Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 12. 2023 15:40
6. 12. 2023 14:50
6. 12. 2023 14:26
6. 12. 2023 14:07
1. 1. 2016 22:59
29. 12. 2015 12:52
tenhle návod jsem měl dělat a nevyplácal jsem na vyhození tolik drahý mouky!
29. 12. 2015 12:49
A to že konečně dostali tu žitnou celozrnou mouku (ještě 2x drahou) - to v Litoměřicích v obchodech je rarita :o((
ŽE BY TA MOUKA BYLA VADNÁ? JAKOU PŘESNĚ MOUKU?
25. 2. 2015 22:08
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
Rozhodně neplatí, že čím starší, tím hustější kvásek - je hustý tak, jak ho uděláš Můžeš vést kvásek řídký skoro jako polévka, ale i hustý tak, jako na fotkách
25. 2. 2015 21:59
Ale chtěla bych kvásek používat při pečení chleba, je nadýchanější a má víc ok. Žádná dusivka. Chápu správně, že tu hustotu si získá tím, jak je starší a udržovanej? Podle fotek ostatních jsou totiž dost řídké a jak ty píšeš, měl by být hustý.
29. 5. 2014 07:11
Kvásek se zakládá jen ze žitné mouky. Ale vůbec se s ním nedělej a koukni se na kváskovou mapu. Někdo ti ho určitě rád dá zadarmo a nebo za nějakou maličkost. Najdeš si tam někoho v blízkosti svého bydliště a kontaktuješ ho - je tam @ nebo telefonní číslo. Pšeničný kvásek se dělá z kvásku žitného, on totiž nemá takovou trvanlivost jako žitný. Tak ať se ti daří s kváskem a pak i pečení.
28. 5. 2014 19:11
4. 2. 2014 08:31
Kvásek po acetonu smrdět nesmí. Pokud je to ještě aktuální, nabídnu ti tuhle diskuzi, kam můžeš i neregistrovaná - vždycky a hlavně rychle poradí
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893
1. 2. 2014 11:31
Mám jej postavený na Sep Top Boxu,kde má ideální teplotu
21. 1. 2014 10:05
16. 1. 2014 16:37
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 1 hodinou
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 3 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 4 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 6 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Právě bylo uvařeno:
Oříškový sen - sušenky
Duduska uvařila před 3 minutami
Vepřová bratislavská plec
MartinaR uvařila před 32 minutami
Cibulové zelí
janatka uvařila před 1 hodinou
Zeleninový salát s Cottage
Denade uvařila před 1 hodinou
Rychlá omáčka z mletého masa na špagety
Cinderka uvařila před 2 hodinami
Frgálová buchta
Maxa75 uvařila před 2 hodinami
Plovdivské maso
Martin87 uvařila před 3 hodinami
Afrika řezy
Kattyy uvařil před 3 hodinami
Domácí pribináček zaxy
Marcela0123 uvařila před 5 hodinami
Pribináček od Ládi Hrušky
Marcela0123 uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů