Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččin barevný sulc

I když řada lidí kolenem opovrhuje, jde o jednu z nejchutnějších částí prasete vůbec. Maso z něj má krátká vlákna bohatě prorostlá kolagenem, takže je úžasně šťavnaté. Vhodné je nejen na ovar či pečení v celku, ale také pro přípravu sulcu.

Hodnocení receptu je 4,2 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 374 kJ /
328 kcal
Bílkoviny13,41 g
Tuky1,74 g
Vláknina35,47 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 599 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy52,97 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové koleno, nožičky důkladně očistíme a dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Koleno a nožičky vyjmeme z vývaru. Krok 2: Z kolena obereme maso a asi třetinu nakrájíme na větší kusy, zbytek nasekáme nahrubo.
Z nožiček též obereme maso i kůži a umeleme najemno. Vývar zredukujeme na 1 litr a přecedíme ho. Nakrájené i umleté maso dáme opět do vývaru. Krok 3: Hrášek necháme rozmrazit. Mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme v osolené vodě do změknutí. Scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Krok 4: Do vývaru s masem přidáme mrkev, celer, hrášek a cibuli. Ochutíme octem, solí a pepřem a vše promícháme. Směs nalijeme do formy nebo pekáče a necháme v chladničce ztuhnout. Sulc nakrájíme, ozdobíme červenou cibulí a podáváme s octem a k tomu jako přílohu zvolíme chléb.

TIP: Aspik a sulc: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se připravují

Zveřejněno 7. 3. 2021

Poznámka autorky MiskaM

Inspirace z časopisu Chvilka v kuchyni.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin barevný sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gwJ9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččin barevný sulc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gwJ9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

1974andrea: Nase babicky (lepe receno tedy ta moje) take z vyvaru tuk neodstranovala, ale melo to svuj ucel. Pri tom velkem mnozstvi "vyrobeneho" sulcu se pod sadlem dobre uchoval a ve studene spizi dele vydrzel.
Osobne tez necham vyvar vystydnout a sadlo seberu a to tedy nejen pri priprave sulcu, "odmastuji" i vyvar na polevku ;-)

Když připravuju sulc, vždycky nechám vývar i s namletými kůžemi ztuhnout a seberu tuk, který se nahoře usadí. Sulc pak není tak mastný a není na něm vrstva sádla.

Suroviny:
koleno vepřové, nožička vepřová, sůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, cibule, hrášek mražený, mrkev, celer, ocet, pepř mletý, cibule červená

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu