Nové brambory se špenátem

Lenunka Kuchařka: Lenunka

Bramborová jídla 12 názorů

Suroviny

1 kg nových brambor
1 balení listového špenátu (500 g)
2 stroužky česneku
1 velká cibule
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
sůl
pepř
libeček a kmín do brambor
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory opereme a dáme vařit do studené vody. Když začne voda vřít, slijeme ji , napustíme novou, osolíme, okmínujeme, přidáme libeček a vaříme do měkka.

  2. Mezitím, co se vaří brambory, připravíme špenát. Na pánev nalijeme olej, přidáme lžíci másla, nakrájenou cibulku a restujeme. Přidáme nasekaný česnek a necháme rozvonět. Potom vložíme do pánve špenát a podusíme, dokud se neodpaří tekutina (já měla mražený, pokud někdo použije listový, podlila bych ho deci smetany nebo vody).

  3. Špenát vypneme, vmícháme druhou lžíci másla a necháme rozpustit, špenát se stane krémovým. Osolíme a opepříme.

  4. Brambory smícháme se špenátem a polijeme máslem.

Poznámka

Já podávala k pečené kachničce na kmínu:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 74 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nové brambory se špenátem

  • yanull yanull(moderátorka)

    zizala: Přesně tak :yes:. Ještě když vidím v některých pořadech o vaření, jak silné z brambor okrajují soutěžící slupky, tak se nestačím divit. Stačí ukrojit asi 1 cm silný plátek, dát ho proti světlu a hned vidíme, o co se ochuzujeme, že to nejlepší jde do koše, v lepším případě do kompostu.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nové brambory se vaří co nejšetrněji, protože obsahují hodně vitaminu C. Takže se vkládají do vroucí vody nebo se vaří nad párou, nejlépe ve slupce (protože právě pod ní je toho vitaminu nejvíc) a vaří se jen nezbytně nutnou dobu. Solanin obsahují maximálně ty zelené, ale nepředpokládám, že by někdo inteligentní takové brambory vařil. ;-)
    Dokonce se voda scezená z nových brambor používá na polévky, protože obsahuje část vitaminu a mnohé minerály.

    Autorkou uváděný postup na vaření brambor se doporučuje právě u brambor STARÝCH, nikoli nových.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Lenunka:i Opravdu tu nechci vyvolávat další polemiky, ohledně vaření brambor, reagovala jsem jen na tuto větu:
    Pokud bych vařila brambory na kaši, zaliji klidně horkou:-) To je vše, každá z nás si je budeme vařit po svém, mně jen přišlo vylívání vody v tomto případě zbytečné. ;-):-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    yanull: vidím, že jste v supermarketu jako doma, já si pěstuji své vlastní brambory, tak se neřídím informacemi na pytlíku.
    A nechápu moc Váš příspěvek, žádnou kaši jsem nevařila, pouze jsem na Váš návrh se zalitím brambor horkou vodou reagovala tak, že si to dovedu představit u kaše, ne že to dělám.:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Lenunka: Nevím, zda na bramborovou kaši stačí zalít brambory horkou vodou. Pokud bych měla brambory varného typu A, tak z nich kaši sice udělám, ale nebude dobrá. Proto rozlišuji ještě varné typy A-salátové, B- přílohové, C- na knedlíky a bramborové kaše. Stejně jako Terezka se solaninu neobávám, dávám však pozor, aby hlízy nebyly zelené.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    tejaja: já takýýý,ani maso bych nemusela mít,brambůrky osolené,máslíčko,když by byla pažitka joj to je dobrota,i takto to zkusím,já to miluju;-):yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    tejaja: no ty malinké jsou nejlepší:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ja milujem skoré zemiačky v šupke, také malilinaté, do priemeru 3 cm, kupujem ich od jedného pána. :-D Ja som rada, že ich mám, on je rád, že sa ich zbaví, každý chce len veľké. Používam ich na šaláty, do polievky, alebo len tak s mliekom. ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    tejaja: máte pravdu, ve starých bramborách na jaře je ho o hodně víc, zvlášť v klíčkách, které je potřeba odstranit. Ale i u nových je právě v té tenké slupce, tak já radši slévám, ale kdo nechce, nemusí, nebude ho tam nebezpečné množství ;-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Solanínu je viac v starých zemiakoch na jar, nie v nových. Ale jeho množstvo je také, že pri obvyklej konzumácii zemiakov žiadna otrava nehrozí.;-)
    Inak recept sa mi páči, ujkasám si ho. ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    yanull: je to proto, že ve slupkách nových brambor je hodně solaninu, takže první vodu slévám. Jinak vždy brambory zalévám studenou vodou, když chci, aby se nerozvařily, protože struktura brambor se při teplotách okolo 60 °C zpevňuje. Pokud bych vařila brambory na kaši, zaliji klidně horkou:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dovolím se zeptat, proč vylít vodu z brambor, když začne vařit a dát novou? Myslím si, že je to zbytečné, protože se doba vaření prodlužuje a navíc se připravíme o vitamíny. Já pečlivě omyté brambory ve slupce nebo oškrábané zalívám horkou vodou z konvice, aby se doba varu co nejvíce zkrátila a urychlí se to ještě tím, že do vody přidám lžičku másla. Množství vody dávám jen nezbytně nutné, zbývající brambory nad ní se vaří v páře Nechci tento postup nikomu vnucovat, ale mně se osvědčil a nové brambory netřeba ani dlouho vařit. ;-)

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: brambory se spenatem jak se vaří špenát špenátové brambory jak vařit nové brambory nové brambory ve slupce jak dlouho se vaří brambory vaření nových brambor jak dlouho varit nove brambory postup vaření brambor aby se brambory nerozvařily nové brambory recept na špenátové brambory jak dlouho se vari nove brambory nové brambory vařit ve slupce nové brambory vařené ve slupce nove brambory vaření špenát brambory recept recept na brambory se špenátem jak dlouho vařit špenát vaření nových brambor ve sluoce