Beránek biskupský
Krásně ozdobený barevný beránek, politý čokoládou, který udělá velikonoční radost nejenom dětem. Pokud vám těsto zbyde, můžete ho upotřebit ještě do malých formiček třeba na muffiny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 073 kJ / 3 603 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 68,73 g |
| Tuky | 197,84 g |
| Vláknina | 9,00 g |
| Cholesterol | 1,50 g |
| Sodík | 934 mg |
| Sůl | 2,66 g |
| Sacharidy | 371,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Předehřejeme troubu na 170 °C.
Krok 2: Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává. Krok 4: Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček. Krok 5: Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. (Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.) Krok 6: Po vytažení necháme beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém těstě se lépe roztírá. Krok 7: Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.
Ze čtyř bílků, poloviny cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Krok 3: Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbyde, když se špatně vmíchává. Krok 4: Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy.
Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3-4 muffiny nebo malý beránek, zajíček. Krok 5: Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. (Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut.) Krok 6: Po vytažení necháme beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, ihned potřeme řídkou marmeládou (rybízovou, višňovou), na teplém těstě se lépe roztírá. Krok 7: Vychladlého beránka polijeme polevou dle chuti nebo pocukrujeme.
Zveřejněno 12. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Beránek biskupský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E39g
Moje poznámka
Beránek biskupský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/E39g
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Jednohubky s krabí pomazánkou
Přidáno před 10 hodinami
Linecké perníkové koláčky s povidly a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Domácí skořicové sušenky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové na kmínu podle ČSN
Přidáno před 14 hodinami
Sachr cukroví
Přidáno před 15 hodinami
Zeleninová roláda se sýrem a šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Guláš uherského grófa
PavelSt před 23 minutami
Pizza šneky z listového těsta
LincolnRhyme před 6 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
MarcelaH. před 6 hodinami
Květákové placičky
Valis před 7 hodinami
Rajská omáčka od maminky
Viktorka :) před 8 hodinami
Pečené kuře
Kajkajak před 9 hodinami
Dušená rýže
Kajkajak před 9 hodinami
Gazpacho jak ho dělám já
Sahula před 11 hodinami
Gaspacho - vychlazená španělská polévka
Sahula před 11 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
rum,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
čokoláda,
ořechy sekané,
tuk,
mouka,
cukr moučkový,
marmeláda,
poleva čokoládová
Komentáře (5)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0