Mechový dort na plech
Korpus oblíbený pro svoji zelenou barvu na vás čeká v tomto receptu. Ať již ho připravíte na plech nebo pouze do dortové formy, dozdobte ho vaším oblíbeným krémem, ovocem, či jen tak strouhanou čokoládou. Na stole se po něm jen zapráší.
Postup přípravy
Krok 1: Vajíčka s cukrem vyšleháme do
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
Zveřejněno 28. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Moje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 3 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 4 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 5 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 5 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 21 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koka sušenky
veveruska73 před 1 hodinou
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 1 hodinou
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 4 hodinami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 13 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 14 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 16 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 16 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 17 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 17 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 17 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krystal,
olej,
špenát čerstvý,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
esence vanilková,
šťáva citronová,
olej,
kokos strouhaný,
banán,
smetana ke šlehání,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (3)