

Moje falešná svíčková
Suroviny
- 1,5 kg vepřové plece
- bránice na zabalení masa
- sůl, pepř
- česnek, olej
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- 2 větší cibule
- 2 větší mrkve
- 2 větší petržele
- kousek celeru
- limetka
- 0,5 l smetany
- hl.mouka
Postup přípravy receptu
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem dle chuti, zabalíme do bránice a necháme do druhého dne odležet.
Na oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájenou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř, orestujeme, vložíme maso, opečeme ho a podlijeme vodou. Přidáme kousek limetky bez kůry, přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě na 190 cca 1,5 hodiny, až je maso zcela měkké.
Vyjmeme maso, zeleninu propasírujeme (je barbarství na svíčkovou používat mixer). Zalijeme smetanou, provaříme, popřípadě zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě. Dochutíme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Moje falešná svíčková
-
srettka: souhlas
-
No, každej to halt vaří po svým
-
"Moje falešná svíčková"
Předpokládám, že všichni víme wcg a že jde především o svíčkovou omáčku, že
Můžeme si hrát se slovy, ale spíše by se domluvili stavitelé babylonské věže, že
Třeba u nás bychom Srnčímu na smetaně nikdy neřekli Srnčí svíčková, že
Totéž (u nás doma) platí o Svíčkové z králíka, nutrie či kura, že
Falešná svíčková je maso, které tuři nosí na zadnici, žeale tady si může každý nazvat rcp dle libosti, byť je maso z prasete, že
Nejen v pohostinství je běžně k mání Vepřová svíčková, Sekaná svíčková a nikdo se nad tím nepozastavuje, že
No, Svíčkovou z pravé svíčkové jsem jedl kdysi na svatbě... Fakt je ten, že jsem si ji opravdu vychutnal až od okamžiku kdy se ke mně doneslo, že krmě je opravdu z pravé svíčkové, pak už jsem ten rozdíl poznal...
***
magdalenka:
https://www.google.com/search?q=vep%C5%99ov%C3%A1+... -
Eja57: branica???
-
Ale dávám harleyářovi bodík, i ta bránice se mi tam líbí a je to recept od babičky...
-
Díky za komentáře,to že je to z vepřového,proto sd to jmenuje falešná svíčková.A pokud si dá člověk svíčkovou v restauraci tak je to hovezi zadní.S pravé svíčkové se svíčková nevaří.
-
maris:
přesně tam směřuji...já osobně když chci opravdu uctít hosty, tak dělám SVÍČKOVOU ze SRNČÍHO...takže asi nedělám svíčkovou, ale to Ty vlastně taky ne, když neděláš ze svíčkové
neee, moderátorky nás asi brzo roztrhnou, ale je to tak trochu slovíčkaření - ano, souhlasím, název "vepřová plec na zelenině na způsob svíčkové" jak tu vykukuje je
-
Eja57:
je mi jasný, kam směřuješ, ne, ze svíčkové ne, při její ceně by mně to snad ani nechutnalo
, ale z hovězího.
-
maris: a děláš svíčkovou ze svíčkové
-
Eja57: každý to vidí asi jinak.
Pro mě je svíčková omáčka jen s hovězím masem, všechno ostatní je pro mě " smetanová omáčka", " na smetaně" apod.
. Kdybych si v restauraci objednala svíčkovou a přinesli mi omáčku s vepřovým, tak jim to vrátím
-
R.Rose: Dovolila bych si nesouhlasit
Svíčková je přesně řeznicky definovaný kus masa ( a má ji i prasátko - vepřová panenka). Svíčková OMÁČKA je zase dost přesně s malými odchylkami definována gastronomicky. A podle mne "svíčková" je o té omáčce - a nemusí být z hovězí svíčkové ( dokonce si myslím, že vůbec nejlepší svíčková je ze srnčího....)
-
jardaharley: osobně vidím vepřové maso na svíčkovou jako větší "průšvih" než mixér
-
Česnekem jen potřít, a navíc je to vepřové maso,to se k tomu hodí,tenhle recept mam od babičky.A babičky to umí
-
Protože správná svíčkova se pasíruje.
-
bohynovka:
No, před momentem jsem paní casinové říkal, že jeden tady dává do svíčkové česnek...
Odpověď byla: "Já taky!"