

Bramborovo - hrášková polévka
Suroviny 4 porce
- 300 g oloupaných brambor
- 300 g hrášku - čerstvý nebo mražený
- 1 cibule
- 1 plná lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- muškátový květ - špetka
- vývar dle potřeby
- sůl
- pepř mletý
- Dohotovení dle chuti:
- máslové krutony
- sýr Niva
- hrášek
- smetana ke šlehání nebo zakysaná
Postup přípravy receptu
Na rozpuštěném másle, osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme nasekaný česnek, přidáme špetku muškátového květu, přidáme na menší kousky pokrájené brambory, zalijeme cca půllitrem vývaru, osolíme a vaříme téměř doměkka.
K měkkým bramborám nasypeme hrášek, který také krátce povaříme a nakonec vše rozmixujeme dohladka. Dle požadované hustoty polévky, přilijeme ještě trochu vývaru, provaříme, dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat. Pokud nechceme polévku dál doplňovat krutony, smetanou... můžeme do hotové polévky nasypat menší mističku hrášku, který necháme v polévce jen krátce povařit.
Podáváme s máslovými krutony, do kterých můžeme vmíchat strouhanou Nivu dle chuti, případně polévku na talíři zakapeme troškou smetany pokojové teploty nebo do středu talíře dáme kopeček tučné zakysané smetany. Vše dle vlastní chuti.