndáme, ještě potřeme vodou a necháme zvolna chladnout (například tak, že plech podložíme dvěma vařečkami, aby pod něj mohl proudit vzduch). Chléb pečeme celkem 45 až 50 minut. Má výbornou chuť a vydrží dlouho vláčný.

Poznámka

Recept je starý asi 35-40 let a je to opravdu moc dobrý bílý chlebík.

Pokud někdo bude chtít těsto na chleba udělat v domácí pekárně, tak může zkusit (z poloviční dávky, tj. z půl kila mouky - na jeden podlouhlý chlebík - veku). Chleba je určitě lépe nechat kynout na plechu a hlavně pak upéct v troubě, jinak se nedosáhne té správné chuti. Myslím, že na tom postupu při pečení dost záleží.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 152 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    cathleen: Dík za upozornění! V mojí pekárně (Eta - Harmony) se těsto z kila mouky zpracovat dá, i když to asi výrobce nedoporučuje, ale nesmí se to pak nechat v té pekárně kynout, to by bylo těsto nalepené i na skle:-D (vím, o čem mluvím, to těsto bylo na knedlíky ;-):-D:-D:-D). Ale raději to v receptu přepíšu. :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zizala: moc fajn, žes přidala fotku :yes: recept je dobrý (a dobře popsaný), kdysi pradávno jsem něco velice podobného také pekla. S fotkou bude víc vidět.

    MamlajdaD: :-) možná by bylo dobré k té poznámce o těstě v domácí pekárně dopsat, že do pekárny patří poloviční množství (nebo v ní uhněteš celé kilo mouky + další suroviny?)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    MamlajdaD: Není zač, recept je opravdu fajn. Díky bramborám se těsto nedrobí, takže z chlebů kynutých droždím je to určitě jeden z nejlepších, které jsem kdy pekla. Fenykl je tam příjemný, naši ho kdysi taky dávali.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zizala: Proč bych takovou pěknou fotku mazala? :-O;-):-8 Já až se naučím vkládat fotky, tak asi nebudou zdaleka tak zdařilé. Už i proto, že zatím fotím jen mobilem. :-) A ještě jednou dík!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zizala: opravdu moc děkuji za vyzkoušení:-K:-D a moc si toho vážím. Z té fotky mám opravovou radost a děkuji na stotisíckrát!:-):-D;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Recept doporučuju. Chleba je dobrý:yes:, mouku jsem dala půl na půl špaldovou a pšeničnou chlebovou. Až budeš mít lepší fotku, tuhle vymaž. Dík za recept :-K
    Pro mne nový byl způsob kynutí a pečení, chleba většinou sázím na rozpálený plech nebo kámen. Ale funguje to dobře i takto :-8.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Aninka, mna to len zaujalo, ten postup. Pekny den.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Magdalenka: Ten postup je oravdu takový, jak je napsaáno v receptu. Mám to mnohokrát vyzkoušené, a funguje to bezvadně.;-):-8 Na mou duši. :-D A to pečení s tím potíráním také. Tenhle chlebík má tu moučnou spodní bílou kůrku a to je dobrota:-8;-), starší lidé si to asi pamatují, chleba s bílou kůrkou se i běžně prodával. Myslím, že tento předpis ani není vhodný pro pekárnu. Leda, že by se těsto vyndalo z pekárny hned po uhnětení, před tím, než začne kynout.:-) Jo a opravdu se to těsto nepropracovává po prvním anebo druhém vykynutí.:-8 Nechá se to - dobře propracované - jenom vykynout na plechu a šup s tím do trouby.:-D Na pečicím papíru se to také dá upéct, ale to chlebík nebude mít tu bílou kůrku. :-8 Já u tohoto receptu dodržuji i tu vrstvičku mouky pod chleba, zatím to každému moc chutnalo.:-8:-8;-) Moc zdravím :-K a děkuji za komentík:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tiez mam rada chlieb so zemiakom v ceste, je chutny aj na druhy den, nevysycha. Tym som vlastne zacinala kedysi a chlieb som skoro vobec nekupovala.
    Trochu ma zmiatlo to kysnutie na pomucenom plechu.:-8 Nechavam kysnut v pracovnej mise, prepracujem po vykysnuti a az potom formujem chlieb, alebo zas dam do pomucenej formy (nemam osatku), zas necham kysnut a az potom z formy cesto na plech, peciaci papier.
    Vona cerstveho chleba je vona domova.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    JanaDorazinová: Díky za komentík. ;-):-8 Já tenhle chleba ještě čas od času dělám, i když v pekárně peču i tmavé chleby. Každý chleba upečený v troubě je lepší, než ten z pekárny.:-) O tento chleba upečený přesně podle receptu se kdysi dávno (před více než 35 roky) prali se synem spolužáci na intru včetně vychovatele:-D:-D:-D Tak jsem ten asi zapomenutý receptík poslala zase do světa ;-) Oni tu vláčnost dělají právě ty brambory, to máš pravdu, že jsou takové chlebíky nejlepší. :yes:;-) Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Chleby s bramborami byly zatím ty nejlepší, které jsem pekla ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: jak upéct poloviční chléb v domácí pekárně výborné recepty na domácí chleba predpis na domaci chleba

Zapomněl/a jsem heslo