Moje falešná svíčková

jarda8012 Kuchař: jarda8012

Vepřové maso 17 názorů

Suroviny

1,5 kg vepřové plece
bránice na zabalení masa
sůl, pepř
česnek, olej
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
2 bobkové listy
2 větší cibule
2 větší mrkve
2 větší petržele
kousek celeru
limetka
0,5 l smetany
hl.mouka
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem dle chuti, zabalíme do bránice a necháme do druhého dne odležet.

  2. Na oleji osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nakrájenou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř, orestujeme, vložíme maso, opečeme ho a podlijeme vodou. Přidáme kousek limetky bez kůry, přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě na 190 cca 1,5 hodiny, až je maso zcela měkké.

  3. Vyjmeme maso, zeleninu propasírujeme (je barbarství na svíčkovou používat mixer). Zalijeme smetanou, provaříme, popřípadě zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě. Dochutíme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moje falešná svíčková

  • jarda8012 jarda8012(autor receptu)

    srettka: souhlas

    Odpovědět

  • srettka srettka

    No, každej to halt vaří po svým ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "Moje falešná svíčková"
    Předpokládám, že všichni víme wcg a že jde především o svíčkovou omáčku, že:-K
    Můžeme si hrát se slovy, ale spíše by se domluvili stavitelé babylonské věže, že :-D
    Třeba u nás bychom Srnčímu na smetaně nikdy neřekli Srnčí svíčková, že ;-)
    Totéž (u nás doma) platí o Svíčkové z králíka, nutrie či kura, že :-)
    Falešná svíčková je maso, které tuři nosí na zadnici, že :-8 ale tady si může každý nazvat rcp dle libosti, byť je maso z prasete, že :-(
    Nejen v pohostinství je běžně k mání Vepřová svíčková, Sekaná svíčková a nikdo se nad tím nepozastavuje, že
    No, Svíčkovou z pravé svíčkové jsem jedl kdysi na svatbě... Fakt je ten, že jsem si ji opravdu vychutnal až od okamžiku kdy se ke mně doneslo, že krmě je opravdu z pravé svíčkové, pak už jsem ten rozdíl poznal... ;-(:-D
    ***
    magdalenka:
    https://www.google.com/search?q=vep%C5%99ov%C3%A1+...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eja57: branica???

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Ale dávám harleyářovi bodík, i ta bránice se mi tam líbí a je to recept od babičky...

    Odpovědět

  • jarda8012 jarda8012(autor receptu)

    Díky za komentáře,to že je to z vepřového,proto sd to jmenuje falešná svíčková.A pokud si dá člověk svíčkovou v restauraci tak je to hovezi zadní.S pravé svíčkové se svíčková nevaří.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    maris: :-8:-K přesně tam směřuji...já osobně když chci opravdu uctít hosty, tak dělám SVÍČKOVOU ze SRNČÍHO...takže asi nedělám svíčkovou, ale to Ty vlastně taky ne, když neděláš ze svíčkové:-D neee, moderátorky nás asi brzo roztrhnou, ale je to tak trochu slovíčkaření - ano, souhlasím, název "vepřová plec na zelenině na způsob svíčkové" jak tu vykukuje je:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Eja57: :-D je mi jasný, kam směřuješ, ne, ze svíčkové ne, při její ceně by mně to snad ani nechutnalo :-D, ale z hovězího. ;-):-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    maris: a děláš svíčkovou ze svíčkové:-?;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Eja57: každý to vidí asi jinak. :-8 Pro mě je svíčková omáčka jen s hovězím masem, všechno ostatní je pro mě " smetanová omáčka", " na smetaně" apod.:-8. Kdybych si v restauraci objednala svíčkovou a přinesli mi omáčku s vepřovým, tak jim to vrátím:-D

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    R.Rose: Dovolila bych si nesouhlasit:-K Svíčková je přesně řeznicky definovaný kus masa ( a má ji i prasátko - vepřová panenka). Svíčková OMÁČKA je zase dost přesně s malými odchylkami definována gastronomicky. A podle mne "svíčková" je o té omáčce - a nemusí být z hovězí svíčkové ( dokonce si myslím, že vůbec nejlepší svíčková je ze srnčího....)

    Odpovědět

  • R.Rose R.Rose

    jardaharley: osobně vidím vepřové maso na svíčkovou jako větší "průšvih" než mixér ;-)

    Odpovědět

  • jarda8012 jarda8012(autor receptu)

    Česnekem jen potřít, a navíc je to vepřové maso,to se k tomu hodí,tenhle recept mam od babičky.A babičky to umí:-)

    Odpovědět

  • jarda8012 jarda8012(autor receptu)

    Protože správná svíčkova se pasíruje.

    Odpovědět

  • casino casino

    bohynovka:
    No, před momentem jsem paní casinové říkal, že jeden tady dává do svíčkové česnek...
    Odpověď byla: "Já taky!" :-8

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: králík na falešné svíčkové falešná svíčková v branici alternativa falešná svíčková

Zapomněl/a jsem heslo