Kuřohus - kuře jako husa podle Petra Novotného

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: 10 minut + peční (vice než hodina) 4 porce Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

Na kuře:
1 pěkně boubelaté vykuchané kuře
sůl
kmín
láhev černého piva libovolné značky
rostlinné máslo (dávám obyčejné máslo)
Na zelí:
500 g kysaného zelí
lžíce sádla nebo oleje
30 g uzeného špeku
1 střední cibule
drcený kmín
cukr, případně i sůl a ocet podle potřeby
1 středně velké jablko
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuře posolíme a pokmínujeme výrazněji, než jsme zvyklí, vložíme do pekáče, podlijeme 1 dl vody a přikryté dáme péct do rozehřáté trouby. Asi po 25 minutách kuře odkryjeme a zjistíme, že se nafouklo. To je správná chvíle přelít kuře 4 dl černého piva a dále péci odkryté za častého přelévání výpekem. Dopečeme, do výpeku dáme rozpustit zarovnanou polévkovou lžíci rostlinného másla. Kůrka kuřete je krásně zlatohnědá a celým domem se šíří vůně pečené husy. Během pečení připravíme zelí (buď červené, nebo bílé, já doporučuji obojí), bramborový nebo houskový knedlík a hostina může začít.
    Jedinou změnu jsem udělala v tom, že jsem na závěr použila klasické máslo a kuře během pečení jednou otočila prsíčky dolů a nakonec dopékala opět otočené kuře prsíčky nahoru.

  2. Moje dušené kysané zelí:
    Ze zelí odstraníme šťávu, ale nevyléváme ji! (Ze sáčku kupovaného zelí ustřihnu růžek a zelnou vodu sliji do hrnečku a sáček ještě vymačkám.) Vymačkané zelí pak překrájím. Na sádle (oleji) rozpustíme špek, kterého nemusí být moc, je tam hlavně pro vůni. Na horký tuk dáme osmahnout cibulku, stačí do sklovita. Přidám zelí, podliji trochu vodou a okmínuji. Nechám přejít varem a ochutnám, co zelí potřebuje – podle toho dochucuji cukrem a špetkou soli. Pokud je potřeba, okyselím slitou zelnou vodou nebo i octem. (Když mi zbyde zelná voda, malinko ji zředím vodou a vypiji, je to hodně zdravé.) Zelí dusím pod pokličkou doměkka, hlídám, aby se nepřipálilo – podle potřeby podlévám. Nakonec nastrouhám na jemných slzičkách neoloupané jablko, přidám k vydušenému zelí a tím ho zahustím. Zelí tak získá ještě lepší chuť a vůni.

  3. Knedlík jsem tentokrát koupila, takže recept nepřidávám, ale na bramborové i houskové knedlíky je tu receptů víc než dost, každý si vybere.

Poznámka

Recept je podle staršího čísla časopisu Vlasta.

Konferenciér a bavič Petr Novotný recept publikoval ve své rádiové relaci na Frekvenci 1 s tímto doslovem: Tuto fantastickou věc mi doporučila Kateřina Kalendová, jejíž hlas i podobu znáte z televizního Receptáře. Když jsem si to udělal, úplně mi to vyrazilo dech. Opravdu hezky se to čte, ale představit si nedokážete, dokud to nezkusíte - je to gastronomické kouzlo, hodné světových mágů. Taky ohlas posluchačů Frekvence 1 mnohonásobně překonal běžný průměr a doufám, že u Kateřiny brzo zazvoním a vyžebrám ještě něco - je to opravdová gurmánka!

Dodávám, že měl pravdu!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kuřohus - kuře jako husa podle Petra Novotného

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo