

Vepřová pečeně, libečková omáčka a jemné knedlíky z toustového chleba
Suroviny
- 1 kg vepřové pečeně
- 4 str. česneku
- lžíce sádla
- sůl
- drcený kmín
- Omáčka:
- 2 lžíce másla
- svazek jarní cibulky
- 2 str. česneku
- svazek libečku
- lžíce hladké mouky
- lžička kurkumy
- 200 ml mléka
- kostka zeleninového bujonu
- 250 ml smetany 33%
- výpek z masa
- sůl a pepř
- Knedlíky:
- 350 g toustového chleba
- 100 ml mléka
- lžíce rozpuštěného másla
- hrst nasekané petrželky
- 3 vejce (z bílků sníh)
- sůl
Postup přípravy receptu
Maso osolíme a posypeme trochou drceného kmínu, dáme do pekáčku, přidáme na větší kusy nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, sádlo. Přikryté upečeme doměkka, podle potřeby podlijeme vodou.
Omáčka:
Na másle orestujeme nakrájené jarní cibulky, česnek, a nakrájené stonky libečku. Přidáme mouku a opečeme, pak zalijeme mlékem a přidáme kostku bujonu a povaříme. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme kurkumu, sůl, pepř, smetanu, nasekané lístky libečku a výpek z masa.Knedlíky:
Toustový chléb nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, promícháme a necháme nasáknout. Přidáme nasekanou petrželku, sůl, žloutky, máslo a promícháme, nakonec vmícháme sníh. Z hmoty vytvarujeme kulaté knedlíky a vaříme je v páře 20 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová pečeně, libečková omáčka a jemné knedlíky z toustového chleba
-
Sice se to posunulo, ale dnes byla k obědu s pečeným masem. Naprosto luxusní !
Určitě jsem nedělala naposled.
-
Eja57: Já to dělám, taky ! Hned jak jsem si to od tebe přečetla, pod jiným receptem. Ne vždycky mi to funguje, ale to vychytám.
-
Tu libečkovou omáčku vyzkouším, moc se mi líbí.
-
Rom, možná pro méně zkušené aspoň přibližnou dobu pečení na 1 kg pečeně?
Je to maso, ze kterého mám i po letech respekt, "přetáhnout" pečeni není problém a pak to není ono...já ji vždycky po upečení utáhnu do dvojitého alobalu a nechám aspoň 15 minut "sednout"....