Medová panenka

Lenka Škulinová Kuchařka: Lenka Škulinová

Doba přípravy: cca 40 minut + příprava 2-3 porce Vepřové maso 0 názorů

Suroviny

1 vepřová panenka 
slunečnicový olej
mořská sůl
2 PL medu
3 kávové lžičky Dijon hořčice
2 kávové lžičky Maggi
cca 50 ml vývaru
6 menších brambor - neoloupaných
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Panenku zbavíme povrchových blanek, které by při pečení ztuhly, kroutily se a nebyly by stejně jedlé. Předehřejeme troubu na 220°C.

  2. Maso pouze osolíme a na povrchu jemně potřeme olejem. Brambory omyjeme, nakrájíme ve slupce na čtvrtinky a dáme na plech, osolíme.

  3. Mezi brambory uděláme volné místo, kam položíme panenku a vše vložíme do horké trouby. Necháme bez dozoru péct asi 25 minut.

  4. V misce smícháme med, hořčici a Maggi a poté důkladně potřeme horní stranu panenky  (trošičku směsi si ponecháme) a necháme dalších 10-15 minut dopéct podle toho, jak moc chceme mít maso propečené. 

  5. Během dopékaní v malém kastrůlku ohřejeme pár lžic vývaru, do kterého přidáme zbytek kořenící směsi a vytvoříme jakousi šťávičku na zalití panenky na talíři. 

  6. Po upečení maso vyndáme z trouby a necháme ještě tak pět minut odpočinout, nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Panenku jsem servírovala s brambory z pekáčku, ale je možné k nim dát třeba jenom salát např. z mého receptu Salát s mrkvičkou, viz Poznámka.  

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Medová panenka

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo