Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský vepřový perkelt

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 55 min

65 min (10 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 016 kJ /
1 199 kcal
Bílkoviny116,39 g
Tuky59,99 g
Vláknina16,76 g
Cholesterol 611 mg
Sodík 386 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy43,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Do rozehřáté hluboké pánve nebo rendlíku dáme sádlo a necháme zezlátnout cibuli nasekanou nahrubo. Přidáme maso a restujeme, aby se zatáhlo ze všech stran. Přidáme prolisovaný česnek, sladkou papriku, protlak, nasekanou feferonku bez semeníku a po promíchání mírně podlijeme. Krok 2: Pod pokličkou pomalu dusíme za občasného míchání a mírného podlévání. Perkelt nepodléváme tolik jako guláš, má mít hustou konzistenci bez zahušťování. Když je maso téměř měkké přidáme čerstvé papriky, předem očištěné a nakrájené na proužky. Krok 3: Dodusíme doměkka, podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Krok 4: Na tarhoňu rozklepneme vejce do misky a postupně přidáváme polohrubou mouku, až vznikne tužší těsto. Necháme 20 minut odpočinout a poté nejlépe na pečicí papír nastrouháme nahrubo na velkých slzách.
Na papír vedle struhadla dáme cca 1-2 lžíce hrubé mouky na hromádku a vždy po několika strouhnutích tu část těsta v mouce omoučíme a strouháme dál až spotřebujeme všechno těsto. Poté rozprostřeme na papíru a necháme oschnout. Vaříme stejně jako rýži, na malém množství tuku lehce opražíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a uvaříme do měkka. (2 porce) Krok 5: Perkelt podáváme s tarhoňou, noky nebo s chlebem a posypeme ho kolečky cibule.

TIP: Tarhoňa a její příprava. Těstovina je nejvíce známá z maďarských receptů

Zveřejněno 26. 11. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský vepřový perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6OQg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský vepřový perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6OQg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec vepřová, sůl, pepř mletý, sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, protlak rajčatový, feferonka, paprika čerstvá červená, vývar masový, vejce, mouka polohrubá, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu