Dušený houbový bůček

Suroviny 4 porce

800 g libového vepřového bůčku, bez kosti
sádlo nebo olej
1 větší cibule
sůl
pepř mletý
drcený kmín
350 g mražených nebo čerstvých hub
1 palička česneku
1 snítka rozmarýnu
vývar dle potřeby
jíška, je-li třeba

Postup přípravy receptu

  1. Libový vepřový bok bez kosti pokrájíme na plátky, které osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem.

  2. Cibuli pokrájíme a na trošce tuku osmažíme lehce dozlatova, pak přidáme z obou stran osmažit připravené plátky bůčku. Přidáme nasekaný česnek (množství se nebojíme, dušením se ostrá chuť změní na jemnou, velmi lahodnou) , rozmarýn dle chuti a promícháme. Přidáme houby, buď zmrazené, nebo čerstvé, předem pokrájené, spařené a scezené. Podlijeme cca 250 ml vývaru a dusíme na mírném ohni pod poklicí nebo v troubě doměkka, za občasné kontroly a případného podlití.

  3. Když je maso měkké, vyndáme vyvařenou větvičku rozmarýnu a můžeme dušený hříbkový bůček podávat. Do výpeku můžeme například rovnou nasypat vařené noky a promíchat. Pokud chceme více šťávy, třeba ke knedlíkům či chlebu, vyndáme maso stranou, šťávu dolijeme do požadovaného množství, zahustíme troškou jíšky, necháme krátce provařit, dochutíme solí, pepřem a podáváme. Zkrátka každý dle své chuti.

Komentáře k receptu Dušený houbový bůček

K receptu nejsou žádné komentáře.