Vydatná zelná polévka

Suroviny

250 g čerstvého bílého zelí
250 g oloupaných brambor
150 g slaniny farmářské, anglické...
1 cibule
olej nebo sádlo
cca 3 stroužky česneku
1 rovná lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
80 - 100 g chleba bez kůrky
sůl
pepř mletý
drcený kmín dle chuti
majoránka nebo celerová nať dle chuti
cca 1 l vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce oleje nebo sádla osmažíme dosklovata drobně pokrájenou cibuli, přidáme slaninu pokrájenou na kostičky nebo nudličky a dosmažíme vše dozlatava. Přidáme jemně nasekaný česnek a papriku s protlakem, promícháme a už jen krátce osmažíme a rozvoníme.

  2. Přidáme na kousky natrhanou chlebovou střídku, zelí, brambory a vše zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou nebo natí dle chuti, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme do změknutí zelí a brambor, zároveň se v polévce rozvaří i chlebová střídka, která polévku dostatečně zahustí.

  3. Vývar přiléváme dle potřeby a požadované hustoty polévky, ke konci polévku ještě můžeme dochutit solí, pepřem, česnekem.

  4. Podáváme klidně jako hlavní chod, jelikož je dost sytá a zakusovat k ní můžeme například bramborové nebo škvarkové placky či čerstvé pečivo.

Poznámka od kuchařky

Jako obměnu můžeme místo slaniny použít uzené nebo mleté maso.

Komentáře k receptu Vydatná zelná polévka

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: zelna polevka zelnačka polévka recepty zelná polévka recept recepty polévky zelnačka polévky recepty recept zelná polévka recept polévka zelnačka polévka zelná zelná polévka ze sladkého zelí vydatná zelná polévka zelňačka recept zelná zelná polévka recept polévka zelnice zelnačka polévka recept polévky recept na zelnou polévku polevka recept recepty z čerstvého zelí zelna polevka s pohankou zelná polévka se škvarkama