

Dušený houbový bůček
Suroviny 4 porce
- 800 g libového vepřového bůčku, bez kosti
- sádlo nebo olej
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín
- 350 g mražených nebo čerstvých hub
- 1 palička česneku
- 1 snítka rozmarýnu
- vývar dle potřeby
- jíška, je-li třeba
Postup přípravy receptu
Libový vepřový bok bez kosti pokrájíme na plátky, které osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem.
Cibuli pokrájíme a na trošce tuku osmažíme lehce dozlatova, pak přidáme z obou stran osmažit připravené plátky bůčku. Přidáme nasekaný česnek (množství se nebojíme, dušením se ostrá chuť změní na jemnou, velmi lahodnou) , rozmarýn dle chuti a promícháme. Přidáme houby, buď zmrazené, nebo čerstvé, předem pokrájené, spařené a scezené. Podlijeme cca 250 ml vývaru a dusíme na mírném ohni pod poklicí nebo v troubě doměkka, za občasné kontroly a případného podlití.
Když je maso měkké, vyndáme vyvařenou větvičku rozmarýnu a můžeme dušený hříbkový bůček podávat. Do výpeku můžeme například rovnou nasypat vařené noky a promíchat. Pokud chceme více šťávy, třeba ke knedlíkům či chlebu, vyndáme maso stranou, šťávu dolijeme do požadovaného množství, zahustíme troškou jíšky, necháme krátce provařit, dochutíme solí, pepřem a podáváme. Zkrátka každý dle své chuti.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dušený houbový bůček
K receptu nejsou žádné komentáře.