

Netradiční zelí se slaninou a citronovou šťávou
Suroviny 10 i více
- 2 kg bílého zelí
- sůl podle potřeby
- 50 g slaniny
- 1 cibule jako pěst
- 4 lžíce cukru
- šťáva z jednoho citronu
- ocet podle chuti
Postup přípravy receptu
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do rozpáleného kastrolu. Jak začne zlátnout, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne chytat barvu, přidáme cukr a mícháme, až se cukr zbarví do světle hněda. Zalijeme šťávou z citronu, lžící octa a počkáme, až přestane vařit.
Potom vložíme jemně nakrájené zelí, osolíme a orestujeme do světle hněda. Nakonec přikryjeme netradičně poklicí a počkáme, až pustí vodu. Zelí necháme asi 20 minut dusit ve vlastní šťávě. Ochutnáme, případně doladíme chuť podle svého zvyku. Pokud se zdá zelí tvrdé, můžete ho podlít trochou vody a dusit do změknutí. Já to nedělám, zelí je pak jako kaše. Kdo má rád, může zahustit trochou hladké mouky, rozmíchané ve studené vodě. K tomu pečená krkovička s česnekem a cibulí a houskové knedlíky z hladké mouky.
Poznámka od kuchařky
Octu dávám minimálně.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Netradiční zelí se slaninou a citronovou šťávou
K receptu nejsou žádné komentáře.