Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 039 kJ / 487 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,63 g |
Tuky | 26,89 g |
Vláknina | 21,10 g |
Cholesterol | 21 mg |
Sodík | 4,49 g |
Sůl | 11,20 g |
Sacharidy | 41,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kuře posolíme a pokmínujeme výrazněji, než jsme zvyklí, vložíme do pekáče, podlijeme 1 dl vody a přikryté dáme péct do rozehřáté trouby. Asi po 25 minutách kuře odkryjeme a zjistíme, že se nafouklo. To je správná chvíle přelít kuře 4 dl černého piva a dále péci odkryté za častého přelévání výpekem. Dopečeme, do výpeku dáme rozpustit zarovnanou polévkovou lžíci rostlinného másla. Kůrka kuřete je krásně zlatohnědá a celým domem se šíří vůně pečené husy. Během pečení připravíme zelí (buď červené, nebo bílé, já doporučuji obojí), bramborový nebo houskový knedlík a hostina může začít.
Jedinou změnu jsem udělala v tom, že jsem na závěr použila klasické máslo a kuře během pečení jednou otočila prsíčky dolů a nakonec dopékala opět otočené kuře prsíčky nahoru. Krok 2: Moje dušené kysané zelí:
Ze zelí odstraníme šťávu, ale nevyléváme ji! (Ze sáčku kupovaného zelí ustřihnu růžek a zelnou vodu sliji do hrnečku a sáček ještě vymačkám.) Vymačkané zelí pak překrájím. Na sádle (oleji) rozpustíme špek, kterého nemusí být moc, je tam hlavně pro vůni. Na horký tuk dáme osmahnout cibulku, stačí do sklovita. Přidám zelí, podliji trochu vodou a okmínuji. Nechám přejít varem a ochutnám, co zelí potřebuje – podle toho dochucuji cukrem a špetkou soli. Pokud je potřeba, okyselím slitou zelnou vodou nebo i octem. (Když mi zbyde zelná voda, malinko ji zředím vodou a vypiji, je to hodně zdravé.) Zelí dusím pod pokličkou doměkka, hlídám, aby se nepřipálilo – podle potřeby podlévám. Nakonec nastrouhám na jemných slzičkách neoloupané jablko, přidám k vydušenému zelí a tím ho zahustím. Zelí tak získá ještě lepší chuť a vůni. Krok 3: Knedlík jsem tentokrát koupila, takže recept nepřidávám, ale na bramborové i houskové knedlíky je tu receptů víc než dost, každý si vybere.
Jedinou změnu jsem udělala v tom, že jsem na závěr použila klasické máslo a kuře během pečení jednou otočila prsíčky dolů a nakonec dopékala opět otočené kuře prsíčky nahoru. Krok 2: Moje dušené kysané zelí:
Ze zelí odstraníme šťávu, ale nevyléváme ji! (Ze sáčku kupovaného zelí ustřihnu růžek a zelnou vodu sliji do hrnečku a sáček ještě vymačkám.) Vymačkané zelí pak překrájím. Na sádle (oleji) rozpustíme špek, kterého nemusí být moc, je tam hlavně pro vůni. Na horký tuk dáme osmahnout cibulku, stačí do sklovita. Přidám zelí, podliji trochu vodou a okmínuji. Nechám přejít varem a ochutnám, co zelí potřebuje – podle toho dochucuji cukrem a špetkou soli. Pokud je potřeba, okyselím slitou zelnou vodou nebo i octem. (Když mi zbyde zelná voda, malinko ji zředím vodou a vypiji, je to hodně zdravé.) Zelí dusím pod pokličkou doměkka, hlídám, aby se nepřipálilo – podle potřeby podlévám. Nakonec nastrouhám na jemných slzičkách neoloupané jablko, přidám k vydušenému zelí a tím ho zahustím. Zelí tak získá ještě lepší chuť a vůni. Krok 3: Knedlík jsem tentokrát koupila, takže recept nepřidávám, ale na bramborové i houskové knedlíky je tu receptů víc než dost, každý si vybere.
Zveřejněno 3. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kuřohus - kuře jako husa podle Petra Novotného
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N4MK
Moje poznámka
Kuřohus - kuře jako husa podle Petra Novotného
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N4MK
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 18 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 20 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 5 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 5 hodinami
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 6 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 8 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 9 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 10 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 10 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 11 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 12 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 12 hodinami
Tématické fráze:
kuřehus,
kuře na černém pivu novotný,
recepty petra novotného,
kuře pečené jako husa
Suroviny:
kuře,
sůl,
kmín celý,
pivo černé,
máslo rostlinné,
zelí kysané,
sádlo,
špek uzený,
cibule,
kmín drcený,
ocet,
jablko
Komentáře (1)