Fenyklová omáčka s houbovými knedlíčky a hovězím masem

Omáčky Doba přípravy: 40 minut 5 názorů

Omáčky Doba přípravy: 40 minut 5 názorů

Suroviny 3 porce

3 porce uvařeného hovězího masa
2 fenyklové bulvy
50 g másla přepuštěného, nebo s1 lžičkou oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
1 brambora
300 ml vývaru
200 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžíce mandlí, nasucho opražené
Na knedlíčky:
4 rohlíky den staré
hrstička hub ( v nouzi sušené předem namočené)
3 vejce
100 ml mléka
sůl
pepř
2 lžíce nasekaných bylinek
1 lžíce másla
2-3 hrsti strouhanky, dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Fenykl, cibuli, bramboru a česnek očistíme. Z fenyklu odstraníme tvrdé výhony a střed a bulvy nakrájíme najemno, stejně nakrájíme i cibuli a bramboru. V hrnci nebo hluboké pánvi rozpustíme máslo a fenykl i cibuli orestujeme. Podlijeme asi 100 ml vody, přidáme bramboru a necháme dusit. Po částech přiléváme vývar a dusíme do změknutí. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a rozmixujeme. Přivedeme znovu k varu, zalijeme smetanou, dle chuti dosolíme a odstavíme.

  2. Zároveň připravíme knedlíčky. Povaříme a scedíme drobně nakrájené houby. Lze použít mražené, předem povařené. Do misky nakrájíme na kostičky rohlíky, zvlhčíme je mlékem s rozšlehanými žloutky, přidáme mírně sůl, pepř, bylinky (petrželka, pažitka), houby a prohněteme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a lehce přimícháme ke směsi v misce. Podle potřeby zahustíme po částech strouhankou tak, aby šly dělat kuličky (12 kuliček o průměru 4,5- 5 cm). Ty vkládáme do vroucí, osolené vody a vaříme 8-10 minut.

  3. Knedlíčky podáváme spolu s plátky masa s omáčkou posypanou mandlemi. Chutná je i verze bez masa.

Komentáře k receptu Fenyklová omáčka s houbovými knedlíčky a hovězím masem

  • Marie Svarcova Marie Svarcova(autorka receptu)

    mika59: :-)dík za poučný komentář :-K hezký den

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova(autorka receptu)

    Eja57: :-) děkuji za komentáře (myslím, že i pravopis ovládám :-) ), fenykl také miluji syrový do salátů i tepelně upravený <3 Přeji hezký den :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    mika59: jo:yes: nerada plevelím pod receptem, ale někdy mi to nedá...

    Aaale - by mi chutnalo, výborný recept, i pro nejedlíky fenyklu doporučuji, v tepelné úpravě je jinde....

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Eja57: Obě varianty jsou gramaticky správné. V českém jazyce se řadí brambor do rodu mužského a brambora do rodu ženského. Lze tedy používat obě varianty, ale je důležité správné skloňování. Brambora se skloňuje podle vzoru žena, kdežto brambor podle mužského vzoru hrad......:-). to né já ale Wiki..Jak je krásná čeština..;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    By mi chutnalo:yes: :-K
    Pobavila mne brambora...ale je to pravopisně správně, prostě TA brambora...jak se běžně používá množné číslo tj. brambory tak to nějak evokuje jednotné brambor...nene, je to holka, brambora....

    Odpovědět