Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panské párance (recept s příběhem)

Panské párance jsou jídlo pocházející ze Slovenska. Prostý pokrm, který připravovali tamní dřevorubci u ohně, vychází z natrhaného vařeného těsta, pečených brambor, brynzy a pro bohatější "panskou" verzi je přidaný kousek slaniny.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 70 min bez doby odležení těsta

110 min (40 min příprava + 70 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 4 porce

4-6 porcí

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 609 kJ /
1 819 kcal
Bílkoviny52,73 g
Tuky5,34 g
Vláknina24,24 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,22 g
Sůl8,00 g
Sacharidy380,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvedené suroviny na těsto odvážíme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Vodu přidáváme postupně dle savosti mouky. Můžeme použít robota na hrubé zamíchání a těsto dopracovat ručně na podložce či válu. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí lepit. Uložíme do krabičky, dáme do lednice a necháme do druhého dne odležet. Krok 2: Troubu s předstihem rozehřejeme na 200 °C. Brambory i se slupkou dobře omyjeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme doměkka asi 30-40 minut (dle velikosti). Krok 3: Během pečení začneme dělat párance. Těsto rozdělíme na menší části a postupně rozvalujeme na tenkou placku. Nepodsypáváme moukou. Těsto se trochu lepí, můžeme tedy použít arch pečicího papíru nebo tlustý igelit na vyvalování. Krok 4: Vyválené placky rukama roztáhneme. Těsto by se mělo začít trhat na nepravidelné dlouhé nudle. Můžeme si také pomoci radýlkem. Z celého těsta takto utvoříme "nudle", párance. Krok 5: V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody a těsto po částech uvaříme. Každou várku vaříme asi 2-4 minuty, dokud "nudle" nevyplavou. Poté je vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme do termomísy nebo nahřátého pekáčku. Uchováváme v teple. Krok 6: Česnek oloupeme a nasekáme na plátky nebo nadrobno. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme trochu sádla a cibuli osmažíme dozlatova. Přidáme kmín a česnek, který necháme rozvonět. Krok 7: Slaninu nakrájíme na kostičky. Na druhé pánvi ji orestujeme na kousku másla nebo sádla. Pokud je slanina hodně tučná, můžeme ji uškvařit bez přidaného tuku. Krok 8: Upečené brambory dáme do velké misky, hrnce nebo pánve a rozmačkáme šťouchadlem. Osolíme a polijeme rozpuštěným máslem. Přidáme uvařené párance a zalijeme je osmaženou cibulí s česnekem. Krok 9: Navrch rozdrobíme brynzu a posypeme uškvařenou slaninou a nasekanou cibulovou natí. Ihned podáváme.

TIP: Slovenský prívarok: Levné jídlo pro celou rodinu

Zveřejněno 11. 7. 2020

Poznámka autorky yanull

Recept jsem viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě.

Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit hotovými nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť.

Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně.

Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Panské párance (recept s příběhem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3EE

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Panské párance (recept s příběhem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W3EE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

magdalenka: Paní má roky praxe, na ni nemám, já jsem přemýšlela, že mám lis na těsto, s několika nástavci, příště to zkusím s nimi "pretlačit". Zde jde hlavně o celkovou chuť a ta byla výborná, tomu jsem ráda. :yes:

yanull: pani vo videu robí dlhé pásy, jednoduchšie je vyvaľkať menši podlhovasté kúsky a tie "párať". Je to piplačka, ale ak človek pochytí správny grif, ide to.

magdalenka: Budu muset vyjet na školení v párání a šúlaní na Slovensko ;-) To, co jsem psala v receptu, jsem čerpala z internetu, ale věřím, že Ty znáš historii lépe :-K

Párance sú typickým jedlom pre Pukanec, ktorý leží v levickom okrese - nie je to východné Slovensko, leží medzi Levicami a Banskou Štiavnicou. (Tiež pochádzam z tých končín.) Cesto sa dá dobre "párať", len musíš načať tú placku v strede, nie na kraji, keď budem robiť, nafotím. Tú pani v TV súťaž som videla, varila ich s pečenými rozpučenými zemiakmi a tvarohom, maslom (slaninou) - práve to je typické pre Pukanec. Dnes na jarmokoch ich dostať na viac spôsobov, aj na sladko. Nemusia stáť cez noc, ale dobre odležané sa párajú lepšie.
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.

Eja57: Ráda, ale už je opravdu jen trocha, ovšem pro tak vzácnou návštěvu udělám čerstvé ;-):-K

:-O schovej mi trochu....už jeduuuuu
:yes::-K

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, voda, brambory rané, slanina, cibule, česnek, brynza, kmín celý, cibule lahůdková, máslo, sádlo

Přidat fotografie receptu