Hovězí roláda podle babči

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: cca 35-40 min. + pečení Hovězí maso 0 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího masa na roládu
sůl a pepř
několik plátků slaniny
1 cibule
máslo nebo jiný tuk na pekáč
Náplň:
200-300 g mletého vepřového masa (ale může být i míchané)
1 vajíčko
lžíce mleté sladké papriky (milovníci ostřejších jídel si přidají i pálivou podle chuti)
2 lžičky klobásového koření
1 stroužek česneku (i více)
případně sůl podle potřeby
mohou být i kostičky uzené nebo anglické slaniny
půlka housky nebo 1 rohlík (namočený ve vodě či smetaně)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme náplň: smícháme mleté maso, vajíčko, sladkou papriku, klobásové koření, utřený stroužek česneku (i víc, podle chuti, dala jsem 3 české), osolíme a vše spojíme. V případě potřeby zahustíme trochou mouky nebo strouhanky. Kdo má rád, přidá i nadrobno nakrájený dobře vyuzený špek nebo angl. slaninu, případně trochu prorostlé uzené maso, udělá to v náplni pěknou mozaiku. Také není špatné umlít s masem i jednu klobásu výrazné chuti.

  2. Roláda s touto náplní má vypadat jako „velká klobása či šiška salámu“, kde hovězí maso zastupuje povrch – slupku klobásy (nebo salámu). Dobře chutná, když se do náplně přidá půlka housky namočená ve vývaru nebo v mléce či smetaně, chuť náplně se tak zjemní.

  3. Hovězí plát dobře naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe ho proužky jemně krájené slaniny, aby maso nebylo suché. Pak prostředkem plátu navršíme připravenou mletou směs a plát masa kolem toho zabalíme tak, aby tvořil "salámovou nebo klobásovou slupku". Rolku ovážeme kuchyňským provázkem.

  4. Na pekáči na kousku másla nebo sádla osmahneme cibuli do zlatova, přidáme a opečeme roládu ze všech stran, podlijeme vodou (nebo vývarem) a pečeme v troubě za stálého polévání a podlévání doměkka při nižší teplotě a pod poklicí (alobalem), aby se hovězí maso nevysušilo. Já to dělám tak, že troubu zapnu na 200º C asi na 10 minut, aby se obsah pekáče rychleji prohřál, pak teplotu snížím na 150º C a za občasného polévání výpekem a otáčení rolády peču do změknutí. Šťávu odvaříme, výpek zasypeme lžící mouky, zasmahneme a podlijeme vodou nebo vývarem (stačí z kostí) a provaříme. Pokud je třeba, tak dochutíme.

  5. Pokud náplň nespotřebujeme do rolky, uděláme z ní menší koule nebo válečky a v půlce pečení přidáme do pekáče k roládě.

  6. Podáváme s rýží, bramborem nebo i s knedlíkem, hodí se i br. knedlík se špenátem, prostě každý si dá to, co má rád. Zbude-li jídlo i na druhý den, můžeme chuť omáčky obměnit přidáním např. stroužku prolisovaného česneku, nebo 1–2 nakládanými a na kostičky pokrájenými okurčičkami nebo také můžeme přidat do šťávy trochu smetany apod., podle chuti a fantazie.

Poznámka

Recept je dost podrobně rozepsaný, takže vypadá složitě, ale je jednoduchý, je to jen jinak ochucené mleté maso, zabalené do plátu hovězího a zavázané. Méně zkušené kuchařky by se měly věnovat hlavně podlévání, polévání a otáčení rolády a důslednému pečení pod poklicí nebo zakrytí alobalem, aby maso nebylo vysušené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Hovězí roláda podle babči

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: hovezi rolada recepty jak upéct hovězí roláda recept na hovězí rolády hovězí rolada hovězí roláda na smetaně

Zapomněl/a jsem heslo