Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 3. 2012 16:57
11. 3. 2012 11:45
11. 3. 2012 11:21
11. 3. 2012 11:17
Čerstvě založený kvásek, starý 4 dny je hodně slabý na to, aby bezproblémově nakynul chleba.
11. 3. 2012 07:49
Je fakt, že těsto opravdu lépe kyne, než z prvního kvásku. Pochopila jsem, že asi dělám něco špatně. Můžeš mi to objasnit?
10. 3. 2012 10:44
9. 3. 2012 18:15
Všimla jsem si (nevím, jestli to je právě tím), že když zadělám poprvé na kvásek (krmím klasicky 4 dny a pak peču, kvásek jde cítit nádherně po chlebu), tak mi chleba vykyne jen maličko, přitom ho nechávám kynout i 6 hodin. Ale podruhé (většinou myi trochu kvásku zbytek z prvního pečení), když přikrmuju (jenom tři dny), tak mi kvásek už druhý den jde mírně cítit po acetonu a tvoří se bezpočet bublinek.Když dokrmím do 4. dne a opět peču chleba, tak vykyne dvojnásob už po hodině a půl kynutí Čím to je způsobeno? Že by kyselostí?
Děkuju za případné rady
21. 2. 2012 08:49
21. 2. 2012 08:36
10. 12. 2011 12:18
10. 12. 2011 12:11
Jak jsem zjistila, málo kdo ví, že ho může usušit a vydrží celé měsíce , máš to ve své knížce - což jsem jaksi nedočetla, včera mě mamka ujistila, že prý jsme to dělali dycky... no jo...takže krmím a budu sušit
10. 12. 2011 12:08
11. 5. 2011 15:41
Držím ti na zítra palce
11. 5. 2011 15:19
11. 5. 2011 15:19
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 12 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 13 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 14 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 20 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 2 hodinami
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 10 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 11 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 11 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 11 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 11 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 12 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 12 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů