Netradiční zelí se slaninou a citronovou šťávou

Přílohy Doba přípravy: 35 minut 0 názorů

Přílohy Doba přípravy: 35 minut 0 názorů

Suroviny 10 i více

2 kg bílého zelí
sůl podle potřeby
50 g slaniny
1 cibule jako pěst
4 lžíce cukru
šťáva z jednoho citronu
ocet podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do rozpáleného kastrolu. Jak začne zlátnout, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne chytat barvu, přidáme cukr a mícháme, až se cukr zbarví do světle hněda. Zalijeme šťávou z citronu, lžící octa a počkáme, až přestane vařit.

  2. Potom vložíme jemně nakrájené zelí, osolíme a orestujeme do světle hněda. Nakonec přikryjeme netradičně poklicí a počkáme, až pustí vodu. Zelí necháme asi 20 minut dusit ve vlastní šťávě. Ochutnáme, případně doladíme chuť podle svého zvyku. Pokud se zdá zelí tvrdé, můžete ho podlít trochou vody a dusit do změknutí. Já to nedělám, zelí je pak jako kaše. Kdo má rád, může zahustit trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě. K tomu pečená krkovička s česnekem a cibulí a houskové knedlíky z hladké mouky.

Poznámka od kuchařky

Octu dávám minimálně.

Komentáře k receptu Netradiční zelí se slaninou a citronovou šťávou

K receptu nejsou žádné komentáře.