Líčka se staročeskou celerovou omáčkou

yanull Kuchařka: yanull

Vepřové maso 0 názorů

Suroviny

3 ks vepřových líček
1 celer 750 g brutto
1 cibule
slanina nebo špek
plátek másla pod maso
plátek másla na přepuštění
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
snítka čerstvého tymiánu nebo špetka sušeného
citronová nebo limetková šťáva
špetka muškátového květu
1 smetana ke šlehání 33%
1 smetana na vaření 12%
hladká mouka na zahuštění omáčky
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem nebo aspoň večer vepřová líčka omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Poté je z obou stran potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme v uzavřené nádobě do druhého dne odležet.

  2. V den přípravy je osolíme, jemně posypeme mletým pepřem. V pánvi necháme na másle rozškvařit slaninu a líčka na ní zprudka opečeme, aby se zatáhla. Ještě předtím na kostky nakrájíme opracovaný celer. Jakmile jsou líčka osmahlá, na této pánvi začneme opékat celer do zlatavé barvy a po chvíli k němu přidáme ještě drobně nakrájenou cibuli.
    Cibuli až po celeru, protože zejména čerstvá cibule pouští šťávu a to při restování není žádoucí. Do základu vložíme bobkový list, tymián, nové koření, opečená líčka. Zalijme vodou do 1/3 a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podlití hlídáme, popř. přiléváme tekutinu. Hned po tomto úkonu v misce rozmícháme mouku s hladkou vodou na zahuštění, záměrně neuvádím množství, protože záleží na množství celeru, který bude tvořit základ omáčky. já jsem dala cca 4 PL. Mouka po dobu přípravy masa pěkně nabobtná a zkrátíme tak dobu jejího povaření.

  3. Když je maso způli hotové, vše přendáme z pánve do pekáčku s poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme dopéci do vyhřáté trouby. Pečením se udělá po stranách pekáčku výpeček, který pak vařečkou seškrábneme. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho teplé.
    Odstraníme koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dolijeme vodou, zahustíme a povaříme. Nakonec vmícháme obě smetany. Aby se omáčka nesrazila, dáme obě do misky a zalijeme je horkou omáčkou a vše pak vrátíme zpět. Dala jsem obě smetany z důvodu, že jsem vařila pro více lidí, jinak stačí pouze ta ke šlehání. V případě potřeby osolíme, přidáme špetku muškátového květu a trochu citronové šťávy. Nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla. Přílohou může být jakýkoli druh knedlíků.

Poznámka

Tuto omáčku lze udělat i v pomalém hrnci nebo papiňáku, maso by šlo péci v troubě i bez předchozího dušení. Mně se tento kombinovaný způsob přípravy osvědčil. Podušením zkrátíme dobu pečení a trouba se postará o dobrý výpek. Omáčky vařím různé, hlavně, když se ochladí, ale této celerové dává rodina přednost před svíčkovou. Omáčka je velmi jemná a celer jí dodá potřebný šmrnc. O tom, že je celer zdravý netřeba mít pochyb : https://www.magazinzdravi.cz/celer-pri-dne-a-revma...

Má i další prospěšné účinky, jeleni jsou nyní v říji a tak děvčata budou vědět, kam mířím :-)

Pokud chcete strávníky rozmazlit, lze omáčku posypat lehce na másle opraženými mandlemi, které nejprve spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.. Já jsem je nedávala kvůli malým vnukům, ale je to taková třešnička na dortu, pokud chcete, vyzkoušejte.

Zdroj: tento recept jsem si před dvaceti roky odněkud opsala, možná, že z časopisu Vlasta, ale za to neručím.

Budu ráda, pokud vám také bude chutnat. Starší vnouček u mne dnes obědval a ještě chtěl přidat :-)

Obrázky nejsou kvalitní, foceno mobilem při pošmourném dni.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 41 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Líčka se staročeskou celerovou omáčkou

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo